Uitvaartondernemer uit Utrecht verliest in drukste jaar ooit medewerker en vrouw

© Barbara Uitvaartverzorging / beeldbewerking RTV Utrecht
UTRECHT/MAARSSENBROEK - "De uitvaarten die we het afgelopen jaar hebben moeten doen is niet het type uitvaart wat we graag willen doen", zegt directeur Pierre van Kooten van Barbara Uitvaartverzorging in Utrecht.
In de tweede aflevering van de RTV Utrecht-podcastserie 'Een man uit Houten' blikt Van Kooten terug op een bewogen jaar, waarin hij nog nooit zo'n grote omzet draaide: "Als je dan kijkt naar hoe we als bedrijf gedraaid hebben, dat is onder mijn verantwoording nooit beter geweest."
"Dat komt natuurlijk doordat je die oversterfte hebt, als gevolg van corona. We doen normaal gesproken zo ongeveer tussen de 350 en 380 uitvaarten in het Utrechtse per jaar, dat zijn er het afgelopen jaar veel meer geweest, zeker tien tot twaalf procent."
Ruim een jaar geleden kwam corona in ons leven. Een jaar waarin een terrasje pakken op de Neude opeens heel bijzonder werd.
In deze RTV Utrecht-podcast - Een man uit Houten - hoor je mensen die direct met corona te maken kregen. De crisis die bij ons begon bij een man uit Houten.
Toch zou hij die omzet maar al te graag weer inleveren, als hij daarmee het coronavirus uit kon bannen. Want hoewel het hem zakelijk voor de wind ging, verloor de uitvaartondernemer het afgelopen jaar twee mensen dichtbij hem. "Toen we de eerste corona-overledene gingen ophalen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, overleed mijn medewerker Willem, daar in het ziekenhuis. Onderin de catacomben kreeg hij een hartaanval, op weg naar het mortuarium. En dat raakt je dan gigantisch. Want dan kom je opeens in een situatie terecht waarin je heel veel extra uitvaarten moet doen, met een team dat niet compleet is. Dat was onze start van corona."
Ook tijdens de tweede golf werd Van Kooten persoonlijk getroffen. Zijn vrouw overleed aan de gevolgen van corona, ze werd op haar zwakst getroffen, herstellende van een chemo-kuur. "Zij had een diagnose van kanker, en na de hele behandeling heeft corona toegeslagen. Opgelopen in het ziekenhuis. Daarna is het alleen maar een zeephelling geweest, tot aan een opname op de IC. Je houdt hoop, maar je glijdt je ellende tegemoet."
Het hele verhaal van Pierre van Kooten hoor je in de tweede editie van de podcastserie, hieronder te beluisteren. De tekst gaat onder de aflevering door.
Jan Jumelet (67) uit Maarssenbroek komt ook aan het woord. Hij verloor zijn bejaarde moeder aan de gevolgen van het virus. Ze liep het op in Woonzorgcentrum Maria Dommer is Maarssen, waar het virus flink heeft toegeslagen.
"Vanaf het moment dat vastgesteld werd dat daar corona was, ging er een procedure in werking dat de afdeling werd afgesloten voor bezoek, dus ik mocht niet meer bij mijn moeder komen, terwijl zij toen nog geen corona had. Omdat verder contact ook moeilijk was, zoals beeldbellen, was er eigenlijk helemaal geen contact meer", vertelt Jumelet.
Je kunt niet dichterbij iemand zijn in het stervensuur dan aan haar bed en tegelijkertijd niet verder weg, door al die kleding die daar tussen zat
Jan Jumelet uit Maarssenbroek verloor zijn moeder
Niet lang na het uitbreken van het virus in het huis van zijn moeder, bleek ook zij besmet. Pas in de terminale fase mocht hij weer bij haar op bezoek. "Mijn moeder is overleden op maandag en op de zondag daarvoor mochten alleen mijn broer en ik erbij. Die avond belden ze me dat het op z'n eind liep en mocht ik nog komen. Helemaal ingepakt zat ik naast haar, de hele nacht. Je kunt niet dichterbij iemand zijn in het stervensuur dan aan haar bed en tegelijkertijd niet verder weg, door al die kleding die daar tussen zat. Dus dat vond ik wel een bizarre ervaring."
Bij de uitvaart van zijn moeder Lies mochten maximaal dertig mensen aanwezig zijn. "Ik vond het een hele mooie bijeenkomst, en misschien wel niet in de laatste plaats omdat er maar zo weinig mensen in dat kerkje zaten. Je bent echt onder elkaar en in die zin hebben we het ook helemaal zelf vorm kunnen geven. Was er geen corona geweest, dan hadden we het anders gedaan, maar terugkijkend zou ik het niet anders hebben gewild."
Jan Jumelet in zijn bibliotheek in Maarssenbroek.
Jan Jumelet in zijn bibliotheek in Maarssenbroek. © RTV Utrecht / Annet Schut

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.