Burgemeesters roepen op te stemmen, nieuwe partij zet zich in voor woningmarkt en wat stemt Amersfoort?

PROVINCIE UTRECHT - Nog een kleine week en dan is het zover: we mogen weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Om niets te missen van het verkiezingsnieuws maakt RTV Utrecht elke avond een overzicht van politieke actualiteit.

Te gast bij Ukiest: Zohair el Yassini van de VVD

In onze speciale verkiezingsuitzending is vandaag Zohair el Yassini te gast. Hij maakt zich hard voor een betere woningmarkt. "Het gemeentebestuur moet verantwoordelijkheid nemen om te bouwen waar nodig is", zegt El Yassini. Als voorbeeld noemt hij polder Rijnenburg. "Daar moeten huizen komen te staan."
De VVD-er vindt niet dat het leenstelsel weer moet worden ingevoerd, vertelt hij desgevraagd. "Met het huidige stelsel kunnen studenten wel studeren, maar moeten ze ook zelf investeren. Je kan best aan iemand in het hoger onderwijs vragen om mee te betalen aan die studie."
Bekijk hier de uitzending van Ukiest.

Utrechtse burgemeesters roepen op om te stemmen

Verschillende burgemeesters roepen op om volgende week naar de stembus te gaan. Zo zet burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt op Twitter dat je veilig kan stemmen in deze tijden van corona. Er zijn allerlei maatregelen genomen, legt Potters uit.
Burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht benadrukt dat elke stem telt en dat er verschillende manieren zijn om te stemmen dit jaar.
Ook de gemeente Veenendaal laat via Twitter weten dat je iemand kan machtigen als je niet zelf kan stemmen.

Roelof Bisschop (SGP): 'In de gemeenteraad kan je concreet wat voor burgers betekenen'

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer praat Jeroen Latijnhouwers in ons radioprogramma Utrecht komt Thuis elke dag met een kandidaat-Kamerlid uit onze provincie. Vandaag is dat Roelof Bisshop uit Veenendaal, hij staat op plaats drie bij de SGP.
De vader van zes kinderen, drie dochters en drie zonen, is gemeenteraadslid geweest in Veenendaal. "Het boeiende van gemeenteraadswerk is dat je direct contact met de burgers hebt. En dat je ook beleid kunt maken. Je kunt concreet wat voor burgers betekenen. Dat lukt in de Kamer soms ook."
Bisschop is een echte onderwijsman. Hij is geschiedenisleraar en docent maatschappijleer geweest. "Als ik na de verkiezingen geen Kamerlid meer ben, ga ik direct solliciteren in het onderwijs. Je hebt in het onderwijs de ruimte om je eigen vak inhoud te geven. Waar help je de leerlingen het meest mee in hun weg naar volwassenheid? Daar ben je mee bezig."

Maak kennis met Derk Boswijk uit Kockengen

Derk Boswijk uit Kockengen staat op plaats veertien voor het CDA. Hij wil meer aandacht voor praktisch geschoolde mensen in Den Haag. "We zien best wel een grote kloof tussen de praktijk in de samenleving en de Tweede Kamer waar 90 procent theoretisch geschoold is. Die hebben toch wat minder met wat er achter mij gebeurt."
Boswijk spreekt uit ervaring, want hij heeft zelf ook een mbo-opleiding gehad. Hij hoopt dat mensen zich herkennen in hem als volksvertegenwoordiger. "Daarnaast zijn de plannen die in de Tweede Kamer worden gemaakt vaak erg theoretisch, op een Excelsheet kloppen ze, maar in de praktijk zijn ze niet uitvoerbaar."
Maak kennis met CDA-er Derk Boswijk.

ANBO bezorgd over fouten met briefstemmen

De seniorenbond ANBO is bang dat er stemmen van 70-plussers verloren gaan als gevolg van briefstemmen. Van de 400.000 briefstemmen die sinds deze week door PostNL zijn ontvangen, moet 2,5 procent terzijde worden gelegd, zoals het officieel heet. Een terzijde gelegde stem wordt niet meegeteld. Een stem is echt ongeldig als het stembiljet zelf onjuist is ingevuld.
"Tot nu toe hebben zo'n 10.000 mensen niet de retourenvelop, maar de envelop voor het stembiljet op de post gedaan. Ook zijn sommige retourenveloppen zo dun dat er waarschijnlijk geen stembiljet in zit. Verder kunnen mensen per ongeluk hun stempas samen met het stembiljet in de envelop voor het stembiljet doen", zegt de ongeruste ANBO tegen het ANP.
Burgemeester Dijksma van Utrecht zei vorige maand dat er soepel omgegaan wordt met kleine fouten in het briefstemmen. "Bijvoorbeeld, een brief die in een verkeerde envelop wordt gestopt. Dat kan geen reden zijn om een briefstem ongeldig te verklaren", aldus de burgemeester.

Wat stemt Amersfoort?

We gaan elke dag in een dorp of stad in onze provincie op pad om te zien wat inwoners er gaan stemmen. Vandaag is Amersfoort aan de beurt. Daar stemden inwoners bij de vorige verkiezingen iets linkser dan de rest van Nederland.
Wat stemt Amersfoort?

Nieuwe partij zet zich in voor woningmarkt

De verkiezingen worden ook op lokaal niveau op de voet gevolgd. Zo blijft het vinden van woonruimte lastig in Utrecht, vooral voor starters en studenten. De politieke partij Student en Starter wil het daarom makkelijker maken om woningen te splitsen, zodat er meer woonruimte beschikbaar is. Maar de SP is het er niet mee eens.
Volgens Gonnie Oosterbaan, kandidaat Kamerlid voor de SP, zijn er nog andere opties die moeten worden ingezet om zo snel mogelijk woonruimte te realiseren. Tessa Sturkenboom van Student en Starter wil vooral zo snel mogelijk druk van de ketel halen.
Nieuwe partij zet zich in voor woningmarkt
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart gelden maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook de campagne verloopt deze keer anders dan anders. Kijk hier voor alle Utrechtse verhalen over deze Haagse zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.