Protestcollege in Utrechtse binnenstad voor fysiek onderwijs: 'De situatie is alleen maar verslechterd'

© Joshua de Roos
UTRECHT - Geen digibord, collegezaal of powerpointpresentatie. Humanistiekstudent Joshua de Roos geeft vandaag een minicollege op het Janskerkhof in Utrecht, gewoon met een ouderwets krijtbord. Met de actie vraagt hij aandacht voor het gebrek aan fysiek onderwijs. "De situatie is alleen maar verslechterd."
Net zoals middelbare-schoolleerlingen, willen ook studenten in het hoger onderwijs les krijgen op alternatieve locaties, zoals bijvoorbeeld in het Spoorwegmuseum of de bibliotheek. "Voor hen is het natuurlijk ook heel belangrijk om elkaar te zien en fysiek onderwijs te krijgen. Ik gun ze dat van harte, maar ik wil het zelf ook", zegt Joshua.

Depressieve klachten

Sinds de lockdown krijgen studenten in het hoger onderwijs alleen nog maar online les. "Het leidt bij veel studenten tot motivatieproblemen, gevoelens van eenzaamheid en depressieve klachten", zegt hij.
Daarom besloten Joshua en zijn huisgenote een protestcollege te geven in de binnenstad van Utrecht. "Zelf geef ik een college over humanistisch onderwijs: wat is goed onderwijs volgens het humanisme? En dat link ik aan de huidige situatie."
Studentenprotest Utrecht
Studentenprotest Utrecht © Joshua de Roos

Kritisch burger

En voor wie morgen geen tijd heeft voor het minicollege van Joshua: wat ís dan precies goed onderwijs volgens het humanisme? Joshua: "Dat je naast kennis vergaren ook een kritisch burger wordt en leert om een volledig persoon te worden. En daar hoort ook bij dat je met andere mensen omgaat, samen kunt discussiëren. Eigenlijk heel veel dingen die de studenten nu missen, vallen daaronder."
Het idee is dat ook andere studenten daarna protestcolleges geven over een onderwerp binnen hun studierichting. "Hoeveel studenten er precies meedoen, weet ik nog niet. Ik hoop zoveel mogelijk, zodat het protest zo lang mogelijk duurt en er zo lang mogelijk aandacht is voor onze situatie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.