Tramlijn 61 gaat zondag eindelijk rijden, maar voor de zekerheid staan bussen klaar

© Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT/IJSSELSTEIN - Trams en Utrecht: het is niet bepaald een gelukkig huwelijk. Nu lijkt er dan toch goed nieuws te zijn over de vernieuwde tramlijn 61 tussen de stad Utrecht en IJsselstein. Die gaat volgens de provincie vanaf zondag rijden.
De problemen met de Uithoflijn zijn een gebed zonder eind en ook bij de opknapbeurt van tram 61 zijn de nodige problemen geweest. De renovatie werd duurder dan gedacht, er was een verkeerde vergunningsaanvraag en de levering van de trams liep vertraging op. Toen de trein op 6 maart eindelijk zou gaan rijden, ging dat toch niet door. Een 'onverklaarbare storing' was toen de boosdoener.
Voor de zekerheid ligt er zondag een vangnet klaar, laat de provincie weten. "Hoewel de nieuwe tramlijn is getest kunnen in de aanloopfase vanwege kinderziektes nog enkele storingen optreden aan het technische systeem. In dat geval kunnen reizigers gebruikmaken van vervangende bussen. De vervangende bussen voor tramlijn 61 blijven beschikbaar voor reizigers tot en met dinsdag 16 maart."

'Geduld behoorlijk op de proef gesteld'

Een week na de vorige startdatum lijken de nieuwe trams zondag dan echt te gaan rijden. Gedeputeerde Arne Schaddelee: "Het geduld van de reizigers is behoorlijk op de proef gesteld, maar wordt nu beloond. Zodra de situatie rondom corona het toelaat, bieden we samen met U-OV een nadere kennismaking aan met twee weken gratis reizen op beide tramlijnen."
Ook wethouder Peter Bekker van IJsselstein is blij dat de tram gaat rijden. Na dertig jaar was de de lijn toe aan een renovatie. Volgens de wethouder kan de tram nu weer dertig jaar mee. Ook hij erkent dat de reiziger lang heeft moeten wachten. "Maar nu overheerst bij mij een gevoel van blijdschap."
Tramlijn 61 rijdt vanaf zondag de oorspronkelijke dienstregeling. De nieuwe uit Spanje afkomstige trams zijn voorzien van 'extra comfort', aldus de provincie. "Zo zijn de trams voorzien van een moderne airconditioning, vloerverwarming en een soepele vering." Ook zijn de tramhaltes aangepast met het oog op rolstoelen en rollators.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.