Honderden demonstranten op Jaarbeursplein in actie voor 'eerlijk klimaatbeleid'

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - Op veertig plaatsen in Nederland is om 14.00 uur een demonstratie begonnen voor een 'eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid'. In onder meer Utrecht en Amersfoort kwamen actievoerders samen.
Klimaatdemonstratie op Jaarbeursplein
De gemeente Utrecht had vooraf laten weten dat op het Jaarbeursplein maximaal tweehonderd demonstranten welkom waren. Dit tot teleurstelling van de organisatie, die op 1500 demonstranten had gehoopt.
Even na de start van de demonstratie waren er rond de driehonderd mensen op het Jaarbeursplein. De organisatie riep daarna demonstranten die achteraan op het plein stonden om weg te gaan. Ook demonstranten die namens een politieke partij aanwezig waren werd gevraagd om te vertrekken.
Een groep demonstranten gaf hier gehoor aan. Daarna sloot de politie het plein af om te voorkomen dat er nieuwe demonstranten bij zouden komen. Dat verliep zonder incidenten.
Om 15.00 uur werd het 'klimaatalarm' geluid. De demonstranten maakten een minuut lang lawaai met trommels, bellen en hun stem.
Het protest is geïnitieerd door de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.