Basisschool in Nieuwegein sluit deuren, coronaproof stemmen vanuit je auto en (te) veel interesse in winkelen bij Ikea

PROVINCIE UTRECHT - Welkom bij corona vandaag, ons dagelijkse blog over de pandemie en de gevolgen ervan voor onze mooie provincie.

Basisschool in Nieuwegein dicht

Basisschool De Veldrakker in Nieuwegein heeft de deuren uit voorzorg gesloten en is overgeschakeld op thuisonderwijs. Twee leerkrachten en een leerling zijn positief getest. Drie groepen zijn in quarantaine gegaan.
De directeur neemt het zekere voor het onzekere. "We willen een grote uitbraak voorkomen en wachten de testuitslagen af. Hopelijk kunnen we op korte termijn weer open." De Veldrakker biedt nog wel noodopvang aan.
De Algemene Onderwijsbond is bezorgd over het toenemend aantal besmettingen op scholen, vooral in het oosten van het land. De bonden wil dat er haast wordt gemaakt met het inzetten van sneltesten en pleit ook voor het vaccineren van kinderen.

'Ventilatie niet te betalen voor scholen'

Scholen hebben niet genoeg geld om de ventilatiesystemen te plaatsen die in tijden van corona nodig zijn. De bijdrage van het Rijk is niet genoeg, zeggen de koepelorganisaties van basisscholen (PO-Raad) en middelbare scholen ( VO-raad) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Het Rijk heeft vorig jaar 360 miljoen euro beschikbaar gesteld voor betere ventilatie op scholen. Daarvan is 100 miljoen euro uitgekeerd. Als een school een systeem installeert, betaalt het Rijk 30 procent. Gemeenten en schoolbesturen draaien op voor de rest.

Bevrijdingsdag weer online

De veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn voor de tweede keer achtereen alleen online te bezoeken. Via een livestream op Bevrijdingsfestival.nl zijn meer dan tweehonderd optredens en andere activiteiten te zien. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn Ambassadeur van de Vrijheid, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Stemmen vanuit je auto

In Lopik kunnen mensen met de auto door een stemstraat rijden om een stem uit te brengen. "Coronaproof stemmen zonder dat je de auto hoeft te verlaten."
Stemmen in de drive-through

Coronacijfers

In de provincie Utrecht zijn tussen gisterochtend en vanochtend 331 nieuwe besmettingen gemeld. Het zijn er minder dan de afgelopen dagen toen in onze regio een paar keer meer dan 400 coronagevallen werden gemeld. Het weekgemiddelde stijgt wel.
In de stad Utrecht kwamen er 73 besmettingen bij en in Amersfoort 34. Burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden is bezorgd over de toename in zijn gemeente.
Bekijk hier de weekcijfers per gemeente in de provincie Utrecht.

Ziekenhuisbezetting

Afgelopen etmaal kwamen er in heel Nederland 5549 positieve tests bij, 1700 meer dan vorige week maandag. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis ligt nu ruim boven de 2000, het hoogste aantal sinds 9 februari en 97 meer dan gisteren. In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 8 nieuwe patiënten opgenomen.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, sprak tijdens zijn toelichting van een spannende periode. Hij noemt de toename een "forse stijging ten opzichte van gisteren" en mogelijk het begin van de derde golf. De opening van de basisscholen heeft weinig effect gehad op de toename, zei hij bij de NOS.
Er zijn afgelopen etmaal geen sterfgevallen gemeld in de provincie Utrecht en landelijk blijft het aantal overlijdens dalen. Bij het RIVM zijn 18 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 24. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 33 doden per dag, een week eerder waren dat er 39.

Evån gedøld...

Wie snel een Billy, Klippan of Malm dacht te kunnen scoren bij Ikea moet waarschijnlijk nog even geduld hebben: de Zweedse woongigant kampt met een technische storing in het onlinesysteem waarmee klanten een afspraak kunnen maken om te komen winkelen.
"Er is zoveel interesse dat het systeem eruit ligt", liet een woordvoerster weten. Ikea opent vanaf morgen weer de deuren voor shoppen op afspraak. Klanten konden vanaf vanochtend een tijdslot boeken. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, want er is ook nog 'click & collect'. En daar zijn sommige mensen ook hartstikke blij mee.

Iets minder avondklokboetes

De afgelopen week heeft de politie 5837 boetes opgelegd voor het niet naleven van de avondklok. Dat zijn er iets minder dan de 6014 van de zeven dagen daarvoor. Ook het aantal beëindigde illegale feesten in het weekeinde (53) ligt iets lager dan het aantal van een weekeinde eerder (60).
Daarnaast zijn 95 mensen beboet die het verbod op groepsvorming overtraden, zo maakte de politie maandag bekend. Dat waren er vorige week nog 278. In totaal kregen 228 personen een waarschuwing omdat ze de coronamaatregelen negeerden, exact evenveel als de week daarvoor.

Coronaprik bij de huisarts? Voorlopig even niet

De komende twee weken wordt niet gevaccineerd met AstraZeneca. Eerst moet duidelijk worden of meldingen over trombose- of embolievorming door het middel zijn veroorzaakt. Wat betekent dit?
Utrechters die door hun huisarts zouden worden ingeënt tegen het coronavirus hoeven voorlopig niet naar de praktijk te komen. De beslissing om AstraZeneca tijdelijk in de diepvries te laten, lijkt voor inwoners van Gelderland de meest gevolgen te hebben. Daar zouden huisartsen vandaag beginnen met vaccineren. Daarna zouden huisartsen in de provincie Utrecht en Flevoland aan de slag gaan. Voor die prikrondes zijn de bestellingen nu stopgezet.
In totaal moeten 289.00 afspraken worden afgezegd. Wanneer het coronavaccin van AstraZeneca weer mag worden gebruikt, zullen er meer afspraken worden ingepland om de achterstand weg te werken. Huisartsen en GGD'en krijgen dan extra doses geleverd, meldt het RIVM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.