Instellingen

OM eist 10 jaar cel en tbs tegen schoonzoon voor moord op Mike Goedhart in Cothen

© Nicole van den Hout
COTHEN/VINKEVEEN - Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Mark H. voor de moord op Mike Goedhart. De verdachte heeft al bekend dat hij zijn schoonvader doodschoot bij zijn woonwagen in Cothen, maar hij heeft altijd gezegd dat dit uit noodweer was en dat hij alleen heeft gehandeld.
Het OM gelooft daar niets van en denkt dat H. tot de moord is aangezet door Goedharts dochter Grietje en zijn vrouw Trui. Zij worden daardoor officieel verdacht van moord in vereniging. Tegen de 20-jarige Grietje werd twee weken geleden al 24 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. Trui zou een gevangenisstraf van 14 jaar moeten krijgen.

Groot aantal stoornissen

Eerder werd tijdens het proces tegen Mark H. al duidelijk dat hij een groot aantal stoornissen heeft. Volgens de twee psychologen en de psychiater die hem hebben onderzocht zijn de vele stoornissen van Mark H. onder meer het gevolg zijn van zijn problematische jeugd.
Hij heeft autisme, borderline, PTSS en een anti-sociale gedragsstoornis. Mark H. is opgegroeid zonder vader, werd veel gepest en werd al jong uit huis geplaatst in een jeugdinstelling. Ze vonden geen aanwijzingen voor een verstandelijke beperking. De deskundigen waren het oneens over de vraag of hij volgens het jeugdstrafrecht of het volwassenen strafrecht berecht zou moeten worden.

Mark H. praat vrijuit

Tijdens de inhoudelijke behandeling vandaag sprak Mark H., die een relatie met Grietje heeft, vrijuit over Goedhart. Hij vreesde in 2018 al dat de vader van zijn vriendin hem kapot zou maken. Ook zou Goedhart Grietje mishandelen en misbruiken. Ter zelfverdediging probeerde H. aan een wapen te komen, waarop hij werd aangehouden met een gestolen bromfiets en een alarmpistool.
Ook daarna voelde Mark H. zich continu door Goedhart bedreigd. Een dag voor de moord belt Grietje hem op, zegt hij. Ze zegt tegen hem dat zij weer is mishandeld. "Er moest iets gedaan worden", zegt H. in de rechtszaal. "Ik wilde met hem praten. Ik ben niet iemand die op zijn bek is gevallen of ergens voor terugdeinst."
Nadat hij vlak daarvoor zelf al tevergeefs zou hebben geprobeerd om aan een wapen te komen, besloot hij om ongewapend met Goedhart te gaan praten. Maar dat wilde Grietje volgens hem niet. Zij regelde een wapen en gaf dat in de buurt van het woonwagenkamp aan hem. "Daar was niemand anders bij", zegt Mark H.

'Hij zei: ik maak je af!'

Het gesprek met Goedhart op 26 maart krijgt vervolgens al snel een fatale wending. "Ik had verwacht dat hij 'Wat mot je?' zou zeggen", verklaart H. in de rechtbank. "Maar hij zei 'Ik maak je af', pakte een mes en kwam op mij af. Ik schoot maar door. Er gebeurde maar niets, hij bleef maar op mij af komen."
H. zegt dat hij voordat Goedhart op hem afkwam eerst op de buitenspiegel van een werkbus schoot. "Ik wilde met hem praten. Ik had niet de intentie om hem daarna alsnog kapot te schieten, absoluut niet."
Toen Mike Goedhart in elkaar zakte, dacht Mark H. dat hij wel weer op zou staan en achter hem aan zou komen. Maar dat gebeurde niet. Wanneer zijn vriendin Grietje uit de woonwagen komt, zou hij tegen haar hebben gezegd: "Ik heb dit voor jullie gedaan". Maar dat kan hij zich niet herinneren.
Volgens Mark H. wist zijn vriendin niet dat hij naar het woonwagenkamp zou komen om met Goedhart te spreken. Dat zou een impulsieve daad zijn geweest. Na het schietincident werd de inhoud van zijn telefoon door Grietje met behulp van een app op afstand gewist. Maar dat had volgens hem niets met de moord te maken.

Al eerder plannen om Goedhart om het leven te brengen

Volgens het OM had Mark H. al langer plannen om Goedhart om het leven te brengen. Daar zou hij vaak met een vriend over hebben gesproken. Maar die vriend is volgens H. nu een "liegebeest", al is hij wel nog steeds een vriend.
Volgens getuigen zou H. eerder samen met Grietje van plan zijn geweest om Goedhart te vergiftigen. Als dat in de rechtszaal ter sprake komt, grijpt Trui in. Zij zit ook in de zaal en zegt dat dit niet kan kloppen. "Mike ziet heel slecht en daardoor ruikt en proefde hij alles. Als ik een andere bakboter gebruikte of als de melk bijvoorbeeld zuur was. Vergif zou hij ook gelijk proeven. Dat zou Grietje nooit proberen."
Een afgeluisterd gesprek tussen Grietje en haar moeder Trui duidt volgens het OM op een vooropgezet plan. In dat gesprek wordt door Trui gezegd dat Mark zich na zijn vlucht niet aan het plan had gehouden. Maar ook daar weet Mark H. naar eigen zeggen niets van. "Als ik bij dat gesprek had gezeten, had ik gezegd dat het onzin was."

'Zelfverdediging klopt niet'

Volgens de officier van justitie (OvJ) klopt het beeld dat Mark H. uit zelfverdediging handelde niet. De OvJ stelt dat er zeer overtuigend bewijs is dat H. met Trui en Grietje de moord op Mike Goedhart heeft gepland, voorbereid en uitgevoerd.
Na de dood van Goedhart komen Grietje en Trui dan ook snel als medeverdachten in beeld. Zo is er een getuige die zegt dat Grietje al enige tijd op zoek was naar een vuurwapen. Ook Mark H. zou daar naar op zoek zijn geweest "omdat zijn schoonvader hem dood wilde maken". Aan een kennis vroeg hij om een "blaffer die echt moet zijn".
Overtuigend bewezen acht de OvJ dan ook dat Grietje de avond voor de moord van haar vriendin Lisa J. een vuurwapen kocht. Ze pinde daar diezelfde avond 1500 euro voor. Mark H. had zelf al toegegeven dat hij dit wapen vlak daarna van Grietje kreeg.

'Moeder en dochter ook in complot'

Het meest belastende bewijs dat moeder en dochter ook in het complot zaten, komt volgens de OvJ uit audio-opnames die heimelijk zijn opgenomen met een kennis. Daar ging het OM eerder al uitgebreid op in tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Grietje en Trui.
Ook dat Mark H. alleen de intentie had om Goedhart te confronteren met zijn misbruik en mishandelingen en vervolgens schoot uit zelfverdediging gelooft de OvJ niet. Volgens de OvJ kwamen de kogels die Goedhart hebben geraakt ook van achter hem. Bovendien zou Mark H. alle kans hebben gehad om te vluchten omdat zijn bromfiets vlakbij hem stond.
De verklaringen van Grietje en Trui waaruit moet blijken dat er geen vooropgezet plan was, vindt de OvJ niet betrouwbaar. Hun verklaringen wisselen nogal en alleen over zaken die ze echt niet kunnen ontkennen, zouden ze min of meer de waarheid vertellen.
De officier van justitie wil net als twee van de drie geraadpleegde deskundigen dat Mark H. volgens het volwassenen strafrecht wordt berecht. Een lange celstraf met tbs is daardoor op zijn plaats, omdat vanwege de vele stoornissen die bij H. zijn vastgesteld er anders te veel kans is op herhaling.

'Mark H. wilde echt alleen maar in gesprek'

De advocaat houdt daarentegen vast aan het verhaal van zijn cliënt. Hij gaat uit van doodslag en noodweerexces. Mark H. wilde echt alleen met zijn schoonvader in gesprek gaan zodat het geweld, de dreiging en het misbruik zou stoppen en Goedhart zijn relatie met Grietje zou accepteren.
Verklaringen van getuigen dat de verdachten eerder al met elkaar hadden gesproken over het ombrengen van Goedhart, schoof hij terzijde. Die gesprekken zouden uit hun context zijn gehaald.De audiotapes met gesprekken van Trui en Grietje kunnen weliswaar als bewijs voor een moordplan worden gezien, maar dat hoeft niet te betekenen dat de moord ook zou worden uitgevoerd door Mark H. Daarvoor zijn de gesprekken volgens de advocaat te onduidelijk.
De advocaat vindt dan ook dat H. vrijgesproken moet worden van moord en dat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Doordat Goedhart Mark H. dreigde af te maken met een mes, raakte hij in paniek en moest hij zichzelf verdedigen.
Mocht de rechtbank besluiten om Mark H. wel te vervolgen, dan moet dit volgens de advocaat gezien zijn verleden en stoornissen onder het jeugdstrafrecht gebeuren. De uitspraak volgt op 9 april.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.