Scholieren debatteren in provinciehuis: 'Hard tegen hard'

© RTV Utrecht / Milo Hornstra
PROVINCIE UTRECHT - Ze barsten van de ambitie en kunnen niet wachten om zich te laten horen. En nee, het gaat hier niet om politici, maar om scholieren. In het provinciehuis van Utrecht vindt vandaag de 23ste editie van Op Weg Naar Het Lagerhuis plaats: de grootste debatwedstrijd van Nederland.
Door corona is deze editie wel anders dan vorige jaren. Toen waren er nog meer dan tweehonderd scholieren in het provinciehuis te vinden. Dat zijn er dit jaar maar twaalf van evenzoveel scholen. De debatteerders zijn door hun medeleerlingen en docenten via Zoom te volgen. Ook geeft een aantal leerlingen een speech vanuit huis of het eigen schoolgebouw.

Stevige debatten

Eline Osinga en Juliëtte Kuil van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort waren er vanochtend al helemaal klaar voor. Eline behoort tot het clubje van twaalf dat naar het provinciehuis gaat. "Ik mag aan de hand van vier stellingen hopelijk een paar stevige debatten voeren", blikt ze vooruit.
De stellingen gaan onder andere over nieuwe woningbouw in de provincie Utrecht; die zou belangrijker zijn dan het behoud van natuur en landschap. Andere stellingen gaan over klimaatverandering, de gevaren van complotdenken en de achterstand die jongeren oplopen door de coronacrisis. Confrontaties zal Eline niet uit de weg gaan. "Hard tegen hard, goed tegen goed, beter tegen beter. Dat is wel zo leuk."
Juliëtte gaat niet naar het provinciehuis, maar geeft wel een speech. Daarin wil ze de verschillen tussen de coronacrisis en de vluchtelingencrisis duidelijk maken. "Er waren natuurlijk het afgelopen jaar ook rellen in het land. We gedragen ons alsof we het allemaal zo erg hebben, terwijl vluchtelingen het nog een stuk zwaarder hebben."
Hoewel ze dit jaar vanwege de coronacrisis niet naar het provinciehuis kan, weet ze wel precies hoe het er daar aan toegaat. Ook vorig jaar deed ze namelijk al mee aan het debattoernooi. "We zijn toen tot de finale gekomen, maar hebben daar helaas verloren. Ik heb er zeker vertrouwen in dat wij dit jaar gaan winnen."

Politieke ambities

Eline ziet het debattoernooi ook als een opstapje in het verwezenlijken van haar politieke ambities. "Ik hoop volgend jaar iets in de richting van politicologie te gaan studeren. Daarnaast wil ik mij graag aanmelden voor de gemeenteraad van Zeist, omdat ik het toch echt wel tijd vind voor meer vrouwen in de politiek."
In totaal nemen tweehonderd scholen deel aan de debatwedstrijd. De winnaar van de Utrechtse editie gaat in het voorjaar naar de landelijke finale.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.