Studenten demonstreren tegen leenstelsel: 'Ik hoor verhalen van studenten die niet op DUO durven te kijken'

UTRECHT - Op het Jaarbeursplein stonden vanmiddag honderd studenten met zwarte academische baretten op. Ze demonstreerden in kleurige hoepels op anderhalve meter van elkaar tegen het leenstelsel.
Op de baretten, als ze nog niet waren weggewaaid, stonden bedragen geprint variërend van 33.600 tot 60.000 euro. De getallen staan voor de studieschuld die de student heeft opgebouwd. De honderd studenten hebben bij elkaar een studieschuld van drie miljoen euro. De totale schuld van studenten in Nederland loopt in de miljarden. Een onacceptabel bedrag volgens de organisatoren FNV Young & United, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Utrechtse studentenvereniging VIDIUS.
Demonstratie tegen leenstelsel op Jaarbeursplein
De studenten willen dat er een basisbeurs wordt ingevoerd en dat de studenten die nu moeten lenen worden gecompenseerd. "Ik hoor verhalen van studenten die niet op DUO durven te kijken", zegt Natalie van 't Hullenaar van de campagne #nietmijnschuld. "Een schuld heeft echt heel veel impact op je hele leven. Je neemt het altijd met je mee, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis."

Laat je stem horen

In de stromende regen schuilden de studenten onder hun kartonnen borden met leuzen terwijl ze op de muziek dansten om warm te blijven. Raadslid Tessa Sturkenboom van Student en Starter was aanwezig om de studenten te steunen. Ze roept jongeren op om zich te laten horen en zet zich in op lokaal niveau om de gevolgen van een hoge studieschuld in te perken. "Als gemeente kan je jongeren wel degelijk helpen. Zorg voor een goede beloning voor stages zodat ze niet nog meer hoeven te lenen en zorg dat jongeren woningen kunnen delen om betaalbaar te kunnen wonen", zegt ze.
Studenten demonstreren tegen leenstelsel
Studenten demonstreren tegen leenstelsel © RTV Utrecht
Sturkenboom heeft een basisbeurs ontvangen maar haar zusje viel buiten de boot: "Dat is één van de redenen dat ik de politiek in ben gegaan. Ik zie het verschil met mijn zusje en dat zij bijvoorbeeld haar droom op een eigen plek heeft opgegeven door een torenhoge studieschuld. Jongeren moeten echt hun stem laten horen want daarmee kan er iets veranderen."
De campagne #nietmijnschuld loopt de hele week in het hele land. De studenten hopen hiermee het onderwerp vlak voor de verkiezingen onder de aandacht te brengen bij politici, ook al waaien de borden weg en gaan ze zeiknat terug naar hun studentenkamer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.