Piek in coronacijfers, meeste coronaboetes in Bunschoten en duizenden persoonlijke faillissementen dreigen

PROVINCIE UTRECHT - In 'corona vandaag' informeren we je dagelijks over het laatste coronanieuws in de provincie Utrecht en daarbuiten. En hoewel vooral het gesprek van de dag vooral over de Tweede Kamerverkiezingen gaat, was er ook nog coronagerelateerd nieuws, met opnieuw een toename van het aantal besmettingen en een flinke piek in de provincie Utrecht.
In het afgelopen etmaal zijn er 6187 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM, 235 meer dan een dag eerder. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen ook gestegen. Het RIVM registreerde de afgelopen 7 dagen gemiddeld 5856 besmettingen per dag.
Dan de cijfers voor de provincie Utrecht: in de afgelopen 24 uur registreerde het RIVM 517 nieuwe besmettingen, 79 meer dan gisteren. Het gaat dus om een flinke stijging. De gemiddelde stijging per dag berekend over de afgelopen zeven dagen ligt op 405. Daarnaast waren er ook 6 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnamen. Er werden geen sterfgevallen als gevolg van covid gemeld. Bekijk het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente op onderstaande kaart:
Het aantal coronapatiënten in alle Nederlandse ziekenhuizen ligt momenteel precies op 2000, 8 meer dan gisteren. Verder zijn er 564 coronapatiënten opgenomen op een intensive care, 4 minder dan gisteren. Op de verpleegafdelingen zijn verder 1436 covidpatiënten opgenomen, 12 meer dan een dag eerder.

'Duizenden winkeliers persoonlijk aansprakelijk bij faillissement'

Duizenden ondernemers met een winkelpand in de non-foodsector dreigen persoonlijk failliet te gaan. Dat blijkt uit een peiling door INretail in Zeist onder leden. Dat komt omdat de winkeliers bij de oprichting kozen voor een zogenoemde vof of eenmanszaak als rechtsvorm, waarbij men met het eigen vermogen persoonlijk aansprakelijk is. De branchevereniging noemt de uitkomsten alarmerend.
Meer dan de helft van de ondernemers gebruikt inmiddels eigen spaargeld om te kunnen overleven omdat de coronamaatregelen een gezonde bedrijfsvoering onmogelijk maken, constateert INretail. Zo spreken ondernemers pensioenreserves aan, laten ze levensverzekeringen en lijfrentepolissen uitkeren, sluiten ze persoonlijke leningen bij commerciële aanbieders af en ze nemen een extra hypotheek op woon- of winkelpand.
43 procent van de ondernemers heeft uiterlijk eind maart dit geld nodig om te kunnen overleven
INretail
De organisatie roept het kabinet en banken op om hulp te bieden door de winkels te heropenen maar ook meer coulance toe te passen bij financieringsverzoeken. Ook wil INretail zo snel mogelijke uitbetaling van geld uit regelingen die nog steeds niet of niet 100 procent zijn uitgekeerd, maar waar ondernemers wel recht op hebben.
"43 procent van de ondernemers heeft uiterlijk eind maart dit geld nodig om te kunnen overleven." De beste oplossing is volgens INretail nog altijd het heropenen van de niet-essentiële winkels. Onlangs verloor de branchevereniging daarover een kort geding.

Relatief meeste coronaboetes in Bunschoten

In de stad Utrecht zijn tot 1 maart 430 boetes per 100.000 inwoners opgelegd voor het overtreden van de coronaregels. Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door EenVandaag. Het gaat om 1537 boetes, waarvan 1106 voor een overtreding van de noodverordening of de tijdelijke wet. 336 boetes zijn uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok en 95 voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer.
Gekeken naar het aantal boetes per 100.000 inwoners spant de gemeente Bunschoten de kroon in de provincie met 567 boetes. In absolute aantallen zijn dat er 124, waarvan 114 voor een overtreding van de noodverordening of de tijdelijke wet en 10 voor het negeren van de avondklok. Met die aantallen staat Bunschoten in de top 10 van Nederland.
De gemeente Urk is landelijk gezien koploper: daar zijn 704 boetes per 100.000 inwoners uitgeschreven. Dat gebeurde vooral in januari: 61 in totaal, waarvan 56 voor het overtreden van de avondklok. Na Urk volgen Rotterdam en Zaltbommel met respectievelijk 702 en 699 boetes per 100.000 inwoners. Op de website van EenVandaag kun je per gemeente opzoeken hoeveel coronaboetes er zijn uitgedeeld.

EMA: AstraZeneca-vaccin is veilig

Het AstraZeneca-vaccin is volgens geneesmiddelenautoriteit EMA veilig. Experts bij de toezichthouder onderzochten meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes. Een verband tussen de klachten en het vaccin is nog niet uit te sluiten, maar het EMA heeft besloten dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Als gevolg van de uitspraak gaat Nederland "in de loop van volgende week" weer mensen inenten met het vaccin van AstraZeneca. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge tijdens een digitale persconferentie.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tot nu toe twee meldingen ontvangen waarbij zowel trombose als een verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd werd na vaccinatie met AstraZeneca. "Deze zijn qua beeld niet vergelijkbaar met de meldingen in andere landen. In deze meldingen is de aard van de trombose anders en de verlaging van de bloedplaatjes minder sterk", aldus het centrum. Volgens Lareb gaat het om patiënten ouder dan vijftig jaar.
Naast deze twee meldingen, kreeg het centrum ook nog één melding van een sterke verlaging van het aantal bloedplaatjes na een AstraZeneca-vaccinatie, geduid als immuun trombocytopenie (ITP). "Hierbij was echter geen sprake van trombose. ITP is een zeldzame bekende bijwerking van vaccins in het algemeen, maar kan ook diverse andere oorzaken hebben", aldus het bijwerkingencentrum.
In Nederland werd het toedienen van het AstraZeneca-vaccin begin deze week tijdelijk stilgelegd nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan. De voorzorgsmaatregel geldt in ieder geval tot en met 28 maart.

Tijdelijke uitbreiding terrassen in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Horecagelegenheden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug mogen hun bestaande terrassen tot uiterlijk 16 oktober van dit jaar uitbreiden als de horeca weer open gaat. Dat heeft het college besloten om ondernemers tegemoet te komen die door de coronacrisis hard zijn getroffen. Een terrasuitbreiding moet worden aangevraagd via de gemeente. Daarnaast moet de ondernemer zich houden aan de "beperkende voorwaarden", zo laat de gemeente weten.
Ook andere gemeenten bieden horecaondernemers mogelijkheden om hun terrassen tijdelijk uit te breiden, waaronder de gemeente Utrecht. Wel luidde er vorige maand kritiek op het terrassenbeleid van de gemeente. Een meerderheid van de partijen riep het college van B&W op om de zaken vóór de komende lente beter te regelen. "In het voorjaar lukte het niet om ruim op tijd uitsluitsel te geven aan ondernemers over verruimingsmogelijkheden voor terrassen, en dat vinden wij frustrerend en onnodig", schreven de partijen onder aanvoering van D66.

Festival Amersfoort Jazz verplaatst naar augustus

Normaal staat de stad in het laatste weekend van mei in het teken van jazzmuziek, maar corona gooit ook dit jaar roet in het eten. Werden vorig jaar nog optredens online gezet, dit jaar hoopt de organisatie weer live uit te pakken, maar dan in de zomer. De focus ligt bij deze 43ste editie op artiesten uit Nederland en de buurlanden. En het Lieve Vrouwekerkhof wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een openluchttheater.
Festivals verzinnen allerlei manieren om hun evenement toch te kunnen laten doorgaan. Zo werd eerder deze week bekend dat het Bevrijdingsfestival dit jaar digitaal plaatsvindt, uitgezonden vanuit TivoliVredenburg.

Buddies gezocht voor eenzame jongeren met handicap

De organisatie HandicapNL in Odijk wil jongeren met een handicap uit hun isolement halen met het vriendschapsproject 'buddies', dat vandaag van start is gegaan. Door de coronacrisis zijn veel jongeren met een beperking veel meer dan anderen geïsoleerd van de rest van de wereld. Daarom is de organisatie op zoek naar jonge mensen die willen helpen deze jongeren uit hun isolement te halen.
Zo'n 400.000 jongeren tussen 15 en 30 jaar hebben een handicap en 63 procent van hen geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen
HandicapNL
"Jongeren met en zonder handicap trekken met elkaar op in dit project. Zo'n 400.000 jongeren tussen 15 en 30 jaar hebben een handicap en 63 procent van hen geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen", aldus de organisatie. "Het mes snijdt aan twee kanten, want beide jongeren komen weer meer onder de mensen."
Uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind kwam begin deze maand naar voren dat kinderen met een handicap zwaar te lijden hebben onder de lockdown vanwege de coronacrisis. Tientallen jongeren zijn al aan de slag als maatje voor leeftijdsgenoten met een handicap. Alleen al af en toe een belletje om te vragen hoe het gaat, helpt jongeren met een handicap uit hun isolement.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.