Nieuw werk van overleden schrijver Simon Vestdijk ontdekt door zijn zoon

Het standbeeld van Simon Vestdijk in Doorn ontworpen door Jaap te Kiefte.
Het standbeeld van Simon Vestdijk in Doorn ontworpen door Jaap te Kiefte. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
DOORN - Er is nieuw werk van Simon Vestdijk opgedoken. Dick Vestdijk, de zoon van de in 1971 overleden schrijver, heeft de aantekeningen voor een of meerdere romans in een dummy ontdekt.
"Ter gelegenheid van zijn vijftigste sterfdag is de Vestdijk kroniek verschenen. Hierin staan fragmenten van een nog niet eerder ontdekt manuscript met de naam 'Gigolo's en de vaders weten het niet meer'", aldus biograaf Wim Hazeu.
Nieuw werk van Vestdijk opgedoken
Het verhaal van 'Gigolo's' speelt zich af rond het vakantieoord Grootbosch waarin het nog steeds bestaande vakantiepark Het Grote Bos tussen Doorn en Driebergen te herkennen is. Er is sprake van nozems die op motoren 'door het land scheuren'. De dummy is geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Wim Hazeu, biograaf van Vestdijk in Doorn
Wim Hazeu, biograaf van Vestdijk in Doorn © RTV Utrecht
Vestdijk woonde een groot deel van zijn leven in Doorn. Zijn meeste boeken heeft hij in Doorn geschreven en hij heeft zich door het dorp en de bossen erom heen laten inspireren. "Kruispunten in het bos vond Vestdijk prachtig. Daar liet hij zijn personen wandelen. De ene weg was de weg van het goede en de ander van het kwade. Zo gebruikte hij de wandelingen met zijn hond voor zijn boeken", zegt Hazeu.

Kinderen

Zijn productiviteit, zijn sigaar en het feit dat hij liefst schreef met de stofzuiger aan waren kenmerkend aan Vestdijk. "Hij was snel afgeleid door geluiden zoals keffende honden of straaljagers. Hij zette een stofzuiger aan, omdat dat een constant geluid gaf en daar kon hij goed bij werken", legt Hazeu uit.
Nieuw werk van Simon Vestdijk gevonden door zijn zoon.
Nieuw werk van Simon Vestdijk gevonden door zijn zoon. © RTV Utrecht
"Een zeer geconcentreerd schrijver", noemde zijn vrouw Mieke hem bij de onthulling van het standbeeld van Simon Vestdijk in Doorn in 2013. Biograaf Hazeu vertelt hoe belangrijk zijn kinderen voor Vestdijk waren. "Toen Ans overleed is hij getrouwd met Mieke en hij wilde dolgraag kinderen. Hij zei: Misschien raken mijn boeken vergeten, maar ik leef voort in mijn kinderen en kleinkinderen."
Boekje met fragmenten over Doorn samengesteld door Mieke Vestdijk.
Boekje met fragmenten over Doorn samengesteld door Mieke Vestdijk. © RTV Utrecht
Vestdijk kreeg twee kinderen genaamd Dick en Annemieke. Zij waren vier en twee jaar oud toen hun vader overleed. "Ik heb mijn biografie daarom aan deze twee kinderen opgedragen zodat ze konden lezen wie hun vader was, althans hun vader als schrijver", zegt Hazeu.
De kroniek van Vestdijk ter gelegenheid van Vestdijks 50ste sterfdag.
De kroniek van Vestdijk ter gelegenheid van Vestdijks 50ste sterfdag. © RTV Utrecht

Nobelprijs

Vestdijk is de enige Nederlandsche schrijver die ooit serieus voor een Nobelprijs in de literatuur in aanmerking kwam, maar hij heeft hem nooit gekregen. "Die prijs heeft hij uiteindelijk niet gekregen omdat een hoogleraar vond dat hij niet sterk genoeg schreef en ook wel eens een zwakkere roman had geschreven. Dat heeft hem pijn gedaan", aldus Hazeu.
Dinsdag 23 maart is het vijftig jaar geleden dat Vestdijk overleed.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.