Grote werkzaamheden Schansen-Noord in Nieuwegein van start

NIEUWEGEIN/NIEUWEGEIN - De Schansen-Noord in Nieuwegein krijgt een grootschalige opknapbeurt. De buurt, onderdeel van de wijk Fokkesteeg, is aan vernieuwing toe. De gemeente heeft zes miljoen uitgetrokken voor het project, maar de verwachting is dat het minder gaat kosten.
De eerste huizen in Schansen-Noord zijn meer dan veertig jaar geleden opgeleverd, het herstel van Schansen-Noord valt onder het Betere Buurtenproject. Volgens wethouder Jan Kuiper (CDA) is het doel van het project om de buitenruimte in Nieuwegeinse jaren '70 en '80 buurten duurzaam te vernieuwen, zodat bewoners ook in de toekomst prettig in hun buurt kunnen wonen. Hij gaf vandaag het startschot voor de vernieuwing. Enkele kleinere projecten zijn al van start of zelfs al klaar.
De ontwikkelaars vroegen mensen die wonen en werken in de buurt om mee te denken over de herontwikkeling van het gebied. Hier kwamen 500 ideeën uit die de ontwikkelaars zoveel mogelijk hebben proberen te verwerken om aan de wensen gehoor te geven. Nu de technische uitwerking van de plannen is voltooid en er een aannemer is gevonden, is het tijd voor het grote werk: het opnieuw bestraten, het installeren van drempels en zorgen van extra groen in de buurt.

Samenwerken

Het project moet de samenwerking en samenhorigheid in de buurt versterken. Wethouder Jan Kuiper: "Iedereen zoekt elkaar op en maakt samen keuzes." Zo zijn er ontmoetingsplekken gecreëerd en kunnen bewoners elkaar helpen om plannen te realiseren. De gemeente helpt de buurt een handje met het opstarten van projecten. "En veel projecten worden door de buurt zelf onderhouden", zegt Kuiper. Hij benadrukt dat bewoners in de plannen 'voorbij hun graf' moeten denken, want ook de volgende generaties moeten profiteren van de plannen. De ideeën van nu moeten zelfs 40 jaar mee kunnen.
Buurtbewoner Silvia is kritisch over wat er met de wijk gebeurt. Want waarom heeft de gemeente de afgelopen tijd bomen gekapt? Dit strookt volgens haar niet met de groene ambities van het project. "En waarom duurt het allemaal zo lang?", zegt Silvia. Volgens Carmen Oostdam, die altijd boodschappen doet in Schansen-Noord, is de buurt er slechter aan toe dan sommige andere wijken. "De wijk kan wel wat meer groen gebruiken", zegt Oostdam.

Binnentuin als ontmoetingsplek

Marthe Ruytenburg en Laura Groenveld wilden ook meer groen in de wijk en gingen over tot actie. Drie jaar geleden was de tuin aan de Bedumerschans vooral een hondenpoepveldje waar kinderen niet buitenspeelden. Het tweetal hield verschillende brainstormsessies met buurtbewoners. "Heel tof dat je zelf met ideeën mag komen", zegt Groenveld. Het moet een tuin worden met vooral veel groen en ruimte om te zitten.
De nieuwe tuin moet een ontmoetingsplek voor omwonenden worden, met planten, bloemen, een bankje en afgezaagde boomstammen om op te zitten. "Het wordt een tuin met liefde voor de natuur. Zo werken we aan een insectenhotel en willen we kinderen kennis laten maken met planten", zegt Groenveld. Het liefst had het tweetal nog meer planten gezaaid in de tuin, maar daar was helaas niet genoeg budget voor. Gelukkig nemen buurtgenoten soms planten mee.
Hulp kunnen ze nog wel gebruiken. Want hoe bouw je een bankje van stenen tegels? Gelukkig krijgen de dames hulp van buurtbewoners en soms helpt het om 'wat te googlen', vertelt Groenveld.
In 2023 moet de buurt volledig zijn opgeknapt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.