Asbest vrijgekomen bij brand Maarssen, volgens brandweer in klein gebied

MAARSSEN - Bij een grote brand in Maarssen is vanochtend asbest vrijgekomen. Volgens de brandweer heeft de kankerverwekkende stof zich maar in een klein gebied rond het pand aan de Gageldijk verspreid. "Gelukkig regent het. Dat betekent dat de asbest ook niet verder kan verwaaien en verspreiden."
Asbest bij brand in Maarssen
De brand in de loods van een kozijnenbedrijf ontstond vannacht rond 03.00 uur. "Het industriepand is helemaal verwoest", aldus de brandweer. "Je moet denken aan honderden duizenden euro's aan schade."
In het verwoestte pand zit ook een toneelvereniging. "We kunnen niks meer nu, echt helemaal niks", zegt Sjaak Braat van toneelvereniging Maarssen 32. "Het is droevig, ik kan niet anders zeggen."
Buurtbewoonster Joke ontdekte de brand. "We roken een brandlucht", vertelt ze. Ze controleerde toen eerst haar eigen transportbedrijf. "Ik ben er toen uitgegaan en heb bij ons eigen bedrijf gekeken of er brand was. Dat was er niet." Toen ze even later weer uit het slaapkamerraam keek, zag ze een oranjegloed bij de loods even verderop en belde ze 112.
Het uitgebrande bedrijfspand.
Het uitgebrande bedrijfspand. © RTV Utrecht
"Op een gegeven moment sloeg de brand door, boven het dak uit. Toen begon het echt te roken, pikzwarte rook", vertelt Joke. "We konden de schuur niet eens meer zien, zo heftig was het. En allemaal van die grote vuurballen."
In het daglicht bleken de tuin en het bedrijfsterrein bezaaid te liggen met zwarte deeltjes. Waarschijnlijk rubber en asbestdeeltjes. Volgens de brandweer hoeft de vrouw niet bang te zijn dat ze schadelijke stoffen heeft ingeademd. "Die kans is nihil, we hebben meteen alle ramen en deuren laten sluiten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.