Bezoeker poppodium Amersfoort mishandelt beveiligers en agent, OM eist taakstraf

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Het OM eist een taakstraf van 180 uur tegen een man uit Almere, die eind 2019 volledig door het lint ging in het Amersfoortse poppodium Fluor. De 28-jarige C.P. was betrokken bij een vechtpartij en zou beveiligers die tussenbeide kwamen, hebben mishandeld.
Toen de politie hem daarna wilde aanhouden, verzette P. zich. Een van de agenten werd in zijn gezicht gestompt en liep een gezwollen oogkas en gescheurde wenkbrauw op. Tijdens zijn aanhouding schold P. de agenten uit en bedreigde hij hen met de dood. De verdachte moet twee geslagen beveiligers 300 euro schadevergoeding betalen en de agent 350 euro, vindt de officier van justitie.

Klappen aan de bar

P. was op 15 december 2019 met een vriend en vriendinnen na lange tijd weer eens een gezellig avondje uit, vertelde hij de rechters. Het geweld begon aan de bar in de grote zaal van Fluor. Hij zou daar vanuit het niets door twee mannen zijn geslagen en terug hebben gemept. Volgens getuigen raakte hij daarbij ook een vrouw. Er ontstond een vechtpartij waarbij ook de vriend van P. betrokken zou zijn geweest.
Drie beveiligers haalden de vechtenden uit elkaar en twee van hen kregen daarbij ook klappen. Volgens de verdachte is alles wat daarna gebeurde een zwart gat. Omdat hij had gedronken en woedend was, kon hij zich niets meer van het gewelddadige vervolg van het incident. Maar door beveiligingscamera's in Fluor en de bodycam van de geslagen agent is veel van wat er vervolgens gebeurde vastgelegd.

Door het lint

Op de beelden is te zien dat de beveiligers P. naar de kleine zaal van Fluor brengen om af te koelen. Hij loopt de zaal rustig binnen, maar naast de deur staat een karretje met zware voetstukken van een hekwerk. Hij pakt er een op en gooit die naar een beveiliger. Die kan het voorwerp afweren, maar P. rent direct naar de bar en gooit flessen en glazen naar de beveiligers, die op de grond uiteenspatten.
Als de politiemensen even later de ruimte binnenkomen is P. weer wat bedaard. Maar als ze hem vertellen dat hij wordt aangehouden en zich moet laten boeien, weigert hij mee te werken en gaat het opnieuw mis. Op de beelden is te zien en te horen hoe agenten hem tegen de grond werken om hem onder controle krijgen en te boeien. De agent met de bodycam wordt door P. in het gezicht geslagen. P. krijgt vervolgens van een agent drie klappen op zijn hoofd. Hij roept dat hij de agent zal weten te vinden en dood zal maken.

Onmacht en frustratie

Volgens het OM is de man uit Almere schuldig aan openlijk geweld in vereniging, omdat hij samen met vrienden bij de vechtpartij betrokken was. Maar volgens de verdediging is daar geen enkel bewijs voor. Zijn advocaat noemde het politiegeweld disproportioneel en de doodsbedreigingen aan het adres van de agenten zouden enkel een uiting van onmacht en frustratie zijn geweest, nadat P. door een agent was geslagen.
De verdediging vroeg de rechtbank daarom om P. vrij te spreken of een veel kortere taakstraf op te leggen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.