Wie is de beste Utrechtse (thuis)werkgever in coronatijd?

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Welke werkgever wist zich tijdens de coronacrisis het meest te onderscheiden? Welk bedrijf regelde de beste faciliteiten om thuis te kunnen werken en welke werkgever paste zich het beste aan? Om daar achter te komen, reikt Mobiliteitsorganisatie Goedopweg vandaag de eerste award voor Beste (Thuis)Werkgever 2020 uit, bedoeld om het aanpassingsvermogen van bedrijven in de regio te vieren.
"Goed werkgeverschap tijdens corona is dat de werkgever ervoor zorgt dat medewerkers alle faciliteiten tot hun beschikking hebben om goed thuis het werk te kunnen doen", legt jurylid Tobias van den Briel uit. "Denk dan bijvoorbeeld aan een tweede computerscherm, toetsenbord, dat soort zaken. Maar goed werkgeverschap betekent ook aandacht voor de persoonlijke situatie. Dat kan bijvoorbeeld met digitale borrels, informele koffiemomentjes en zorgen dat mensen blijven bewegen."
Goed werkgeverschap betekent ook aandacht voor de persoonlijke situatie. Dat kan bijvoorbeeld met digitale borrels, informele koffiemomentjes en zorgen dat mensen blijven bewegen
Tobias van den Briel - jurylid

Effecten thuiswerken groot

Volgens Van den Briel zijn de effecten van de coronacrisis goed zichtbaar. "Het is door corona aanzienlijk rustiger op de weg: dat leidt tot minder files, minder luchtverontreiniging en een lagere co2-uitstoot. Maar het leidt ook tot kostenbesparingen voor werkgevers en werknemers. Maar de massale gewenning aan thuiswerken heeft ook een ander effect: we zien dat files wegblijven. Dat heeft ermee te maken dat mensen gewend zijn aan thuiswerken, hun werkdag later beginnen of bijvoorbeeld thuis opstarten. We hoeven dus maar een paar auto's uit de spits te halen en dan zijn er geen structurele files meer."
Eén mkb-bedrijf bood bijvoorbeeld laptops aan aan de kinderen van werknemers voor thuisonderwijs
Tobias van den Briel - jurylid
Vanmiddag worden de winnaars bekendgemaakt van de eerste award voor Beste (Thuis)Werkgever 2020. "Geen van die bedrijven heeft eerder thuisgewerkt op de schaal zoals we dat nu zien. Dat is ongekend. Opvallend is verder dat alle genomineerden oog hadden voor de praktische invulling van het thuiswerken. Dat werd dus gewaardeerd door werknemers. Binnen de bedrijven gingen ze nog een stapje verder: één mkb-bedrijf bood bijvoorbeeld laptops aan aan de kinderen van werknemers voor thuisonderwijs. Andere bedrijven boden ruimte om minder of niet te werken als de thuissituatie niet goed was."
Tot slot heeft Van den Briel nog een paar nuttige tips. "Zorg dat basis op orde is, besteed aandacht aan menselijke maat en als laatste tip: vraag ondersteuning. Bij Goedopweg ondersteunen we werkgevers gratis met beleid rond reizen en werken. Met name het mkb heeft het in deze tijd bijzonder moeilijk en die zijn niet vanzelfsprekend bezig met beleid rond thuiswerken en mobiliteit. Dus vraag hulp, je staat er niet alleen voor."
De jury reikt in totaal vier awards uit, zodat zowel kleinere start-ups als multinationals kans maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.