RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

VVD populairste partij onder scholieren, ook op het Corderius College in Amersfoort

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De VVD is de populairste partij onder scholieren in het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo. Ruim 50.000 jongeren brachten hun stem uit tijdens de zogeheten scholierenverkiezingen voor de Tweede Kamer. Die zijn georganiseerd door ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat. De 'schaduwverkiezingen' werden afgelopen dagen op de scholen gehouden.

Op het Corderius College in Amersfoort kwam de VVD ook als grootste uit de bus en leerling Tobias Baarda van de kiescommisie daar denkt dat Mark Rutte veel stemmen binnen heeft gesleept met zijn zichtbaarheid, het afgelopen jaar. "Leerlingen zien hem toch veel met alle persconferenties." Daarnaast gingen veel stemmen op het Corderius naar D66 en GroenLinks, geheel in lijn met de landelijke uitslag.

VVD, D66 en GroenLinks
De VVD kreeg landelijk 32 zetels en D66 werd tweede, met 27 zetels, GroenLinks volgt met 24 zetels. Ook BIJ1 en nieuwkomers Volt en JA21 bemachtigen zetels als het aan de deelnemers van de scholierenverkiezingen ligt. Deze partijen zijn goed voor respectievelijk twee, zeven en twee zetels.

Baarda verwacht op grond van de uitslag op zijn school een lastige coalitievorming, omdat toch ook veel stemmen naar de kleinere partijen gingen. Daarmee is niet gezegd dat het één op één te vergelijken is met de uitslag morgen, maar je ziet wel de trends, legt Bas Banning van ProDemos uit. "Partijen die winnen bij scholierenverkiezingen, winnen over het algemeen ook een dag later bij de echte verkiezingen."

Corona
Er waren 107.342 jongeren van 284 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo die aangemeld stonden om te stemmen. Uiteindelijk stemden 50.287 jongeren van 193 scholen. Volgens directeur van ProDemos Eric Stokkink was het dit jaar door corona extra lastig om de scholierenverkiezingen te organiseren. "Ik heb veel respect en bewondering voor alle docenten die de Scholierenverkiezingen alsnog mogelijk hebben gemaakt. Door jongeren vroeg bij de politiek te betrekken, zijn ze later hopelijk meer gemotiveerd om naar de stembus te gaan als ze kiesgerechtigd zijn", aldus Stokkink.

Op het Corderius is dat wel gelukt, zegt Baarda. "Ik kan zelf niet wachten om te stemmen en ik denk dat het voor veel leerlingen toch een soort generale repetitie was. Om zo even het gevoel te krijgen om te gaan stemmen en te kijken hoe dat is."

Op basisscholen werden ook deze keer verkiezingen gehouden voor kinderen in groep 7 en 8. Ook daar is de VVD het meest populair. Daarna volgen GroenLinks en Partij voor de Dieren. Meer dan 6600 kinderen van 173 basisscholen brachten hun stem uit.

Bas Banning van ProDemos over de scholierenverkiezing


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -