Aantal besmettingen loopt weer op, studenten protesteren met minicollege en advies over Janssen-vaccin

PROVINCIE UTRECHT - Welkom bij corona vandaag, ons dagelijkse blog over de pandemie en de gevolgen ervan voor onze mooie provincie.

Aantal besmettingen loopt weer op

In de provincie Utrecht zijn tussen gisterochtend en vanochtend 440 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 393 besmettingen per dag staat.
Het zijn ook fors hogere cijfers dan gisteren, toen er 'slechts' 254 nieuwe besmettingen waren. Opvallend daarbij is vooral Amersfoort, dat gisteren 13 besmettingen meldde en vandaag 64. Relatief veel besmettingen waren er wederom in Bunschoten (25).
Er waren de afgelopen dag in de provincie verder vijf nieuwe ziekenhuisopnames. Één provinciegenoot is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer geeft mogelijk een vertekend beeld: niet alle overledenen worden op dezelfde dag gemeld.
Bekijk hieronder het aantal besmettingen per 100.000 inwoners:
Het RIVM telde afgelopen etmaal 5974 positieve tests, 1003 meer dan dinsdag. Ook vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen gestegen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 5740 besmettingen per etmaal.
Afgelopen zaterdag turfde het RIVM nog meer dan 6400 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds half januari. De drie dagen daarna was er iedere keer sprake van een daling.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is nu 1992. Dat zijn er 45 minder dan dinsdag, toen er 2037 mensen wegens covid-19 waren opgenomen. Er liggen nu 568 mensen op een intensive care, 18 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen zijn 1424 patiënten opgenomen, 27 minder dan dinsdag.

Studenten houden uit protest minicollege

Studenten hielden vandaag een minicollege op het Janskerkhof in Utrecht. Met de actie willen ze aandacht vragen voor het gebrek aan fysiek onderwijs. Sinds de lockdown krijgen studenten in het hoger onderwijs alleen nog maar online les. "Het leidt bij veel studenten tot motivatieproblemen, gevoelens van eenzaamheid en depressieve klachten", zegt de organisator van het protest Joshua de Roos.
Studenten demonstreren voor fysiek onderwijs
Studenten demonstreren voor fysiek onderwijs © Joshua de Roos

Steeds minder besmettingen onder verpleeghuisbewoners

De daling van het aantal besmettingen onder verpleeghuisbewoners zet door, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut is het aantal besmettingen in verpleeghuizen inmiddels afgenomen tot onder het landelijke gemiddelde besmettingsniveau per 100.000 inwoners.
Eerder meldde het gezondheidsinstituut al dat de daling onder bewoners van verpleeghuizen wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus. "Acht weken na de eerste toegediende vaccinatie is het effect van vaccinatie in de verpleeghuizen duidelijk zichtbaar. Inmiddels hebben bijna alle verpleeghuisbewoners een eerste vaccinatie gehad, een deel van de bewoners heeft de tweede vaccinatie ook ontvangen", aldus het RIVM.

Advies: geef Janssen-vaccin aan kwetsbaren en ouderen

Het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld, moet als eerste worden toegediend aan ouderen boven de 60 jaar en aan mensen met specifieke medische aandoeningen, zo adviseert de Gezondheidsraad. Het gaat daarbij om mensen met het syndroom van Down, ernstig overgewicht en neurologische aandoeningen die tot ademhalingsproblemen kunnen leiden.
"Met deze aanpak wordt de meeste ernstige ziekte en sterfte door Covid-19 voorkomen", schrijft de raad aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Die maakte eerder bekend de eerste levering in april te verwachten.

Patiënt met slecht afweersysteem krijgt uitnodiging voor prik

Patiënten van wie het afweersysteem niet goed werkt en mensen met een neurologische aandoening waardoor ze ademhalingsproblemen hebben, krijgen vanaf deze week een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het gaat om ongeveer honderdduizend mensen, maakte gezondheidsinstituut RIVM bekend.
Het betreft onder meer patiënten met bepaalde bloedkankers, patiënten met ernstig nierfalen, mensen die een stamceltransplantatie hebben ondergaan en patiënten met een ernstige aangeboren afweerstoornis. Zij hebben een extra groot risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door covid-19.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.