Actrice Soumaya gaat zonder voorbereiding het toneel van de Stadsschouwburg op: 'Doodeng'

Lucia Claus en Soumaya Ahouaoui  in Blauwe Zaal.
Lucia Claus en Soumaya Ahouaoui in Blauwe Zaal. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Ga er maar aan staan: na een jaar nauwelijks acteren op de planken staan voor een livestream met een tekst die je pas op het podium voor het eerst ziet. Actrice Soumaya Ahouaoui gaat het morgenavond doen in de Utrechtse Stadsschouwburg tijdens een project van dertig Nederlandse theaters. Die voeren op hetzelfde moment dezelfde voorstelling op via een livestream om stil te staan bij het rotjaar voor de theaters. En dat belooft spannend te worden. Ahouaoui: "We gaan het ervaren en ontdekken met z'n allen. Het is doodeng."
Want een miserabel jaar was het, legt Stadsschouwburg-directeur Lucia Claus vanochtend uit in een lege Grote Zaal. "We zijn bij elkaar een paar maanden open geweest op anderhalve meter, en een paar weken met maximaal 30 mensen." En ook nu is het nog grotendeels stil in de Stadsschouwburg van Utrecht. Claus: "Wat we wel doen is repeteren met studenten van de HKU en gisteren hebben leerlingen hier een workshop gehad. Er gebeurt dus wel wat maar dat is niet waarvoor we eigenlijk in het leven zijn."
Schouwburgdirecteur over rotjaar

Wit Konijn Rood Konijn

De schouwburg besloot daarom mee te doen aan een wereldwijd project waarbij theaters tegelijkertijd hetzelfde toneelstuk opvoeren. Het stuk wordt zaterdagavond in Nederland door dertig verschillende acteurs, waaronder bekende artiesten als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe en Theo Maassen, opgevoerd. Hier in de regio doen de Stadsschouwburg in Utrecht, De Lampegiet in Veenendaal en Theater Het Klooster in Woerden mee.
Je krijgt vlak voor de voorstelling begint de tekst in een gesloten envelop. Die scheur je open en dan begint de voorstelling.
Lucia Claus, directeur Stadsschouwburg
Het stuk dat gespeeld gaat worden, is Wit Konijn Rood Konijn van de Iraanse toneelschrijver Nassim Soleimanpour. Apart aan die productie is dat de acteur zich niet kan voorbereiden, legt Claus uit. "Als acteur mag je het maar één keer in je leven doen. Je krijgt vlak voor de voorstelling begint de tekst in een gesloten envelop. Die scheur je open en dan begint de voorstelling. Dus dat wordt spannend voor Soumaya morgen."

Actrice: 'Doodeng'

Want actrice Soumaya Ahouaoui moet het morgenavond gaan laten zien op het toneel. En dat is spannend in een jaar waarin er ook voor acteurs weinig te beleven viel. Ahouaoui: "We mochten wel repeteren, dus we hebben bij het Nationale Theater Erik en het Kleine Insectenboek gerepeteerd maar we konden niet in première dus dat is eeuwig zonde."
Actrice Soumaya: "Doodeng"
Ahouaoui weet niet waar het stuk over gaat. Ze weet alleen de omstandigheden waaronder het werd gemaakt. "Soleimanpour heeft het geschreven in eigen land en mocht het niet spelen dus hij heeft het toen de wereld in geslingerd zo van: 'Ik kan het niet doen maar ik hoop dat de wereld het wél kan doen.'"
We gaan het ervaren en ontdekken met z'n allen. Het is doodeng.
Soumaya Ahouaoui, actrice
De actrice kijkt met een gezonde spanning uit naar morgenavond. "Ik hoop dat we samen een schoonheid ontdekken. En ik denk dat Soleimanpour het stuk niet voor niks niet kon spelen, dus ik denk dat er een urgent verhaal achter zit. Dus dat hoop ik. We gaan het ervaren en ontdekken met z'n allen. Het is doodeng."
En ook Stadsschouwburgdirecteur Claus wil dat het project mensen bij elkaar brengt: "Ik hoop dat het een gevoel van saamhorigheid bereikt. Dat we allemaal tegelijkertijd kijken terwijl het stuk in meer dan 30 theaters in Nederland in meer dan dertig landen wordt opgevoerd. Ik denk dat het een bijzondere belevenis is."
De voorstelling begint zaterdagavond om 20.00 uur en is bij alle deelnemende theaters gratis te bekijken. Meer informatie over de show in De Lampegiet in Veenendaal, Het Klooster in Woerden en de Stadsschouwburg in Utrecht staat op de sites van de theaters, te vinden via de linkjes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.