Naar bed met een zetel, wakker met niks: Utrechtse kandidaten in spanning

PROVINCIE UTRECHT - Volgens de laatste prognose van het ANP kunnen vijftien Utrechters voorzichtig een bordje 'gereserveerd' op een zetel in de Tweede Kamer zetten. Toch kan er nog van alles gebeuren in de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen: ruim een derde van de stemmen moet nog worden geteld en ook kunnen partijgenoten door voorkeursstemmen nog een inhaalslag maken.
Vier VVD'ers uit onze provincie lijken wel zeker van een zetel. De partij staat voorlopig op 36 zetels. Dennis Wiersma (9e op de kieslijst) , Queeny Rajkowski (13e), Zohair El Yassini (15e) en Judith Tielen (27e) hebben een aardige marge. Zij komen allemaal uit de stad Utrecht.
Spannender wordt het voor Provinciaal Statenlid Derk Boswijk. De politicus uit Kockengen staat op de veertiende plek van de kieslijst van het CDA. Die partij stevent vooralsnog af op vijftien zetels. Maar omdat de partij veel werkt met regionale kandidaten met een grote achterban sluit Boswijk niet uit dat hij wordt ingehaald op voorkeursstemmen. Kantje-boord in Kockengen dus.
Derk Boswijk zit nog in spanning.
In de huiskamers van Utrechtse D66'ers zal gejuich hebben geklonken toen kort na 21.00 uur de eerste exitpoll bekend werd. De partij van lijsttrekker Sigrid Kaag kreeg daarin een historische 27 zetels toebedeeld. Dat betekende dat de wethouder Kiki Hagen uit De Ronde Venen (21e op de kieslijst), Marijke van Beukering-Huijbregts uit IJsselstein (25) en Anne-Marijke Podt uit Utrecht (26) allemaal goede kans op een zetel hadden.
Maar rond 3.30 uur bleek dat D66 in de prognose toch op 24 zetels uitkomt, evenzogoed nog net zoveel als bij het historische hoogtepunt van de partij in 1994. Toch zullen Van Beukering en Podt iets minder hard juichen: in deze prognose vallen zij buiten de boot.
Anne-Marijke Podt zit dus in spanning. Het Utrechtse raadslid heeft haar koffers voor Den Haag nog niet gepakt. "Maar het is ook Den Haag, en niet de Bahamas", zegt ze lachend. "We gaan het gewoon nog lekker afwachten."
Exitpoll biedt geen garanties: foutmarge dit jaar groter

Normaal gesproken zit de exitpoll dichtbij de definitieve uitslag: meestal scheelt het maximaal één zetel. Dit jaar is de foutmarge een stuk groter. Dat komt door het groot aantal briefstemmen en het fysiek stemmen over meerdere dagen.

De foutmarge is dus groter, dat kan betekenen dat een partij die nu op tien zetels staat uiteindelijk op 12 of 8 zetels uitkomt. Daarbij geldt wel: hoe kleiner de partij hoe kleiner de foutmarge: een partij die nu op nul zetels staat, komt waarschijnlijk niet ineens op vier zetels uit.

In de prognose staat lijsttrekker Liane den Haan van 50PLUS voorlopig op één zetel. De Woerdense is opgelucht, in de laatste peilingen leek de ouderenpartij helemaal uit de Tweede Kamer te verdwijnen. Na een roerige tijd lijkt Den Haan dus in ieder geval zelf in de Kamer te komen.
Eerste reactie Liane den Haan op exitpolls.
Andere Utrechters die vooralsnog een zetel lijken te veroveren zijn: Corinne Ellemeet uit Abcoude (GroenLinks, 2e op de lijst), Bart Snels uit Utrecht (Groenlinks, 6e), Maarten Hijink uit Amersfoort (SP, 5e), Jasper van Dijk uit Utrecht (SP, 9e), Gert-Jan Segers uit Amersfoort (CU, 1e), Eva van Esch (PvdD, 6e), Roelof Bisschop uit Veenendaal (SGP, 3e)en Nicki Pouw-Verweij uit Maarssen (JA21, 2e).
Behalve winnaars kent de exitpoll ook voorlopige verliezers. Femke Merel van Kooten-Arissen uit Woerden lijkt met Splinter de kamer niet te halen. "Het is een eerste exitpoll", zei ze kort na het sluiten van de stemlokalen. "Dus ja, het kan alle kanten nog op gaan. Maar het is jammer dat we er nu al niet er in staan."
Femke Merel van Kooten-Arissen en haar man reageren op de eerste exitpoll.
Dat de exitpoll nog geen stabiel beeld geeft blijkt wel uit het verschil tussen de eerste en tweede exitpoll. De Partij voor de Dieren en Volt leverden in de korte tijd tussen die twee voorspellingen allebei een zetel in en dat betekende dat de Utrechters Eva van Esch (PvdD) en Marieke Koekkoek (Volt) toch nog net buiten de boot lijken te vallen. Eva van Esch maakte in de prognose van 3.30 uur toch weer een comeback.
Eva van Esch viel in de exitpoll nog buiten de boot

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.