OM: Ridouan T. en Rico de Chileen vormden de Brangelina van de onderwereld

Richard R. in de rechtszaal, tekening van vorig jaar.
Richard R. in de rechtszaal, tekening van vorig jaar. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Rico de Chileen werkte samen met Ridouan T. bij het afwerken van een lijst tegenstanders in het criminele circuit met wie moest worden afgerekend. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp veertien jaar geëist tegen de vermeende bendeleider. De 47-jarige Richard R. uit Chili, die Rico wordt genoemd, en T. verdedigden "gezamenlijke belangen", aldus het OM.
Ridouan T. is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. De rechtszaak die vanaf volgende week inhoudelijk wordt behandeld draait om zeventien mannen die verdacht worden van onder meer liquidaties en pogingen daartoe.

Over en weer ondersteuning

Het OM heeft in de rechtbank geschetst dat Rico en Ridouan elkaar "over en weer ondersteuning aanboden". Details over moordaanslagen werden door coördinatoren teruggekoppeld en daarna overlegden ze samen over wat goed en fout was gegaan, aldus de openbaar aanklager.
Hun innige relatie zou naar voren komen in berichten waarin ze 'HermanoSir' schreven, een samenvoeging van hun bijnamen Hermano en Sir. "De Brangelina van de onderwereld", aldus de officier van justitie, verwijzend naar het voormalige showbizzhuwelijk tussen Brad Pitt en Angelina Jolie.
Volgens justitie heeft het duo bijvoorbeeld de moord op misdaadblogger Martin Kok besproken. Die liquidatie is volgens het OM uiteindelijk uitgevoerd door leden van de organisatie van T.

Moordorganisatie

In het huidige proces tegen R. zijn geen concrete moorden aan hem gekoppeld, maar het OM vindt wel dat de communicatie erop wijst dat de Chileense Amsterdammer een moordorganisatie aanstuurde, die zich ook bezighield met cocaïnehandel en witwassen. Er wordt nog gewerkt aan een tweede strafzaak tegen R. die specifiek toeziet op verdenkingen van moorden.
De verdediging van R. waarschuwde eerder voor tunnelvisie. De conclusies van het OM zijn volgens de verdachte vooral gebaseerd op hypotheses en verkeerde interpretaties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.