Zo verliepen de verkiezingen: 15 regiogenoten naar Den Haag, VVD blijft grootste partij

PROVINCIE UTRECHT - De stembureaus zijn gesloten en de VVD krijgt opnieuw de meeste stemmen. D66 is de tweede partij. Het opkomstpercentage ligt rond de 81 procent.
In het kort:
- Opkomstpercentages lijken hoog te zijn
- Exitpoll: VVD de grootste
- D66 de tweede partij met 26 zetels, historische winst

03.08 uur Amersfoort is bijna klaar met tellen

In Amersfoort hebben 175 van de 177 stembureaus een voorlopige uitslag gemeld. De VVD kreeg de voorkeur van de meeste Amersfoorters, op de voet gevolgd door D66. GroenLinks en CDA komen daarna op ruime afstand.

01.40 uur Voorlopige uitslag Utrecht

De gemeente Utrecht heeft een voorlopige uitslag gedeeld. In de stad is nu 86 procent van de stemmen geteld. D66 is voorlopig met afstand de grootste, de partij haalde tot nu toe een kwart van de Utrechtse stemmen binnen. VVD volgt met 15 procent. Nieuwkomer Volt doet het ook goed in de stad. Van de getelde stemmen is 6 procent voor Volt.
De vier grootste steden van het land, waar Utrecht ook toe hoort, verwachten de komende uren nog geen volledige uitslag. Ze gaan nog de hele nacht door met tellen.

01.04 uur Eva van Esch (Partij voor de Dieren) houdt moed

In de exitpoll ziet het er niet naar uit dat Eva van Esch uit Utrecht haar Kamerzetel mag houden. De Partij voor de Dieren lijkt net iets tekort te schieten.

00.34 uur Frank likt zijn wonden...

Liliane Ploumen kwam speciaal voor hem naar zijn voortuin in Utrecht, maar PvdA-stemmer Frank van de Wolde (en Ploumen zelf) hebben de huiselijke campagnestrijd verloren. Zijn vriendin raadslid Susanne Schilderman stond vanavond te juichen. Haar favoriete partij D66 is door de grote verkiezingswinst de tweede partij van Nederland geworden.
"En we houden ook na de verkiezingsstrijd heel veel van elkaar", laat Schilderman in een reactie op Twitter weten.

00.03 uur Blijdschap bij JA21

De nieuwe partij JA21 lijkt op drie zetels af te stevenen, en dat is goed nieuws voor de nummer twee Nicki Pouw-Verweij uit Maarssen.

23.48 uur Spanning stijgt bij regionale kandidaten

Volgens de jongste exitpoll kunnen vijftien Utrechters voorzichtig een bordje 'gereserveerd' op een zetel in de Tweede Kamer klaarzetten. Maar er kan in de daadwerkelijke verkiezingsuitslag nog van alles gebeuren: exitpolls zijn allesbehalve definitief en ook kunnen partijgenoten met voorkeursstemmen nog een inhaalslag maken.

23.38 uur Premier Rutte: 'D66 lijkt eerste keus'

Premier Rutte reageert bij de NOS op de exitpoll

23.26 uur Sigrid Kaag (D66): Democraten, het is gelukt

De verkiezingswinst van D66 legt "een grote verantwoordelijkheid" op de partij, zegt politiek leider Sigrid Kaag. "Ik zie het vertrouwen dat wij als D66 hebben gekregen als een bevestiging dat wij als enige progressieve partij invloed hebben gehad de afgelopen jaren", aldus Kaag. "Met dat vertrouwen gaan we serieus om."
Sigrid Kaag spreekt D66-kiezers toe
Tegelijkertijd ziet Kaag de noodzaak tot samenwerking, ook met de VVD van demissionair premier Mark Rutte die eveneens winst heeft geboekt. Het beleid moet "progressiever, eerlijker en groener" dan de afgelopen vier jaar, zegt zij. Zij noemt met name de "klimaatramp", en investeringen in onderwijs en woningen als onderwerpen die niet langer kunnen wachten. Maar: "we zullen rekening moeten houden met onze partners".

23.02 uur ChristenUnie: 'Goede campagne gedraaid'

De stemmen moeten nog geteld worden maar ChristenUnie-campagneleider Nico Drost uit Rhenen haalt de Tweede Kamer waarschijnlijk niet. "De kiezer heeft altijd gelijk", zegt hij. "We hebben een goede campagne gedraaid, we hebben laten horen wat we vinden. Ik ben trots op Gert-Jan Segers en we laten het christelijk-sociale geluid hard en duidelijk horen in Den Haag."

22.59 uur Waar blijven die uitslagen?

Koortsachtige drukte nog in de stemlokalen van onze provincie.

22.43 uur Liane de Haan (50Plus) blij met zetel

Liane de Haan (50Plus) is blij dat de partij in de exitpoll op een zetel uitkomt. De Woerdense hoopt dat er nog een zetel bij komt.
Liane de Haan blij met zetel

22.24 uur Sigrid Kaag door het dolle heen

Lijsttrekker Sigrid Kaag (D66) viert de overwinning van haar partij op tafel. Volgens de laatste exitpoll komt de partij op 27 zetels.

22.12 uur Het tellen is begonnen

22.06 uur Eerste busjes met stemmen arriveren bij Jaarbeurs

Bij de Jaarbeurs in Utrecht zijn woensdagavond de eerste vier busjes gearriveerd met stembussen. Het evenementencomplex is een van de locaties in Nederland waar stemmen geteld gaan worden. Wegens de coronaregels is dat in sommige stemlokalen namelijk niet mogelijk.
De stemmen kunnen geteld worden
De stemmen kunnen geteld worden © Persbureau Midden Nederland
In Utrecht gaat het om 25 stembureau's die niet coronaproof zijn om te tellen. Behalve deze stemmen, worden in de Jaarbeurs ook stemmen geteld die zijn uitgebracht op 15 en 16 maart. Evenals de briefstemmen die uitgebracht zijn door 70-plussers.
Vanwege corona moeten ook de stemmentellers zich aan de coronamaatregelen houden. Daarom brengen enkele gemeenten de stembussen naar grotere locaties. Om veilig te kunnen tellen moet minimaal 60 vierkante meter per stembureau beschikbaar zijn, zo meldde eerder onder meer de gemeente Den Haag.

22.01 uur Talkshow ChristenUnie begonnen

De talkshow van de ChristenUnie in Amersfoort is begonnen:

21.24 uur Opkomstpercentage in Utrecht lager dan in 2017

Het opkomstpercentage in Utrecht was dit jaar 81.5 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was dit percentage hoger, namelijk 83,9 procent.

21.16 uur Stembussen in Utrecht overvol, stembiljetten tijdelijk in onverzegelde dozen

Op een aantal stembureaus in de gemeente Utrecht zijn stembiljetten tijdelijk in onverzegelde dozen gestopt. Dat gebeurde omdat sommige stembussen overvol waren geraakt.

21.08 uur Eerste exitpolls: VVD grootste, D66 tweede

De stembureaus zijn gesloten en de eerste exitpolls zijn bekend. Bekijk hier de uitslagenkaart van RTV Utrecht waarop je kan zien zien welke gemeenten de stemmen al hebben geteld en hoe het tellen landelijk verloopt.

Geen garanties

Exitpoll biedt geen garanties: foutmarge dit jaar groter Normaal gesproken zit de exitpoll dichtbij de definitieve uitslag: meestal scheelt het maximaal één zetel. Dit jaar is de foutmarge een stuk groter. Dat komt door het groot aantal briefstemmen en het fysiek stemmen over meerdere dagen.
De foutmarge is dus groter, dat kan betekenen dat een partij die nu op tien zetels staat uiteindelijk op 12 of 8 zetels uitkomt. Daarbij geldt wel: hoe kleiner de partij hoe kleiner de foutmarge: een partij die nu op nul zetels staat, komt waarschijnlijk niet ineens op vier zetels uit.

21.08 uur Geen uitslagenavond bij het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort maar een live-uitzending

20.05 uur Opkomst in Utrecht om 20.00 uur boven de 77 procent

Met nog een klein uur te gaan voordat de stembureaus sluiten, is de opkomst in de gemeente Utrecht 77.1 procent.

19.47 uur Er staan nog steeds lange rijen bij verschillende stembureaus

Terwijl de zon onder is gegaan, lijken de rijen voor verschillende stembureaus in de provincie steeds langer te worden.

19.28 uur Opkomspercentage in Amersfoort om 19.00 uur boven de 70 procent

Het opkomstpercentage in de gemeente Amersfoort lag om 19.00 uur vanavond boven de 70 procent. Om 15.30 uur vanmiddag was dat nog ruim 49 procent.

19.06 uur Nog twee uur om je stem uit te brengen

Met nog ruim twee uur te gaan tot het sluiten van de stembureaus, zit het overgrote deel van de derde stemdag voor de Tweede Kamerverkiezingen erop. Met een naoorlogs record van 37 partijen die meedoen, zorgen de grote stembiljetten voor snel volle stembussen, waardoor stembusstampers en nieuwe stembussen nodig zijn.

19.00 uur Ongewenste bezoeker uit stembureau verwijderd

In een Utrechts stemlokaal is vanmiddag een ongewenste bezoeker verwijderd. Een poes wist zijn weg naar het stemlokaal te vinden en is na wat rondgekeken te hebben de deur gewezen.

18.03 uur Lange rij voor het stembureau aan de Weerdsingel in Utrecht

Bij dit stembureau in Utrecht staat een flinke rij
Bij dit stembureau in Utrecht staat een flinke rij © G. broers

17.54 uur Stembureau Utrecht Centraal 'behoorlijk druk'

De stembureaus die zijn ingericht op de NS-stations zijn vandaag goed bezocht, zo laat een NS-woordvoerder weten. "Op Utrecht Centraal staat de teller nu op 900 kiezers en is het behoorlijk druk", aldus een woordvoerder. "Zoals verwacht zijn de meeste treinreizigers vandaag komen stemmen", vult ze aan.
Wegens het coronavirus zijn de mogelijkheden om te stemmen uitgesmeerd over drie dagen. Op maandag en dinsdag was het al mogelijk voor kwetsbaren en mensen uit risicogroepen te stemmen op Utrecht Centraal, Bilthoven, Den Bosch, Hilversum, Leiden Centraal en Schiedam Centrum. Toen werden er op bijvoorbeeld Utrecht Centraal rond de 150 stemmen per dag uitgebracht.

17.08 uur In Houten wordt ook gestemd over het raadgevend referendum ruimtelijke koers

Naast de Tweede Kamerverkiezingen valt er nog meer te kiezen in Houten

17.06 uur Vanaf 21.00 uur vanavond worden stemmen geteld in de Jaarbeurs

Het tellen van de stemmen op kandidaatniveau vindt vanavond vanaf 21.00 uur onder andere plaats in de Jaarbeurs. Op de meeste stembureaus is niet genoeg ruimte om te tellen, waardoor is uitgeweken naar de locatie.
"Je hebt heel veel ruimte nodig om die hele grote stembiljetten uit te vouwen en te tellen", vertelt Jorinde ter Mors, directeur Publiekszaken bij de Gemeente Utrecht.
In de Jaarbeurs in Utrecht worden de stemmen geteld

16.53 uur Ook in het Spoorwegmuseum kan er vandaag gestemd worden

16.33 uur Ipsos: totale opkomst om 15.45 uur naar 49 procent

De totale opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen was om 15.45 uur gestegen naar 49 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.
Ipsos heeft de opkomst van maandag, dinsdag, woensdag en de briefstemmers bij elkaar opgeteld. Woensdag heeft tot 15.30 uur in totaal 30 procent van de kiesgerechtigden gestemd. De opkomst was maandag en dinsdag geraamd op 12 procent. Verder schat Ipsos dat het opkomstpercentage van de briefstemmers 7 procent is. In totaal komt de geschatte opkomst daarmee op 49 procent.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was de opkomst op dit tijdstip 43 procent. Volgens Ipsos is het echter lastig om de opkomst in 2017 met die in 2021 te vergelijken, vanwege het briefstemmen door de 70-plussers en vervroegd stemmen op maandag en dinsdag voor de risicogroepen en kwetsbaren vanwege het coronavirus.

15.34 uur Website opkomstenuitslag.nl uit de lucht gehaald

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de website opkomstenuitslag.nl uit de lucht gehaald. Gebruikers van het forum van techsite Tweakers ontdekte in de broncode van de site de stemuitslagen van vier steden. Naast opkomstcijfers waren zo ook al uitslagen per partij openbaar.
Tweakers denkt niet dat het om de gegevens van alle stembureaus in de steden Groningen, Nijmegen, Eindhoven en Den Haag gaat. Dat komt omdat het aantal gevonden stemmen nog beperkt is. Zo waren er uit Nijmegen bijna 2500 stemmen te vinden, en in Den Haag 147.
De site opkomstenuitslag.nl toont data die komen uit de StembureauApp, die zestien gemeenten gebruiken. De app wordt beheerd door VNG en ondersteunt stembureaus bij het tellen van de stemmen. De stemuitslagen mogen pas vanaf woensdagavond 21.00 uur worden gepubliceerd.

15.30 uur Burgemeester Victor Molkenboer: 'Briefstemmen moet simpeler. Daar mogen ze de komende tijd wel over nadenken'

In Woerden bracht burgemeester Victor Molkenboer vanochtend zijn stem uit in het gemeentehuis. Tot die tijd had zo'n zestien procent van de gemeente gestemd, waarvan de helft via briefstem. Een lastige klus zo bleek, want de helft van de briefstemmen bleek ongeldig. "Een stembiljet met daarin een stempas en dat in een envelop en dat weer in een envelop: dat is voor een aantal mensen teveel van het goede blijkbaar." Hij is blij dat met de versoepeling van de regels een groot deel van de stemmen toch bruikbaar is.

15.03 uur Vrijwilligers bij de stembureaus moeten flink aan de bak: 'Elk half uur maken we het hokje schoon'

Zo'n 2.800 vrijwilligers helpen vandaag bij de verkiezingen. Eén van die vrijwilligers is Stijn Arts, hij stond vandaag bij een stembureau in het Utrechtse Overvecht en vindt het een leuk uitje.
Briefstemmen moet simpeler van burgemeester Molkenboer

14.39 uur Lange rij bij het stembureau op de Neude

Bij de Bibliotheek Neude staat een lange rij mensen voor het stembureau. Zoals op onderstaande foto te zien is, gaat de rij zelfs de hoek om richting de bushalte.

14.15 uur Minister Ollongren op bezoek bij burgemeester Dijksma

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, is vandaag op bezoek bij burgemeester Dijksma. Ze hebben samen geluncht en de minister bracht een bezoek aan een stembureau waar mensen met een beperking hun stem kunnen uitrengen.
Minister Ollongren bij burgemeester Dijksma op bezoek.
Minister Ollongren bij burgemeester Dijksma op bezoek. © 'Marc van Rossum du Chattel'

13.21 uur Burgemeester Fröhlich: 'Als je niet gaat stemmen, moet je je mond houden'

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden roept iedereen op zijn stem te laten horen vandaag. "Als je het niet eens bent met iets wat in dit land gebeurt, dan kan je het eigenlijk niet maken om niet te gaan stemmen. Als je niet gaat stemmen, moet je verder je mond houden."
De ruim 2.800 vrijwilligers die vandaag helpen bij de stembureas moeten flink aan de slag

12.38 uur Gemeenten delen tussentijds opkomstpercentages

Verschillende gemeenten delen hoe veel inwoners al een stembus hebben bezocht vandaag. In Amersfoort is het opkomstpercentage tot nu toe ruim dertig procent. In Woudenberg is dat een stuk minder, namelijk bijna achttien procent. In Wijk bij Duurstede wordt alleen een absoluut aantal genoemt, namelijk 2.788 stemmen.
De totale opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was tot woensdagochtend 10.30 uur zo'n 30 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Het onderzoeksbureau heeft de opkomst van maandag, dinsdag, woensdagochtend en de briefstemmers bij elkaar opgeteld.
Vier jaar geleden was de opkomst rond 10.30 uur zo'n 15 procent. Het is wel erg lastig vergelijken, zegt Ipsos. Dat komt omdat senioren per post hebben kunnen stemmen en omdat er op maandag en dinsdag al gestemd kon worden.

12.00 uur In Houten wordt ook gestemd voor referendum

In Houten kunnen inwoners niet alleen stemmen voor de Tweede Kamer, maar ze brengen ook hun stem uit over woningbouwplannen in de gemeente. Er staat een flinke rij voor het stembureau.
Een rij voor het stembureau in Houten
Een rij voor het stembureau in Houten © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

11.30 uur Brand tegenover een stemlokaal in Amersfoort

Tegenover een stemlokaal in Amersfoort is in een woning een brandje uitgebroken. Volgens de brandweer stonden er eieren op het vuur, maar dat ging helemaal mis. Er was vooral veel rookvorming. Hulpdiensten zijn ter plaatse, maar in het stemlokaal in een school kan gewoon gestemd worden.

11.13 uur Stemmen tellen begonnen

Onder andere in Woudenberg is de gemeente begonnen met het tellen van de stemmen die gisteren en eergisteren zijn uitgebracht. Vanmiddag worden in Woudenberg de briefstemmen geteld.
Ook in de Jaarbeurs in Utrecht is men druk in de weer met stemmen. Het is een militaire operatie, vertel verslaggever Marc van Rossum du Chatel. "Je moet langs allerlei loketten, je tas wordt gecontroleerd, dat soort dingen."
In de enorme hal worden de stemmen nog niet geteld. "Ze worden uit de enveloppen gehaald om te kijken of de briefstemmen voldoen aan de laatste regels. Later worden de stemmen geteld." Het tellen van de stemmen gaat de hele nacht door. "Je mag komen kijken, er zijn vakken voor publiek ingericht."
Een drukte van belang in de Utrechtse Jaarbeurs.
Een drukte van belang in de Utrechtse Jaarbeurs. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

11.11 uur Burgemeester Dijksma stemt bij Spoorwegmuseum

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma stemde vandaag bij het Spoorwegmuseum. Dijksma hoopt op een hoge opkomst en heeft zich daar ook voor ingezet. "Er zijn bijvoorbeeld al tweeëntwintig locaties vanaf maandag open, die zijn ook al vroeg open. Maar ook door oproepen in huis-aan-huis bladen, dus we doen er echt alles aan om een maximale opkomst te krijgen", zegt de burgemeester. Ze hoopt dat de nieuwe Tweede Kamer een afspiegeling wordt van de samenleving.
Burgemeester Fröhlich brengt zijn stem uit.

10.33 uur NS: 'Drukker op stations'

Op de derde dag van de verkiezingen is het een stuk drukker dan op de eerste twee dagen, laat een woordvoerder van de NS weten. Het loopt lekker door, meldt de NS. De eerste twee dagen werden er op Utrecht Centraal 150 stemmen per dag uitgebracht. De teller staat vandaag rond 10.00 uur al op 250 stemmers.

10.05 uur Tip: neem een geldig identiteitsbewijs mee

Demissionair minister De Jonge was vandaag bij de stemstraat in Rotterdam, maar moest weer omkeren. Hij had namelijk een verlopen paspoort meegenomen. Als je zelf gaat stemmen vandaag, denk dan niet alleen aan een (geldig) identiteitsbewijs, maar ook aan je stempas en een mondkapje.

09.52 uur Burgemeesters naar de stembus

Verschillende burgemeesters laten op social media weten dat ze gestemd hebben. Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden bedankt de medewerkers van de stembureaus. Burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht is door de stemstraat gegaan. En burgemeester Patrick van Domburg van IJsselstein hoopt op een hoge opkomst.

09.18 uur Ook in Oudewater wordt gestemd

In Oudewater zijn om 8.30 uur 's ochtends al zo'n 100 stemmers geweest, hoort verslaggever Robert Jan Booij. "Bij mij was het vanaf het begin duidelijk", vertelt een inwoner. "Ik heb mijn keuze gebaseerd op wat de politieke partij de afgelopen vier jaar heeft gedaan. En ik heb gekeken naar de persoon." De inwoner van Oudewater houdt liever voor haarzelf op wie ze heeft gestemd.
Burgemeester Danny de Vries van Oudewater brengt zijn stem uit.
Burgemeester Danny de Vries van Oudewater brengt zijn stem uit. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Ze vindt het belangrijk om te stemmen, vertelt de inwoner van Oudewater. "Nu kan je je stem laten horen, dan moet je daar ook gebruik van maken. Mijn ouders gaan ook stemmen, niet per post, maar in het stemlokaal. Dat vind ik heel goed." Het stempotlood mag je meenemen, dat kan deze inwoner wel waarderen. "Ik ga het aan m'n zoon geven, die kan er lekker mee kleuren. Houd je er toch wat leuks aan over."
De gemeente Oudewater heeft een blazer geregeld om de mensen die komen stemmen van muziek te voorzien.
Sharon Dijksma stemt bij Spoorwegmuseum

08.34 uur Verschillende stemlocaties zijn geopend

In Bunnik zit het stembureau op een bijzondere locatie. Stemmen kon voor de coronacrisis altijd in woonzorgcentrum Bunnichem, maar dat is nu verplaatst naar de Sint-Barbarakerk.
Bij de kerk in Bunnik kan gestemd worden.
Bij de kerk in Bunnik kan gestemd worden. © RTV Utrecht

07.40 uur De eerste stemmers van de dag

De meeste stembureau's zijn om 7.30 open gegaan. Vrijwilliger, en RTV Utrecht verslaggever, Kees Hoogendijk steekt de helpende hand toe in Amersfoort.
Ook in de Utrechtse wijk Lunetten worden de eerste stemmen uitgebracht bij De Musketon.
Eerste stemmen in Lunetten.
Eerste stemmen in Lunetten. © RTV Utrecht / Joep ten Have

07.15 uur Gemeenten roepen inwoners op om naar de stembus te komen

Verschillende Utrechtse gemeenten doen op sociale media een oproep om naar de stembus te komen. Zo zet de gemeente Veenendaal de stemstraat in de aandacht.
De gemeente Montfoort wijst kiezers erop dat ze iemand kunnen machtigen om te stemmen, als je zelf klachten hebt en daardoor thuis moet blijven.
Ook de gemeente Woudenberg doet een oproepje om naar de stembus te komen. Maar, stelt de gemeente op Twitter, kom wel alleen.
De meeste stembureaus zijn tot 21.00 uur open vandaag, zo ook in Bunschoten.

06.15 uur Stemmen op een bijzondere stemlocatie in Utrecht

In Utrecht gaat er vandaag een zeer bijzondere stemlocatie open, namelijk de St Barbara Begraafplaats. Directeur Karen Kolkhuis Tanke vertelt bij Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht dat de dag voor haar al vroeg is begonnen. "Tussen 4 uur en 7 uur 's ochtends arriveren de stembiljetten op de stemdag, die zijn inmiddels binnen", vertelt ze tegen 6.00 uur.
De directeur legt uit waarom de begraafplaats is omgetoverd tot stemlocatie. "De gemeente Utrecht was op zoek naar meerdere locaties om veilig te kunnen stemmen, daarom zijn wij benaderd. Wij hebben een ruimte ontvangkamer, die hebben we beschikbaar gesteld. Ons meubilair is aan de kant geschoven en volgens de protocollen van het stemmen is ingericht", legt Kolkhuis Tanke uit.
Ze heeft geen idee of veel mensen komen stemmen bij de begraafplaats. "Ik kan me voorstellen dat het behoorlijke drempel is om hier te stemmen, zeker als je net een dierbare hier begraven hebt. Maar misschien willen mensen hier ook eens kijken en de rust ervaren. Ik verwacht allerlei soorten mensen." Zelf gaat ze zeker op haar eigen locatie stemmen. "Ik woon niet in de buurt en heb er speciaal een kiezerspas voor aangevraagd."

05.57 uur Als je gaat stemmen, vergeet dit niet

Als je gaat stemmen, vergeet dan je stempas, identiteitsbewijs en je mondkapje niet. Op het stembureau is dit jaar iemand met een speciale taak, namelijk het wijzen op de coronaregels. Deze zogenoemde coronaportier let er bijvoorbeeld op dat je de juiste looproute volgt, je een mondkapje draagt en de gezondheidscheck doet.
In het hele land zijn naar schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer 13,2 miljoen mensen kiesgerechtigd tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen. Het opkomstpercentage ligt nu op 18 procent, de briefstemmen zijn daarin nog niet meegerekend.

05.27 uur Ouderen kunnen met vergeten stempas alsnog stemmen

Ouderen die vergaten hun stempas mee te sturen in hun briefstemenvelop, kunnen vandaag nog wel hun stem uitbrengen. Zij moeten dan zelf naar het stembureau én hun stempas nog in hun bezit hebben.
In het stembureau wordt dan de normale procedure gevolgd en krijgen ze een stembiljet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat. Ook kunnen ouderen uiteraard nog iemand machtigen voor hen te stemmen, als ze hun stempas nog hebben.
Maandag begonnen gemeenten met het openen van de enveloppen en er gingen meer zaken mis met het briefstemmen. Zo stopten ouderen soms per ongeluk hun stempas en stembiljet bij elkaar in dezelfde envelop. Al deze stemmen worden toch meegeteld. Dat gold ook al in het geval dat stempassen niet zijn ondertekend.

05.21 uur Duizenden extra stembureaus open

Gisteren en eergisteren kon er op een beperkt aantal plekken al gestemd worden, maar vandaag gaan er nog eens duizenden extra stemlocaties open. Dan zijn er ruim 8800 plaatsen waar mensen terecht kunnen. In de provincie Utrecht zijn bijna 700 stembureaus.
Voor alle stembureaus in het land gelden dit jaar speciale maatregelen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Zo worden in het stemlokaal potloden, stemhokjes, tafels, en andere voorwerpen geregeld schoongemaakt. In sommige gemeenten krijgen alle kiezers een eigen rood potlood dat ze daarna mee naar huis mogen nemen. En er zijn kuchschermen tussen de kiezers en de leden van de stembureaus.
Tijdens de verkiezingsdagen blijft de avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur ook van kracht. Er geldt dan wel een ontheffing voor mensen die naar het stembureau zijn geweest of mensen die meewerken aan de verkiezingen en het tellen van de stemmen.

05.15 uur Liveblog van gisteren

Teruglezen wat er gisteren gebeurde op het gebied van de Tweede Kamerverkiezingen? Dat liveblog vind je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.