Ventilatie in veel gebouwen Vijfheerenlanden niet op orde: 'Dat moet razendsnel veranderen'

MEERKERK - In veel openbare gebouwen in Vijfheerenlanden staan de ramen nu maar extra open. Want, zo blijkt uit onderzoek: sommige ventilatiesystemen voldoen niet aan de 'nieuwe' corona-richtlijnen van het RIVM. En dus wil de gemeente ruim 3,5 ton uittrekken om de ventilatie in die gebouwen aan te passen.
Door corona viel het woord 'ventilatie' misschien wel vaker dan ooit. Zorg ervoor dat lucht voortdurend wordt ververst, adviseert het RIVM. Maar hoe lukt dat in dorpshuizen, gymzalen, bibliotheken en brandweerkazernes? "Tja, dat is in een gymzaal bijvoorbeeld ontzettend lastig", zegt Robert Kramers, beheerder van Dorpshuis en Sporthal De Linde in Meerkerk.
Hij wandelt over de gestreepte vloer van de hal en wijst naar boven. "Zie je al die ventilatieroosters? Die werkten op zich prima, maar wat betreft corona niet goed genoeg. Er moet meer buitenlucht naar binnen, blijkt uit onderzoek. Anders komt er in een hal vol zwetende volleyballers simpelweg te weinig verse lucht. Dan zou de kans groter worden dat de coronavirusdeeltjes zich eerder verspreiden."

Onderzoek

Voor de gemeente Vijfheerenlanden, die van veel openbare gebouwen als De Linde eigenaar is, reden om de ventilatie in hun gebouwen te laten checken. "Toen in augustus de nieuwe RIVM-richtlijnen naar buiten kwamen, besloten we gelijk een onderzoek te starten", zegt wethouder Maks van Middelkoop.
"Uit dat onderzoek bleek dat veel gebouwen niet volledig op orde waren. De lucht moet in meerdere mate worden afgevoerd. Tijdelijk wordt dat 'opgelost' door extra ramen en deuren open te zetten. Maar die ventilatie moet razendsnel veranderen, vonden wij. Al duurt het natuurlijk wel even voor alle gebouwen goed en wel gecheckt zijn."
We zijn van plan om met een sticker op de gebouwen aan te geven of de ventilatie in orde is
Wethouder Maks van Middelkoop
Waarom nu 'pas', kun je je afvragen. Zijn we straks niet bijna allemaal gevaccineerd als de ventilatiesystemen eenmaal aangepast zijn? Niet per definitie, zegt Van Middelkoop. "We weten niet - om welke reden dan ook - of mensen besluiten wel of niet het vaccin te nemen. Wij vinden: in gebouwen van de gemeente moet je je veilig voelen. Of je nou gevaccineerd bent of niet. Dat kost ons wat, maar we zouden absoluut niet willen dat onze ventilatiesystemen eraan bijdragen dat het virus bijvoorbeeld sneller zou worden verspreid."
Vanavond staat het plan op de agenda van de gemeenteraad. Het prijskaartje om de gebouwen 'ventilatieproof' te maken: ruim 3,5 ton. "Maar daar hadden we al rekening mee gehouden. We hebben miljoenen euro's apart gezet om coronagerelateerde uitgaven te kunnen doen."

Veilig

Hoe snel de gebouwen aangepast kunnen worden, is voor Van Middelkoop nog onduidelijk. "We zijn straks van plan om bij onze gebouwen duidelijk aan te gaan geven of de ventilatie in orde is. Bijvoorbeeld door een sticker op de voordeur, zodat mensen weten: hier is het veilig. Al moet iedereen voorlopig nog wel alle andere maatregelen - zoals die 1,5 meter afstand - niet vergeten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.