Deze ouderen 'fietsen' coronaproof door New York en Barcelona: 'Eindelijk weer een uitje'

PROVINCIE UTRECHT - Voor heel even lijkt het alsof corona voorbij is. Zo voelt het voor de bewoners van het Leerdamse woonzorgcentrum Emma. Met een nieuw apparaat fietsen ze nu namelijk digitaal de wereld over. Een verademing, want uitjes hebben ze al een jaar lang niet gehad.
Vanuit het woonzorgcentrum 'crosst' bewoner Corrie Meijdam de wereld over.
Vanuit het woonzorgcentrum 'crosst' bewoner Corrie Meijdam de wereld over. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
"Kijk nou, hier fietste ik altijd met mijn dochters!" Corrie Meijdam, bewoner van Present Emma, kijkt vol bewondering naar het televisiescherm. Fietsend op een soort hometrainer in de grote hal van haar woonzorgcentrum, welteverstaan. "We zitten al bijna een jaar binnen, hè. Dus als je dit dan doet, is het alsof je weer gewoon buiten bent. Alsof je even niet op het virus hoeft te letten."
Het Leerdamse woonzorgcentrum organiseerde begin dit jaar een markt om geld op te halen voor de SilverFit Mile, een apparaat waarmee bewoners tijdens hun oefeningen een fietsroute op een scherm kunnen volgen. "Iedereen weet dat deze generatie het afgelopen jaar moeilijke momenten heeft gehad", vertelt coördinator Welzijn Antoinet de Jongh. "Voor ons ook lastig: op een gegeven moment heb je alle activiteiten binnenshuis wel gehad."
Coronaproof fietsen: in het Leerdamse woonzorgcentrum Emma kan het.
Om de bewoners wat nieuwe energie te geven, kwam daar dit 'fitnessuitje'. Scrollend door een lijst kunnen ze een fietsroute kiezen die ze vanuit huis kunnen volgen. Van Sydney en Barcelona tot Moskou. Maar, geeft De Jongh toe, de meesten blijven met die rit 'gewoon' in eigen land. "We merken dat het merendeel toch voor de eigen oude woonplaats gaat. Zelfs daar zijn ze al een hele tijd niet geweest door corona. Prachtig om te zien hoe hun gezicht verandert als ze hun eigen straat weer voorbij zien komen."

'Volgende keer India'

Bewoner Maria van de Wardt fietst ondertussen in rap tempo langs de Nijmeegse Avondvierdaagse. "Vroeger, toen we nog uitjes mochten doen, ging ik daar altijd met een groepje heen. En wat denk je: ben ik er nu tóch een beetje bij." Ze gaat volledig op in de beelden. "Hup, tringtring, ik wil even voorbij dit groepje fietsen!"
Het was niet het leukste jaar, zegt ze. "Alles voor de veiligheid, dat snap ik zelf ook wel. Maar leuk is anders. Je gaat mensen missen. Dat je even nieuwe gezichten ziet. Daarom des te fijner dat ik een fietsrit kan maken, maar dan coronaproof binnen. Als het even meezit, ga ik de volgende rit misschien wel naar India, ofzo. Lijkt me ook wel spannend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.