GGD boos op journalist die vaccinatie-afspraak regelde met valse verklaring

Archief
Archief © Myriams-Fotos, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De GGD onderzoekt of ze vervolgstappen gaat ondernemen na een incident deze week waarbij een journalist met een vervalste werkgeversverklaring een afspraak voor een coronavaccinatie wist te regelen. De man kwam donderdag met de verklaring aanzetten bij de GGD-vaccinatielocatie in Houten. Vlak voor de prik werd gezet, liet hij weten een journalist te zijn. Hij heeft daarop de vaccinatie niet gekregen.
De GGD sluit niet uit dat meer mensen onterecht een vaccinatie hebben gekregen door zich met een vervalste werkgeversuitnodiging voor te doen als zorgmedewerker. De organisatie is daar woedend over. Gebeurt het nog een keer dan overweegt de gezondheidsorganisatie vervolgstappen.
Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht Jaap Donker is niet te spreken over het incident met de journalist. "Mensen die er doelbewust voor kiezen om het vaccinatieprogramma te ondermijnen en daarbij de wet overtreden, begrijpen niet voor welke grote taak we staan. Door dit voorval is het vaccinatieproces onnodig verstoord. Het gereserveerde vaccin konden we nu niet inzetten voor een zorgmedewerker. Daarbij zorgt dit voor onrust en onveiligheid bij onze medewerkers. Gelet op de beperkte beschikbaarheid aan vaccins is dit een buitengewoon kwalijke zaak. Wij blijven uitgaan van het goede van de mens en richten ons met al onze energie op het bestrijden van deze pandemie."
Werkgevers in de zorg sturen personeel dat in aanmerking komt voor een prik een uitnodigingsbrief. Zij kunnen dan zelf een vaccinatie inplannen. Dit werkt dus anders dan voor kwetsbare ouderen: die krijgen een brief van het RIVM dat zij kunnen bellen voor een afspraak voor een vaccinatie. Daarbij worden oudere mensen eerst geholpen. Ook dat verloopt niet vlekkeloos: vandaag kwam naar buiten dat het historicus Maarten van Rossem na meerdere telefoontjes is gelukt om een afspraak te maken voor hij aan de beurt was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.