Provincie gaat 1200 katten vangen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil de komende drie jaar 1200 verwilderde katten vangen. Eerst was nog het plan om de katten af te schieten, maar daar wordt door kritiek van verschillende politieke partijen en dierenorganisaties nu vanaf gezien. Voor de vangoperatie wordt 310.000 euro uitgetrokken.
Het gaat om katten in de buitengebieden. Daar eten ze onder meer zeldzame vogels en reptielen. Volgens cijfers van de Faunabeheereenheid (FBE) Utrecht werden in 2015 zo bijna 950.000 dieren het slachtoffer van de verwilderde kat. De FBE kreeg dan ook aanvankelijk de taak om de kat neer te schieten, maar de provincie trekt deze opdracht nu in.
In plaats daarvan gaat de FBE nu samenwerken met de Stichting Zwerfkatten Nederland. Speciale vangteams zullen met behulp van kooien de katten gaan vangen. De dieren worden daarna gecastreerd of gestereliseerd. De katten worden herplaatst in een niet-beschermd natuurgebied of kunnen hun jachtkunsten inzetten bij een boer met een muizenprobleem. Voor kittens gloort een nieuw leven als huiskat.
Jaarlijks hoopt de provincie zo vierhonderd katten te vangen. Het voorstel van de provincie is om te beginnen in de buitengebieden rondom Lopik.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.