'Winkels mogen niet open' oordeelt rechter in kort geding

Lege winkelstraat in Veenendaal.
Lege winkelstraat in Veenendaal. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Winkeleigenaren moeten zich voorlopig gewoon aan de regels houden en mogen hun zaak niet openen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat winkeliersorganisatie INretail had aangespannen tegen het Rijk. De winkeliers probeerden een heropening af te dwingen maar kregen nul op het rekest. De organisatie gaat in hoger beroep.
Niet-essentiële winkels zijn nu alweer bijna drie maanden gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Volgens INretail is dat niet nodig: winkels kunnen volgens de belangenbehartiger van winkeliers op een veilige manier open. INretail stapte daarom naar de rechter.
Maandag diende in Den Haag het kort geding. De advocaten van INretail noemden toen de 'ongekende schade' die ondernemers opliepen door de verplichte sluiting. Een juriste van het Rijk zei dat de sluiting nog steeds nodig was om een toeloop van mensen te voorkomen. Dat zou leiden tot meer contactmomenten en dus een grotere kans op nieuwe besmettingen.
Vandaag oordeelde de rechter dat het Rijk gelijk krijgt. De winkels blijven voorlopig dus dicht. INretail is daar niet blij mee. "Een enorme teleurstelling voor alle winkels die al maanden van veiligheid topprioriteit hebben gemaakt en worstelen om te overleven," zegt INretail.
"Wij blijven van mening dat de staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen zij besloot tot winkelsluiting over te gaan. Met de geboden alternatieven zijn voor te veel ondernemers geen realistische omzetten te halen." Het bestuur van INretail beraadt zich op vervolgstappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.