Maarten van Rossem en Hugo de Jonge ruziën over coronaprik zonder oproep: 'Kijk zelf hoe je apparaat in elkaar steekt'

UTRECHT - Maarten van Rossem vindt niet dat hij fout zat toen hij deze week een afspraak maakte voor een coronavaccinatie zonder dat hij een uitnodiging had ontvangen. "Ik heb niet het gevoel dat ik gezondigd heb. Hugo de Jonge vindt van wel, maar ik zou zeggen: Hugo kijk zelf eens hoe je apparaat in elkaar steekt." Van Rossem kreeg vrijdag de uitnodiging voor de prik op de mat en kwam dus in aanmerking voor een vaccinatie, maar had volgens de regels moeten wachten op die brief.
"Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken", met die woorden reageerde minister De Jonge vandaag op het verhaal van Van Rossem dat hij, zonder een oproep te hebben ontvangen, een afspraak voor een coronavaccinatie voor zichzelf en zijn vrouw had geregeld.
De demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verantwoordelijk voor de vaccinatiecampagne, reageerde als door een wesp gestoken op de actie van de Utrechtse historicus. "Egoïsme is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken. Dé manier waarop we met elkaar deze crisis te boven komen is sámen. Gelukkig dat de meeste mensen deugen. #netjesopjebeurt"

Brief

Vanmiddag bleek dat Van Rossem wel in aanmerking kwam voor een vaccinatie. Vrijdag lag de uitnodiging voor hem en zijn vrouw op de mat. Maar toen hij belde, had hij die brief niet. En dat is wel de bedoeling. "Zonder brief mag u het landelijk belcentrum van de GGD niet bellen", staat er op de website van de Rijksoverheid.
Van Rossem: "Niemand heeft ooit tegen mij gezegd dat je een brief moest hebben. Ook de meneer die de afspraak maakte heeft er niet naar gevraagd. Geen van de lui aan de telefoon hebben iets over een brief gezegd."
De Utrechtse historicus heeft inmiddels een beetje spijt dat hij het verhaal in zijn podcast vertelde. "Het leek mij een komisch verhaal over de zonderlinge kortsluitingen die er klaarblijkelijk in dit systeem zitten."
Want volgens Van Rossem werken de medewerkers aan de vaccinatielijn met wisselende informatie. "Ik heb vijf verschillende personen aan de lijn gehad. Eén zei: het kan niet. Eén zei: het kan prima, niks aan de hand. Toen weer iemand die zei: het kan helemaal niet. Toen iemand die gewoon ophing. En tenslotte kreeg ik een meneer, met wie ik de afspraak heb gemaakt, nadat hij vroeg hoe oud ik was. Ik begreep dat de minister woedend had gereageerd dat ik voorgedrongen had maar ik zou zeggen: minister zorg dat de boel op orde is."

Podcast

Het balletje kwam aan het rollen na een anekdote van Van Rossem in Maarten de Podcast. Daarin vertelde de 77-jarige schrijver dat een vriend hem vertelde dat het sommige mensen lukte om een vaccinatie-afspraak te maken zonder dat ze een uitnodiging hadden gekregen.
Van Rossem trok de stoute schoenen aan en belde de vaccinatielijn. Daar werd hij door de eerste telefoniste meteen afgewimpeld omdat zijn leeftijdsgroep nog niet aan de beurt was. "Dat was licht teleurstellend", zegt de markante podcastmaker daarover.
Ik dacht: dit is toch de absolute limit. Ik bel over een kwartier weer.
Maarten van Rossem, na afgewimpeld te worden
De Slimste Mens-coryfee besloot twee dagen later terug te bellen. Toen had hij, bij een andere telefoniste, beet: het was mogelijk een afspraak te maken. Maar omdat de voormalige hoogleraar het burgerservicenummer van zijn vrouw niet bij de hand had, moest hij terugbellen. Toen kreeg hij een derde telefoniste aan de lijn die hem níet wilde inplannen. Van Rossem nam daar geen genoegen mee: "Ik dacht: dit is toch de absolute limit. Ik bel over een kwartier weer."
Weer een andere telefonist vond het wél goed: "Hij zei: 'Da's prima en dat kunnen we regelen.' Je houdt het niet voor mogelijk", aldus de Amerikanist in zijn eigen podcast. Vervolgens werd een afspraak gemaakt in Driebergen, omdat de geboren Zeister in Utrecht naar zijn smaak te lang moest wachten. Over twee weken wordt hij gevaccineerd.
Laat u ook niet afschrikken door mensen die zeggen dat het nog niet kan. Want dan moet je gewoon een kwartier later bellen en dan krijg je iemand die zegt dat het wél kan.
Maarten van Rossem, podcastmaker
De RTV Utrecht-presentator ziet in het verhaal vooral een voorbeeld van de chaotische organisatie van de vaccinatielijn: "Je moet niet bellen als je 59 bent want dan maak je weinig kans maar laat u ook niet afschrikken door mensen die zeggen dat het nog niet kan. Want dan moet je gewoon een kwartier later bellen en dan krijg je iemand die zegt dat het wél kan. Dat is het leuke van de zaak."

Reactie GGD

Sommige mensen maken het nog bonter. Een journalist lukte het om bij de vaccinatie voor zorgmedewerkers een afspraak te maken met een valse werkgeversverklaring. Vlak voor hij bij de GGD-vaccinatielocatie in Houten daar de prik kreeg, maakte hij bekend journalist te zijn. De vaccinatie heeft hij niet gekregen.
Mensen die er doelbewust voor kiezen om het vaccinatieprogramma te ondermijnen en daarbij de wet overtreden, begrijpen niet voor welke grote taak we staan.
Jaap Donker, directeur GGD
Gevraagd om een reactie op het verhaal van Van Rossem, verwees een GGD-woordvoerder naar een persbericht over de zaak met de journalist. De woorden van Jaap Donker, directeur publieke gezondheid bij de GGD, over die zaak zullen dus ook voor Van Rossem bedoeld zijn. "Mensen die er doelbewust voor kiezen om het vaccinatieprogramma te ondermijnen en daarbij de wet overtreden, begrijpen niet voor welke grote taak we staan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.