RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Liveblog: Verkenners nieuw kabinet bekend en burgemeester Veenendaal wil af van handmatig tellen


PROVINCIE UTRECHT - Het tellen van de stemmen gaat vandaag verder. Na het sluiten van de stemlokalen gisteravond werd al snel duidelijk dat VVD-leider Mark Rutte voor de vierde keer op rij een kabinet mag vormen. In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen op de voet.


17.35 uur   Hoe werd er gestemd in onze provincie?
Verslaggever Anne-Marie Verhagen vertelt bij UNieuws hoe er gestemd is in onze provincie. De definitieve uitslag laat nog even op zich wachten, die stelt de Kiesraad vast. Daarbij wordt niet alleen duidelijk hoeveel zetels iedere partij heeft gehaald, maar ook welke kandidaten gekozen zijn, bijvoorbeeld met voorkeursstemmen.

Hoe is het in Utrecht gestemd?16.26 uur   Reacties van lijsttrekkers uit Den Haag
In Den Haag is vandaag gereageerd op de verkiezingsuitslag. VVD-leider Mark Rutte noemt het een grote verantwoordelijkheid, Sigrid Kaag van D66 danste op tafel en GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt dat hij verloren heeft, maar niet verslagen is.

Reacties van lijsttrekkers uit Den Haag15.49 uur   Burgemeester Woerden bedankt vrijwilligers
Burgemeester Molkenboer van Woerden bedankt de vrijwilligers in zijn gemeente, die tot diep in de nacht aan het werk waren. Hij bedankt ook de kiezers voor het stemmen. In de gemeente van Molkenboer is 85 procent van de mensen gaan stemmen.15.26 uur   Er wordt nog altijd geteld in de Jaarbeurs
In de Utrechtse jaarbeurs worden nog altijd stemmen geteld, laat de gemeente weten op Twitter. Morgen is de definitieve uitslag bekend en kan je kijken hoe de stad precies gestemd heeft. Zelfs per wijk, bureau, partij en kandidaat.14.57 uur   Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) zijn verkenners voor nieuwe coalitie
Eerste Kamerlid Annemarie Jorritsma van de VVD en Kasja Ollongren (D66), deminissionair minister van Binnenlandse Zaken zijn de verkenners voor een nieuw kabinet. Kamervoorzitter Khadija Arib maakte dat bekend na overleg met alle gekozen fracties voor de Tweede Kamer zojuist.

VVD en D66 werden de twee grootste partijen en haalde flinke zetelwinst, daarom mogen zij een verkenner leveren.


14.41 uur   D66 grootste partij in Utrecht
Na het tellen van alle stemmen blijkt dat D66 de grootste partij is in de gemeente Utrecht, met 25,8 procent van de stemmen. De Utrechters zijn consequent, want in 2017 was D66 ook al de grootste in de hoofdstad van onze provincie, toen met 22,3 procent van de stemmen.

Op plek twee staat de VVD, met 14,57 procent van de stemmen. Gevolgd door GroenLinks met 12,9 procent. Die partij levert flink in, in 2017 stemden nog 20,2 procent van de Utrechters op GroenLinks. Nieuwkomer Volt is met 6,5 procent van de stemmen de vierde in de gemeente.


12.29 uur   'Handmatig tellen onhoudbaar'
Burgemeester Kats van Veenendaal vindt het handmatig tellen van stemmen niet meer van deze tijd. "Ik roep de nieuwe regering op om heel snel te werken aan een eigentijds verkiezingsproces. Een stembiljet van 1,5 m2, rood potlood en handmatig tellen is onhoudbaar! De middeleeuwers zouden in een deuk liggen als ze dit zien...11.53 uur   Uitslag Veenendaal is binnen
Als laatste gemeente in de provincie Utrecht kwam Veenendaal vanmorgen met de verkiezingsuitslag. Het telproces is goed verlopen, maar er was sprake van een technische storing waardoor het niet lukte om de uitslagen in een leesbaar format te publiceren

De VVD is grootste in Veenendaal, gevolgd door de ChristenUnie en het CDA.


11.07 uur   Wie gaat, wie blijft?


11.06 uur   'Houd rekening met senioren'
De ouderenbonden laten zich vanwege "politieke onafhankelijkheid" niet uit over de verkiezingsuitslag, maar hebben wel "een boodschap aan de partijen die aan zet zijn en die in de Kamer komen: houd rekening met de belangen van senioren", aldus woordvoerders van de ANBO en KBO- PCOB.


10.33 uur   Stemmen per kandidaat geteld in Jaarbeurs
Om 09.00 uur begon de centrale stemopneming in de Jaarbeurs. Tachtig telteams tellen in de Jaarbeurs alle stemmen. Dit doen ze op kandidaatsniveau: ze kijken niet alleen op welke partij, maar ook op welke persoon de stem is uitgebracht.

 Stemmen per kandidaat geteld. Stemmen per kandidaat geteld. | Foto: RTV Utrecht

Elk telteam bestaat uit vier leden en een voorzitter. Door de stembiljetten centraal te tellen, is het telproces efficiŽnter, betrouwbaarder en transparanter. Dit betekent dat het telproces goed gecontroleerd kan worden. Ook is de kans kleiner dat er opnieuw geteld moet worden.

Verslaggever Robert Jan Booij was vanmorgen in de Jaarbeurs.

Verslag vanuit de Jaarbeurs (08.40 uur)


Reacties op de verkiezingsuitslag05.21 uur   De winnaars
De VVD en D66 zijn de grote winnaars van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De partij van Mark Rutte won voor de vierde keer op rij en is de grootste partij van Nederland. D66 behaalde met Sigrid Kaag een historisch succes en lijkt het zetelaantal van 1994 te evenaren.

 Sigrid Kaag danst op tafel, D66 lijkt het grootste succes te boeken. Sigrid Kaag danst op tafel, D66 lijkt het grootste succes te boeken. | Foto: ANP


05.00 uur   De voorlopige uitslagen04.57 uur   Utrechters in Den Haag
Deze regiogenoten lijken aanspraak te maken op een zetel in de Tweede Kamer.
04.51 uur   De verliezers
Verliezers zijn er vooral op links. GroenLinks en de SP verliezen fors en de PvdA bleef op negen zetels staan. Ook 50PLUS levert in en lijkt maar een van de vier zetels over te houden.

Lijsttrekker Liane den Haan van 50PLUS toch blij met ťťn zetel


De Tweede Kamer krijgt een aantal nieuwkomers: de Europees georiŽnteerde partij Volt en de BoerenBurgerbeweging kunnen hun opwachting maken, net als JA21, de partij die is ontstaan uit een scheuring met Forum voor Democratie.


04.45 uur   Liveblog van gisteren
Teruglezen wat er gisteren en vannacht gebeurde? Dat kan hier.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -