Eilandterrassen in Utrecht moeten eerder dicht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het college van B&W van Utrecht is niet bereid om zogenoemde eiland- of satellietterrassen in de stad gelijke rechten te geven als normale terrassen. De eiland-terrassen zijn een tijdelijke maatregel om horecaondernemers een mogelijkheid te geven om extra omzet te genereren. Die terrassen moeten door de week om 22.00 uur dicht, een deel van de raad zet een vraagteken bij dat tijdstip.
Het onderwerp kwam gister aan de orde in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. Zes partijen, onder aanvoering van oppositiepartij VVD, vinden het vreemd dat eilandterrassen veel eerder dicht moeten dan gewone terrassen. Martijn van Dalen: "Het eerder sluiten van het extra satellietterras kan leiden tot problemen met gasten die zich afvragen waarom je op het ene terras wel mag blijven zitten en op het andere terras niet. In het ergste geval kan dit leiden tot gasten die niet willen vertrekken op een warme zomerse avond."
Volgens de liberaal kan het eerder sluiten van de extra terrassen juist leiden tot meer plotselinge drukte. De partijen stellen dat het tegelijkertijd sluiten van alle terrassen zorgt voor een geleidelijk vertrek van gasten. Ook zou dat veel duidelijker zijn.

Stadhuisplein

Een eilandterras is een terras in de nabijheid van een café, bijvoorbeeld aan de overkant van de straat. Dergelijke terrassen vind je rond de Mariaplaats en op het Stadhuisplein. Satellietterrassen liggen niet in de nabijheid van een kroeg, maar zo'n terras geeft ondernemers die bij hun zaak geen ruimte hebben voor een terras, de mogelijkheid om alsnog wat omzet te maken. Zij kunnen hun gasten bedienen vanuit een mobiele bar. Maar aanvragen voor satellietterrassen zijn bij de gemeente nog niet binnengekomen.
Wethouder Klaas Verschuure (D66) geeft aan dat de vervroegde sluiting alleen geldt voor de eiland- en satellietterrassen en niet voor de extra terrassen die direct aan het pand van de ondernemer grenzen. Daarvan waren er vorig jaar zo'n tweehonderdvijftig. Verschuure: "We zijn tegemoetgekomen aan de bezwaren van enkele omwonenden, waar we ook rekening mee hebben willen houden." Die omwonenden ervaren extra overlast als mensen op een terras een biertje drinken.

Uitstel van betaling

De partijen die vragentekens zetten bij het eerder sluiten van de eilandterrassen hebben samen 22 zetels, en dat is eentje te kort voor een meerderheid. De ChristenUnie hoort niet bij die groep. Jan Wijmenga (CU) vindt het juist positief dat er rekening wordt gehouden met de omwonenden. Hij maakt zich zorgen over een ander punt. Hij vraagt zich af of het slim is om steeds maar weer uitstel van betaling te verlenen voor de horeca, want er komt een moment dat er toch betaald moet gaan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.