Recordaantal besmettingen sinds januari, hoger beroep winkeliers tegen coronamaatregelen

PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus beheerst ons leven: Nederland zit nog altijd in een lockdown, terwijl de steun voor de coronamaatregelen ook langzaam afbrokkelt. In corona vandaag lees je het belangrijkste coronanieuws uit de provincie Utrecht.

Winkeliers tekenen beroep aan tegen blijvende coronamaatregelen

Winkelbranchevereniging INretail in Zeist gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die bepaalde in een door de winkeliers aangespannen kort geding dat de coronamaatregelen waardoor niet-essentiële winkels alleen onder voorwaarden open mogen rechtmatig zijn.
"We zien kansen en mogelijkheden en vinden dat een betere belangenafweging moet worden gemaakt, want winkels kunnen veilig open", licht INretail de stap toe. De vereniging stelt dat de adviezen van het OMT alleen op medische gronden zijn genomen. "De economische en maatschappelijke gevolgen hebben immense impact, maar die maakt de rechter door deze uitspraak van ondergeschikt belang en dat vindt INretail principieel onjuist. Daarom knokken we door."

Op digitale studiereis naar Rome

De gymnasiumleerlingen van het Christelijk Lyceum Veenendaal zijn deze week op Rome reis. Natuurlijk niet echt, want door het coronavirus is reizen momenteel niet mogelijk. Maar dankzij VR-brillen is er toch meer mogelijk dan je denkt.
Gymnasiumleerlingen Veenendaal op digitale studiereis

Regionale coronacijfers stabiliseren, landelijk hoogste aantal besmettingen sinds januari

Het aantal nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht is het afgelopen etmaal nagenoeg gelijk gebleven. Tussen donderdagochtend 10.00 uur en vrijdagochtend 10.00 uur registreerde het RIVM 438 nieuwe coronabesmettingen in onze provincie, 7 meer dan gisteren. Aanvankelijk meldde het RIVM 437 nieuwe besmettingen, maar dat is bijgesteld.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames lag de afgelopen 24 uur iets hoger dan in het etmaal daarvoor: 7 ten opzichte van 5. Verder overleden er 4 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat waren er een dag ervoor 3. Opvallend vandaag zijn de gemeenten Bunschoten, Woerden en Lopik waar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners hoger is dan in andere gemeenten. In Bunschoten waren er 96 positieve coronatests, in Woerden 72,7 en in Lopik 69,1.
Bekijk hieronder het aantal besmettingen per 100.000 inwoners:

Landelijk hoogste aantal coronagevallen sinds 14 januari

Terwijl de regionale cijfers nagenoeg gelijk bleven, is er landelijk juist een enorme piek te zien. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 6068 nieuwe coronagevallen in heel Nederland gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 14 januari. Die trend is de afgelopen dagen al te zien: de afgelopen tijd was het aantal positieve tests rond de 4500, maar stijgt nu weer sinds een paar dagen.
Het aantal sterfgevallen daalt wel verder. In het afgelopen etmaal werd het overlijden van 27 coronapatiënten gemeld. Voor een vrijdag is dat het laagste aantal sinds 16 oktober. In de afgelopen zeven dagen werden 264 sterfgevallen genoteerd, gemiddeld bijna 38 per dag. Bij het begin van de vaccinatiecampagne in januari kwamen er gemiddeld ongeveer 100 meldingen van sterfgevallen per dag.

Oproep Meander: 'Wacht niet met medische klachten'

"Je moet niet wachten bij medische klachten". Dat is de boodschap die het Meander Medisch Ziekenhuis vanaf maandag gaat verspreiden. Het ziekenhuis is gewoon open voor reguliere zorg, maar ziet dat minder patiënten naar het ziekenhuis worden doorverwezen door huisartsen. Artsen maken zich daar grote zorgen over. Het ziekenhuis begint daarom vanaf maandag een campagne via onder meer sociale media en roept mensen op gewoon naar de huisarts te gaan bij klachten.
"We zien globaal een afname van zo'n 20-22 procent voor de eerste twee maanden van dit jaar, met uitschieters tot 33 procent", zegt voorzitter Gerald Staaks van de medische staf van het Meander. De afnamen zijn vooral zichtbaar op de afdelingen oogheelkunde, orthopedie, KNO, interne geneeskunde en de longgeneeskunde.
Staaks: "We weten van huisartsen waarom patiënten wegblijven: mensen zijn bang om besmet te raken met corona, ze willen de zorg niet onnodig belasten en mensen denken nog steeds dat er lange wachtlijsten zijn. (...) Wat ons vooral zorgen baart is dat mensen bij de huisarts wegblijven. Zij verwijzen dus minder, wat kan betekenen dat er ziekten kunnen zijn die mensen onder de leden hebben die we nu missen."
De oproep luidt daarom: niet wachten bij medische klachten.

Burgemeesters praten na het weekend over 'toegangstesten'

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, praten maandag met coronaminister Hugo de Jonge over het 'toegangstesten.' Namens de provincie Utrecht is dat Sharon Dijksma, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht. Er is een nieuwe app ontwikkeld waarmee mensen kunnen bewijzen dat ze recent zijn getest op het coronavirus en dat die test uitwees dat ze niet besmet zijn.
De app zou dit weekeinde uitgeprobeerd worden op twee proeffestivals in Biddinghuizen, maar die festivals zijn wegens de slechte weersverwachting een week opgeschoven. Met dat uitstel is ook de test van de nieuwe coronatestapp uitgesteld tot zaterdag 20 en zondag 21 maart. Volgens De Jonge kan de 'toegangstest' helpen bij het heropenen van de samenleving.

Rijdende supermarkt populair sinds corona

Wil Antonio weet niet wat hij meemaakt. Hij heeft een rijdende supermarkt, een SRV-wagen, en sinds corona is het ongekend druk. "We zijn ineens weer helemaal hip geworden", zegt hij.
Veel van zijn klanten zijn blij dat ze in de wagen van Wil lekker in hun eentje kunnen shoppen. Dat vinden ze veiliger voelen dan een bezoekje aan een grote supermarkt.
Rijdende supermarkt van Wil Antonio populair sinds corona

Eilandterrassen in Utrecht moeten eerder dicht

Het Utrechtse stadsbestuur is niet bereid om zogenoemde eiland- of satellietterrassen in de stad gelijke rechten te geven als normale terrassen. De eiland-terrassen zijn een tijdelijke maatregel om horecaondernemers een mogelijkheid te geven om extra omzet te genereren. Die terrassen moeten door de week om 22.00 uur dicht, een deel van de raad zet een vraagteken bij dat tijdstip.
Het onderwerp kwam gister aan de orde in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. Zes partijen, onder aanvoering van oppositiepartij VVD, vinden het vreemd dat eilandterrassen veel eerder dicht moeten dan gewone terrassen.

Ingetogen herdenking tramaanslag Utrecht

Utrecht houdt dit jaar geen publieke bijeenkomst om stil te staan bij de tramaanslag. Ook vorig jaar was de herdenking ingetogen vanwege het coronavirus. Aanstaande donderdag is het precies twee jaar geleden dat Gökmen T. vier mensen doodschoot bij het 24 Oktoberplein. Een klein gezelschap zal kransen neerleggen op de plek van de aanslag.
De Domtoren slaat om 10.43 uur vier keer: één keer voor ieder overleden slachtoffer. Tot slot gaan de vlaggen halfstok op het stadhuis, het stadskantoor en bij wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.