Aantal coronabesmettingen in provincie Utrecht met 32 procent toegenomen afgelopen week

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn afgelopen week 2894 positieve tests gemeld. Vorige week waren het 2188. Dat blijkt uit de weekcijfers van het RIVM.
In Bunschoten, waar een grote testpilot loopt, werden de meeste besmettingen geteld: 95. Dat zijn er wel minder dan vorige week (109) en de week daarvoor (158). Ook in Woudenberg, Montfoort en Lopik waren relatief veel nieuwe gevallen.
In absolute aantallen zijn de meeste besmettingen geteld in Utrecht (649), Amersfoort (298) en Vijfheerenlanden (166). Het aantal ziekenhuisopnames in de provincie Utrecht nam toe en het aantal sterfgevallen daalde. Op 9 maart was er sprake van een opvallende piek met 37 nieuwe opnames.
De provincie Utrecht is een middenmoter als het gaat om besmettingen per 100.000 inwoners. In de afgelopen week werden de meeste positieve testen gemeld in de regio's Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, en Zuid-Holland-Zuid. De veiligheidsregio's met de minste meldingen per 100.000 inwoners zijn de regio's Limburg-Zuid en Gelderland-Midden.

Landelijke cijfers

Landelijk kregen 39.527 mensen een positieve testuitslag, een kwart meer dan de week daarvoor en de grootste stijging sinds 15 december, toen de volledige lockdown van kracht werd. Het zogeheten reproductiegetal is iets gestegen, tot 1,06. Dat betekent dat 100 besmette mensen op hun beurt 106 anderen aansteken. Het cijfer is gebaseerd op de situatie van 1 maart. Het RIVM spreekt van een "zorgelijke situatie".
Het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGD, nam flink toe met 28 procent. Het percentage positieve tests daalde van 8 naar 7,7 procent.

Leeftijdsgroepen

Het grootste aantal besmettingen is nog steeds in de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar. De grootste stijging is te zien onder kinderen van 0 tot en met 12 jaar (+35 procent). Deze leeftijdsgroep heeft ook de grootste toename in het aantal afgenomen testen.
Sinds vier weken geleden de basisscholen en kinderdagverblijven weer open gingen, worden ook kinderen in de klas van een positief geteste leerling of leraar aangeraden zich te laten testen. Hoewel kinderen tot en met 12 jaar het vaakst getest, kregen ze ook het vaakst een negatieve uitslag. Maar zo'n 5 procent van de geteste kinderen droeg het virus daadwerkelijk bij zich.
In de leeftijdsgroep van 70 jaar en ouder nam het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners het minst toe (+9 procent).
Volgens de wekelijkse update zijn afgelopen week 1234 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, van wie 268 op de intensive care. De sterfte blijft dalen. Het RIVM registreerde 204 overlijdens als gevolg van Covid-19. Dat zijn er minder dan een week eerder, toen het instituut 269 coronadoden meldde.

Afgelopen etmaal

Afgelopen etmaal zijn 4985 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 549 minder vergeleken met een dag eerder. Vergeleken met een week geleden nam het aantal positieve tests met 693 af. en opzichte van het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen daalde het aantal nieuwe besmettingen eveneens. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 5648 besmettingen per etmaal.
Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen vaak onder het weekgemiddelde, doordat minder mensen zich in het weekend laten testen.
In Amsterdam en Rotterdam werden afgelopen etmaal de meeste besmettingen vastgesteld, respectievelijk 265 en 175. In Den Haag kregen 129 inwoners een positieve testuitslag. In Tilburg werden 97 nieuwe coronagevallen geturfd en in Utrecht 84.

Ziekenhuisbezetting

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is op dit moment 2037, 18 meer dan maandag toen er 2019 mensen met Covid-19 in de hospitalen werden geteld. Er liggen nu 586 mensen met corona op een intensive care, dat zijn er 22 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen er vier minder dan maandag. Daar bevinden zich nu 1451 mensen die door het virus zijn geveld.
De dagelijkse instroom in de ziekenhuizen stijgt, zegt het het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding ( LCPS). "Dit wordt veroorzaakt door de inmiddels (vermoedelijk) dominante Britse variant van het coronavirus. Op basis hiervan verwachten we een geleidelijke stijging van de Covid-ziekenhuisbezetting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.