IT-systemen van Het Utrechts Archief geïnfecteerd met gijzelsoftware

Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat.
Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat. © Google Streetview
UTRECHT - Het Utrechts Archief is het doelwit geweest van cybercriminelen. De IT-systemen zijn vorige week geïnfecteerd met zogeheten ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd. De website van de instelling is slechts beperkt toegankelijk.
Vooralsnog lijkt het erop dat er als gevolg van het incident geen gegevens verloren zijn gegaan. Het Utrechts Archief heeft aangifte gedaan bij de politie en het incident uit voorzorg gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Onderzoek

Uit veiligheidsoverwegingen zijn na de cyberaanval onmiddellijk de IT-systemen tijdelijk buiten gebruik gesteld voor de noodzakelijke herstel- en onderzoekswerkzaamheden. "Wij worden hierin bijgestaan door gerenommeerde deskundigen van KPMG", laat directeur Chantal Keijsper weten.
Ransomware wordt ingezet als chantagemiddel. Pas als er wordt betaald worden geblokkeerde computers of bestanden weer vrijgegeven. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er gegevens uit de IT-systemen van Het Utrechts Archief zijn buitgemaakt. "Zekerheidshalve laten wij de komende weken echter nader forensisch onderzoek verrichten om te achterhalen of hierover uitsluitsel kan worden gegeven."

Beveiligingsmaatregelen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht zegt de aanval "te betreuren" en gaat samen met de directeur en het bestuur kijken welke acties er nog meer nodig zijn om te zorgen dat een dergelijke situatie zich in de toekomst niet meer voordoet.
Het Utrechts Archief laat weten dat het de beveiligingsmaatregelen tegen het licht gaat houden en waar nodig zal verbeteren. Het zal naar verwachting minstens enkele weken duren voordat de toegang tot de archieven hersteld is.

Excuses

"Ik bied u mijn welgemeende excuses aan voor dit voorval en de eventuele overlast die u als onze samenwerkingspartner ervaart", schrijft de directeur in een brief. "Wij zullen er alles aan doen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen."
Het Utrechts Archief is het kenniscentrum over de historie van Utrecht. De instelling, met vestigingen aan de Alexander Numankade en Hamburgerstraat, verwerft en bewaart de bronnen van de geschiedenis van de stad en provincie om ze beschikbaar te stellen aan het publiek. De rijke collectie bestaat uit ruim 31 kilometer archieven met onder meer tienduizenden foto's, filmpjes, prenten, tekeningen en publicaties. Inmiddels zijn ruim 5 miljoen bestanden gedigitaliseerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.