RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Herdenking tramaanslag maakt indruk op burgemeester Dijksma: 'Litteken wat je voor altijd bij je draagt'


UTRECHT - "Waardig en sereen." Zo beschrijft burgemeester Sharon Dijksma de herdenking van de slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht. De burgemeester legde vanmorgen samen met nabestaanden en betrokkenen bloemen bij het monument op het 24 Oktoberplein.

Burgemeester Dijksma legt bloemen bij het monument ter nagedachtenis van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht


Na het leggen van de bloemen ging Dijksma in gesprek met de nabestaanden om ze een hart onder de riem te steken.

"Mensen willen op zo'n dag bij elkaar zijn en stilstaan bij wat hen is overkomen. Dat heeft natuurlijk veel betekenis, zij leven er naartoe en als je ziet dat je niet alleen bent en dat veel andere mensen aan jou denken, dan kan dat hopelijk troost bieden", zegt de burgemeester.

"Het is een litteken wat je voor altijd bij je draagt want dit gaat niet meer weg."

Samen op afstand
Door de coronamaatregelen was een grote herdenking dit jaar niet mogelijk. In plaats daarvan was er een ingetogen bijeenkomst voor een kleine groep nabestaanden en betrokkenen.

"Het is voor de stad belangrijk om het samen te doen en dat lukt door deze coronatijd niet op de manier waarop je zou willen", zegt Dijksma. Nabestaanden hebben aangegeven dat ze het waarderen dat er ondanks de coronacrisis toch een waardige herdenking is georganiseerd.

 Burgemeester Dijksma legt bloemen bij het monument op het 24 Oktoberplein Burgemeester Dijksma legt bloemen bij het monument op het 24 Oktoberplein | Foto: ANP

Wakker geschud
Dijksma was niet in Utrecht op de dag van de aanslag. Ze volgde de gebeurtenissen twee jaar geleden vol ongeloof: "Je denkt dat het niet past bij Nederland al helemaal niet bij Utrecht, maar het was echt waar."

De aanslag heeft volgens Dijksma de stad en ook de rest van het land wakker geschud. "Als samenleving zie je niet elk risico aan je voorbij gaan en zie je dat wrede en gruwelijke dingen ook in jouw omgeving kunnen gebeuren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -