Houtenaren wijzen nieuwbouwplannen gemeente massaal af in referendum

HOUTEN - De meerderheid van de Houtenaren is tegen de nieuwbouwplannen van de gemeente. In een gisteren gehouden referendum hebben zij zich met een meerderheid van 65,9 procent tegen de bouw van nieuwe huizen aan de noordkant van Houten uitgesproken. Daarmee keren zij zich ook tegen de hoogbouw die de gemeente onder andere in het centrum van Houten wil neerzetten. De initiatiefnemers van het referendum hadden meer dan 4000 handtekeningen verzameld om de volksraadpleging voor elkaar te krijgen.
De opkomst was hoog, meer dan 38.000 Houtenaren hebben hun stem uitgebracht, dat is 76 procent. Het referendum werd tegelijkertijd met de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Burgemeester Isabella maakte de cijfers en de uitslag vanmiddag bekend in het gemeentehuis.

Grote kloof

Nu een meerderheid van bijna 66 procent tégen deze Ruimtelijke Koers heeft gestemd, rijst volgens de SGP de vraag in hoeverre deze partijen hun achterban hierin vertegenwoordigen. De partij constateert een grote kloof tussen de meerderheid van de gemeenteraad en de meerderheid van de samenleving. "Het is in het belang van de democratie dat deze kloof verkleind wordt. De politiek moet erkennen dat de meeste Houtenaren het unieke van Houten overeind willen houden", aldus de SGP.

Dansje op de keukentafel

De initiatiefnemer van het referendum, Rino Jonkers, was ook in de zaal en reageerde verheugd. "Ik denk dat mijn zus vanavond een dansje op de keukentafel gaat doen. Mijn zus en ik zijn nog volop aan het werk, dit heeft ons heel erg veel moeite gekost. Het was me een lief ding waard geweest, als het niet had gehoeven. We kregen al veel langer signalen van de burgers dat ze dit geen goed plan vonden. Geef de bevolking de inspraak die ze nodig hebben."
De initiatiefnemers van het referendum kregen veel reacties van de Houtenaren, toch gaf de gemeente daar eerder volgens hem geen gehoor aan. "Op het moment als je in de tunnel zit, heb je geen contact meer met de gewone man. Met alle respect voor onze bestuurders, het is hier hoogstwaarschijnlijk zo gegaan."

Hoogbouw

De gemeente Houten heeft in de Ruimtelijke Koers plannen voor nieuwe woningen en die mogen volgens de wethouders en de burgemeester flink hoger worden dan de meeste woningen die nu in het dorp staan. En de gemeente wil bouwen aan de Noordwestkant van Houten, langs de A27.
Ik hoop nu dat er plannen komen waar heel Houten gelukkig mee wordt.
Rino Jonkers
Veel inwoners waren al lang tegen. "Houten heeft een dorps karakter, dat willen we zo houden", zegt Ellen Jonkers, de zus van Rino Jonkers. "Aan de noordkant moet de gemeente de grond nog gaan kopen van projectontwikkelaars, dat wordt ontzettend duur. Er liggen ook andere plannen, bijvoorbeeld van het Manifest Houten, die zijn voor bouwen aan de oostkant. En dat is ook veel logischer, want de gemeente is al eigenaar van de grond aan die kant." Samen waren zij de afgelopen maanden bezig met het verzamelen van de handtekeningen om het referendum te realiseren.
Rino Jonkers: "Ik ben geboren en getogen Houtenaar, ik heb nog nooit actie gevoerd, maar ik hou ervan om me voor de gewone man in te zetten. En de gemeente had daar geen oren naar, ook de raadsleden, van de VVD tot D66 tot GroenLinks, ik heb ze allemaal bij me thuis gehad, maar ze zeiden allemaal dat het lijkt wel alsof de gemeente niet naar ons luistert. Ik hoop nu dat er plannen komen waar heel Houten gelukkig mee wordt."

Vooruit kijken

Op de vraag wat de uitslag met hem persoonlijk doet, zei wethouder Bos: "Ik heb mijn best gedaan om uit te leggen waar de Ruimtelijke Koers over gaat. De uitslag is de uitslag, wat ik er persoonlijk van vind, doet er niet toe. Het is belangrijk voor Houten dat we stappen voorwaarts zetten."
Burgemeester Isabella gaf inhoudelijk nog geen uitleg vanmiddag. Op 30 maart beslist de gemeenteraad hoe zij met de uitslag van het referendum omgaat. Rino Jonkers hoopt dat de gemeente mee gaat met de mening van de Houtenaren. "Ik heb het eerder gezegd: ik wens de gemeente veel wijsheid toe."
Eerder maakten we deze reportage over de onvrede in Houten over de nieuwbouwplannen:
Onvrede om bouwplannen in Houten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.