RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stemwijzers populair, oproep aan gezonde mensen om woensdag te stemmen en Utrechtse politici stellen zich voor


PROVINCIE UTRECHT - Over een kleine week mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. RTV Utrecht maakt elke avond een overzicht van het belangrijkste politieke nieuws uit de provincie Utrecht.

Te gast bij Ukiest: Bart van Bruggen van de PvdA
In onze speciale verkiezingsuitzending was vandaag Bart van Bruggen uit Utrecht te gast. Hij is kandidaat-Kamerlid voor de PvdA en staat op nummer 18 van de lijst. Hij werd op zijn zestiende lid van de Jonge Socialisten en was van 2014 en 2016 zelfs landelijk voorzitter. Hij groeide op in Friesland, studeerde in Amsterdam en kwam voor de liefde naar Utrecht.

"Ik ontmoette een leuk meisje en die woonde in Utrecht. Na mijn master in Londen ben ik bij de PatiŽntenfederatie gaan werken op Papendorp. Toen was het heel logisch om te gaan samenwonen in Utrecht en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad."

In UKiest ging het onder meer over het plan van de PvdA om het minimumloon te verhogen. Volgens Van Bruggen stapt zijn partij alleen in een coalitie die het loon voor de minst verdienenden "substantieel verhoogt". Maar worden de vaste lasten voor werkgevers dan niet te hoog? Volgens de jonge PvdA'er profiteren ondernemers juist van hogere minimumlonen.

We stappen alleen in een coalitie die het minimumloon substantieel verhoogt"
Bart van Bruggen - kandidaat-Kamerlid PvdA

"Mensen die nu het minimumloon verdienen: elke euro die zij meer gaan verdienen, geven ze straks ook meteen weer uit, weten we uit economisch onderzoek. Dat betekent dat diezelfde ondernemers er veel voor terugkrijgen want in hun winkels en hun ondernemingen besteden ze straks dat geld."

Van Bruggen gaf tot slot aan dat hij op 20 zetels mikt voor de PvdA. Bij 18 zou hij zelf in de Tweede Kamer komen. "Het gaat niet om mijzelf, maar met 20 zetels kunnen we meer bereiken met ons plan voor een eerlijke toekomst." Bekijk hieronder de gehele uitzending terug:

UKiest met kandidaat-Kamerlid Bart van Bruggen (PvdA)


Pouw-Verweij (JA21) wil realistisch rechts geluid: 'Wij noemen corona geen griepje'
Vanochtend maakten we ook kennis met Nicki Pouw-Verweij uit Maarssen, de nummer 2 van de nieuwe partij JA21, een afsplitsing van Forum voor Democratie. Als we de peilingen mogen geloven, is de kans dus aanwezig dat ze straks in de Tweede Kamer komt.

Hoewel JA21 een afsplitsing is, verschilt JA21 wel degelijk van Forum voor Democratie. "Wij ontkennen niet dat corona een hele nare ziekte is, wij noemen dat geen griepje. Wij vinden het wťl goed om daar maatregelen tegen te nemen. Terwijl we ook zeggen dat er meer steun moet komen voor het MKB en dat er weer meer dingen open moeten. Maar met name dat complotdenken, daar zijn wij niet van."

Pouw-Verweij van JA21 wil realistisch rechts geluid in Den Haag laten horen: 'Wij zijn niet van het complotdenken'


Queeny Rajkowski (VVD): 'Ik wil in Den Haag het menselijke gezicht gaan toevoegen'
In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer praat Jeroen Latijnhouwers in ons radioprogramma Utrecht komt Thuis elke dag met een kandidaat-Kamerlid uit onze provincie. Vandaag is dat Queeny Rajkowski van de VVD. Ze was tot voor kort raadslid in de gemeente Utrecht, maar de kans is heel groot dat ze vanaf volgende week in Den Haag werkt: ze staat namelijk op nummer 13.

Als Rajkowski straks in de Tweede Kamer zit, wil ze zich vooral gaan richten op een sterke overheid met een menselijk gezicht. "We hebben overal procedures voor en dat is ook goed. Maar dat betekent niet dat als je niet aan een bepaald checklijstje voldoet of als je aan het verkeerde lijstje voldoet, dat je dan direct de sjaak bent. Dus dat menselijke gezicht wil ik gaan toevoegen."

Beluister het gehele interview met kandidaat-Kamerlid Queeny Rajkowski


Stemwijzers daags voor verkiezingen populair
Met nog een week te gaan, loopt de verkiezingskoorts langzaam op. Steeds meer mensen raadplegen daarom een stem- of kieswijzer, bedoeld om stemmers te helpen in het stemhokje. Zo is het Kieskompas tot nu toe 1,46 miljoen keer ingevuld. Dat waren er bij de vorige verkiezingen in totaal 1.57 miljoen. De Stemwijzer is zelfs meer dan vijf miljoen keer ingevuld; in 2017 werd die in totaal 6,8 miljoen keer ingevuld.

Bij de Kieswijzer voor Kinderen staat de teller op meer dan 140.000 ingevulde kieswijzers, tegenover 75.000 een week geleden. Ook de Jongerenkieswijzer gaat hard: deze is bijna 160.000 keer geraadpleegd. Vorige week waren dat er ongeveer 100.000.

Politiek leeft dus, ook bij een jonger publiek. Maar wat vinden jongeren eigenlijk belangrijke onderwerpen voor de politiek? Verslaggever Shaquille Lo-Fo-Sang van FunX ging vandaag de straat op en vroeg het aan jonge stemmers in de stad.

Wat vinden jongeren belangrijke thema's?


Ollongren roept gezonde mensen op woensdag te stemmen
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken roept mensen zonder medische indicatie op om woensdag te gaan stemmen. Op maandag en dinsdag zijn er ook al stembureaus open, maar dat is vooral bedoeld voor mensen die tot een risicogroep behoren. Het is dan naar verwachting minder druk, zodat er geen rijen ontstaan. "Het is aan mensen zelf om te bepalen of ze een medische indicatie hebben. Maar ze worden daarop niet gecontroleerd bij de ingang van het stemlokaal", aldus Ollongren.

Eerder deze week werd bekend dat een deel van de uitgebrachte poststemmen niet kan worden meegeteld omdat de procedure niet goed is gevolgd. De minister noemt dat "heel erg vervelend", maar zegt ook dat het overgrote deel van de briefstemmen wťl goed gaat. "Het omgekeerde was veel erger geweest, namelijk geen briefstemmen, en een hele lage opkomst onder 70-plussers", zei ze na kritiek van de ouderenbond ANBO.

Benieuwd waar je volgende week kunt gaan stemmen? Op deze kaart zie je waar de meeste stembureaus per gemeente te vinden zijn.CDA en PvdD in debat: windmolens, zonnepanelen of kernenergie?
Jantine Zwinkels (CDA) en Maarten van Heuven (Partij voor de Dieren) zijn beiden raadslid in Utrecht en ook allebei verkiesbaar voor de Tweede Kamer. De twee kandidaten vinden vervuilende energiebronnen een probleem, maar over de oplossing zijn ze het niet eens.

Windmolens, kernreactoren, zonnepanelen, wat is volgens de kandidaten de oplossing voor Utrecht? In een minidebat voor UStad gaan de kandidaten met elkaar in discussie.

CDA en PvdD in debat: windmolens, zonnepanelen of kernenergie?


'Zeteldans'
De Tweede Kamerverkiezingen nodigen ook uit tot creativiteit. Zo heeft de 13-koppige Utrechtse band Halverwege een nieuwe single uitgebracht over de strijd om de 150 zetels in de Tweede Kamer. "Een relevant nummer waarvan wij denken dat heel Nederland het zou moeten horen", laat de band weten. Waarvan akte.Tot slot: in totaal telt de provincie 118 inwoners die kandidaat-Kamerlid zijn. In deze kaart hebben we ze voor je verzameld. Klik op de cijfers voor meer informatie.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -