De stemmen zijn (bijna) geteld: Eemnes blijkt VVD-bolwerk en Bunnik heeft trouwste stemmers

PROVINCIE UTRECHT - In welke Utrechtse gemeente gingen de meeste kiezers naar de stembus? En hebben we nog steden of dorpen die massaal voor één en dezelfde politieke partij kiezen? Nu veruit de meeste stemmen zijn geteld, kunnen we de balans opmaken.

Eemnes en De Ronde Venen zijn VVD-bolwerken

In de provincie zou je Eemnes en De Ronde Venen met recht VVD-bolwerken kunnen noemen. In beide gemeenten was met 30,7 procent bijna één op de drie stemmen voor de partij van Mark Rutte. Ook IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Soest en Wijk bij Duurstede zijn de VVD bijzonder goed gezind.
D66 deed het vooral goed in De Bilt, Zeist, Amersfoort en Bunnik. In die gemeenten haalde de partij ruim één op de vijf stemmen binnen. In de gemeente Utrecht scoort de partij zelfs nog iets beter. Daar was één op de vier stemmen voor D66, al zijn daar op het moment van schrijven nog niet alle stemmen geteld. Inwoners van Lopik en Bunschoten zitten met minder dan 5 procent van het aantal uitgebrachte stemmen beduidend minder op de partij van Sigrid Kaag te wachten.
In Renswoude en Woudenberg is de SGP sterk vertegenwoordigd. Waar de partij landelijk slechts drie van de honderdvijftig zetels binnen wist te halen, kwamen in beide gemeentes één op de vijf stemmen bij de partij van Kees van der Staaij terecht.
Bekijk hier hoe jouw partij het in je woonplaats deed:

GroenLinks verliest in elke Utrechtse gemeente

Maar hoe deden de partijen het in vergelijking met vier jaar geleden? Wie dan de kaart van de provincie bekijkt, ziet dat de VVD het in ongeveer de helft van de Utrechtse gemeenten juist iets minder goed heeft gedaan. In De Bilt, Baarn, Utrechtse Heuvelrug en Oudewater ging er bij de partij zelfs meer dan 2,5 procentpunt vanaf.
Het beeld voor GroenLinks is in de provincie net zo dramatisch als dat het landelijk is. Waar Jesse Klaver zijn partij in de Tweede Kamer terug ziet vallen naar 7 zetels, is ook in de provincie overal een sterke achteruitgang te zien. Vooral in De Bilt, Zeist, Amersfoort, Bunnik en Wijk bij Duurstede stemden de inwoners deze verkiezingen massaal op een andere partij.
Bekijk hier hoe jouw partij het in vergelijking met de vorige verkiezingen deed:

Bunnikers vaakst in stemhokje te vinden

Daarbij valt op dat de trouwste stemmers dit jaar in Bunnik wonen. Liefst 89,6 procent van de inwoners zag het stemhokje van binnen, stemde per post of liet een ander voor zich stemmen. Dat was een kleine verbetering van de opkomstcijfers van vier jaar geleden, toen 89,4 procent van de Bunnikers zijn stem uitbracht.
Ook Renswoude scoorde met 88 procent hoog, al haalde de gemeente de vorige verkiezingen nog bijna de 89 procent. Opvallend is dat een sterke meerderheid van de gemeenten in de provincie hoger weet te scoren dan het landelijke gemiddelde, dat naar verwachting rond de 82 procent uitkomt.
Nieuwegein is de hekkensluiter in de provincie. Daar stemde bijna 76 procent van de kiesgerechtigden. Dat is bijna 4 procent minder dan in 2017. Van de gemeente Utrecht zijn op het moment van schrijven nog geen actuele gegevens bekend.
Bekijk hier hoe veel mensen er in jouw gemeente stemden:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.