Bina Chirino (26) verkiesbaar voor de ChristenUnie: 'Met alleen het leenstelsel afschaffen, ben je er niet'

UTRECHT - Het Utrechtse Science Park is koud en leeg op deze ochtend in maart. Hoe anders was dat nog een jaar geleden, mijmert Bina Chirino (26). Op de campus van de Universiteit Utrecht heeft ze heel wat tijd doorgebracht. Eerst als student, later ook als lid van de universiteitsraad. En nu wil ze de politiek in: ze staat als nummer 14 op de kieslijst van de ChristenUnie.
Een flinke stap en soms voelt het ook nog wat onwerkelijk, vindt ze. "Het is heel gek om te realiseren dat je verkiesbaar bent, ja! Maar ook heel erg tof." En uiteindelijk was het voor Bina ook niet meer dan een logische stap, legt ze uit. "In de universiteitsraad hoorden we vaak, bijvoorbeeld als het ging over de druk op studenten en docenten: daarvoor moet je naar Den Haag'." Lachend: "Nou, dan ga ik wel naar Den Haag!"
Vanwege haar leeftijd en achtergrond is één van Bina's speerpunten het hoger onderwijs. Niet alleen strijdt ze tegen het leenstelsel, ze wil ook het hele rendementsdenken in de sector aanpakken. "Ik wil er vanaf dat het alleen maar gaat om zo veel mogelijk mensen er doorheen jassen in zo kort mogelijke tijd. Ik vraag me dan af: 'waarom doen we dat?' Dat is helemaal niet leuk en volgens mij gaat leren daar ook helemaal niet om."
Als het aan Bina ligt, gaat dus het hele hoger onderwijssysteem op de schop. Want met alleen het leenstelsel afschaffen, ben je er nog niet. "De financiële prikkels voor universiteiten en hogescholen zitten óók op de verkeerde plek."
Volgens de politica in spé is de oplossing dat onderwijsinstellingen niet meer per student geld krijgen. "In plaats daarvan wordt de vaste voet hoger. Zo kunnen ze meer kijken naar studenten als mensen die bijvoorbeeld af en toe hulp nodig hebben in de vorm van een tutor of een studentpsycholoog."
"Studeren is zo veel meer. Je moet de ruimte hebben om je te ontwikkelen." Zelf deed Bina allerlei extra dingen naast haar studie. Zo zat ze dus in de Universiteitsraad, en was ze vrijwilliger en actief bij haar studievereniging. Maar hoe zit dat dan, als je als student zo weinig tijd hebt voor zulke extra activiteiten? "Ik heb die ruimte genomen", benadrukt Bina. "En dat was heel erg duur. Ik heb heel veel moeten lenen om dat zo te kunnen doen. En daar heeft niet iedereen de ruimte voor."

Campagne voeren

Bina weet dan ook heel goed wie haar potentiële stemmers zijn. Samen met een andere jonge kandidaat van de ChristenUnie, Daphne Steenbergen, heeft ze een flyeractie opgezet. Met elkaars posters en een paar helpende handen, trekken ze naar studentensteden. "Daar hangen we posters op en doen we flyers in de brievenbus. We gaan niet met mensen in gesprek, want het moet allemaal coronaproof."
Ze hoopt ontzettend dat ze verkozen wordt. "Ik zie van heel dichtbij dat er veel jongeren zijn die het nu niet redden." Volgens Bina zijn er alleen daarom al meer jongeren nodig in de Tweede Kamer. "Zo kunnen we meepraten over de uitdagingen die we tegenkomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.