Veel Utrechtse gemeenten heffen (nog) hondenbelasting, De Bilt is het duurst

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - In zeventien gemeenten in de provincie Utrecht betalen hondeneigenaren belasting voor hun huisdier. Dat is opmerkelijk veel in vergelijking met andere delen van het land. Steeds meer Nederlandse gemeenten schaffen de hondenbelasting af.
Datapersbureau LocalFocus bracht cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) in kaart. Daarop zie je goed dat met name in Zeeland, Utrecht, Limburg en Gelderland relatief veel gemeenten belasting heffen op het bezit van een hond. In de noordelijke provincies en in grote delen van Noord-Brabant en Noord-Holland gaan de hondenliefhebbers juist vaak vrijuit.
Volgens het COELO heffen iets meer dan de helft van de gemeenten nog hondenbelasting. Tien jaar geleden gold dat nog voor zeven op de tien gemeenten. Vorig jaar betaalde je nog belasting in 193 gemeenten. Dit jaar is het aantal gedaald naar 183, oftewel 52 procent van alle gemeenten. De totale opbrengst van afgelopen jaar wordt geschat op 51 miljoen euro en mag door de gemeenten vrij worden besteed.
In de provincie Utrecht hoef je van zeven gemeenten niet te betalen voor je hond. Inwoners van Vijfheerenlanden hebben die meevaller dit jaar voor het eerst. Vorig jaar waren ze nog 87,84 euro kwijt aan hun trouwe viervoeter. De Bilt is het duurst: daar betaal je dit jaar 102,60 euro. Utrecht en Amersfoort hebben de hondenbelasting het meest verhoogd, met respectievelijk 5 procent en 4,1 procent.
Groningen (133,80 euro) is landelijk de duurste gemeente als je een hond hebt, gevolgd door Den Haag (125,76) en Hendrik-Ido-Ambacht (125,28).
Hondenbelasting is voor de gemeenten een bescheiden bron van inkomsten, die bovendien de afgelopen jaren gestaag daalt. Vorig jaar bestond een half procent van alle belastingopbrengsten uit heffing voor hondenbezitters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.