Kleuronderzoek Paleis Soestdijk legt 19e-eeuwse schilderingen bloot én heel veel wit

SOESTDIJK - In de vleugels van Paleis Soestdijk zijn 19e-eeuwse schilderingen blootgelegd. Ze zijn naar boven gekomen tijdens kleurhistorisch onderzoek, dat studenten op dit moment doen in het paleis. Uit de eerste resultaten blijkt ook dat zich heel wat verflagen onder de inmiddels wit geschilderde muren bevinden. Al is er, net als aan de buitenkant, vaak sprake van wit op wit op wit...
Studenten doen kleurhistorisch onderzoek in Paleis Soestdijk
We proberen te kijken hoe het paleis er in het verleden uitgezien heeft.
Maarten Peek, restauratie-architect

Schrapen met scalpel

Met een scalpel laat Daniëlle Stobbe de verflagen tevoorschijn komen. Al maandenlang doen zij en enkele medestudenten van de opleiding conservering en restauratie van cultureel erfgoed dit werk. "Veel verschillende mensen hebben hier gewoond; ze hebben het allemaal anders geschilderd. Op sommige stukken vinden we zes lagen met verschillende kleuren."
De uitkomsten van het kleuronderzoek geven straks een blik terug in de tijd. Zo is er een vermoeden dat op sommige onderdelen van het paleis ooit marmerimitatie is geschilderd. Restauratie-architect Maarten Peek legt uit: "We proberen te kijken hoe het paleis er in het verleden uitgezien heeft. We proberen informatie te vinden over alle afwerkingen onder de huidige afwerkingen."

Verborgen goud

Zo is de vroegere eetzaal volledig wit, terwijl vergelijkbare paleizen van binnen vaak veel meer kleur hebben. "Zitten hier gouden onderdelen die we nu niet kunnen zien?", vraagt de architect zich daarom af. "Het geeft ons informatie over het verleden van het paleis."
Paleis Soestdijk richtte vorig jaar de Soestdijk Academy op, waar studenten die een opleiding tot restaurator volgen het vak in de praktijk kunnen leren. "Het is geweldig dat ze nu in een van de Nederlandse paleizen aan het werk kunnen", zegt docent aan de Universiteit van Amsterdam Jessica Hensel.

Directeur van Paleis Soestdijk zegt over de Soestdijk Academy: "Het is onze ambitie om de restauratie en transformatie van het landgoed ook een leer- en werkplek te laten zijn voor het onderwijs." Aan het kleuronderzoek werken op dit moment ook studenten mee uit Amerika en Rusland.

We komen heel veel wit tegen, persoonlijk vind ik dat wel zonde.
Daniëlle Stobbe, student
Die informatie kan vervolgens gebruikt worden bij de aanstaande restauratie van het paleis, wat overigens niet betekent dat het er dan weer precies zo uit gaat zien als vroeger. "Het kan in dezelfde trant worden teruggebracht, maar we willen niet terug in de tijd. We willen vooruit."

Koninklijke werkplek

Langzamerhand komen de studenten steeds meer te weten over de smaak van de vroegere bewoners, al durfden zij meestal niet uit te pakken met kleur. "We komen heel veel wit tegen", vertelt Daniëlle. "Persoonlijk vind ik dat wel zonde; ik vind juist die ouderwetse patronen heel gaaf."
Daniëlle doelt op de 19e-eeuwse schilderingen die zijn ontdekt onder oude verflagen. De patronen bevinden zich op de deuren in de zogenoemde Baarnsche en Soester colonnades, ofwel vleugels, van het paleis. "We hebben een foto gevonden uit 1940 met de patronen nog op de deur. We kunnen dus vaststellen dat die van vóór 1940 zijn", aldus Daniëlle.
Het paleis is een droomplek voor Daniëlle om het vak te leren. "Het heeft iets koninklijks, daardoor voel je je meteen een beetje koninklijk." Zelf weet ze wel hoe ze het paleis zou inrichten, als zij het bij de restauratie voor het zeggen had. "Patronen terug op de deuren en de zalmroze kleur terug in de gangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.