RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM onderzoekt uitspraken Thierry Baudet tijdens bijeenkomst op Jaarbeursplein

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie onderzoekt of uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet tijdens een verkiezingsbijeenkomst op het Utrechtse Jaarbeursplein strafbaar zijn. Dat zei burgemeester Sharon Dijksma vanavond tijdens het vragenuur. Ze reageerde daarmee op vragen uit de gemeenteraad.

Partijen vinden het gek dat een bijeenkomst van Forum voor Democratie anders behandeld werd dan een demonstratie van klimaatactivisten.

De vragen kwamen van de SP die een filmpje op YouTube onder de aandacht bracht. Daarin zegt Baudet het jammer te vinden dat "we niet normaal antifa's op hun bek hebben kunnen slaan? Weet je, dat is gewoon raar."

Dit is het bewuste filmpje, luisteren vanaf 4:31:Burgemeester Dijksma bevestigde het onderzoek van het OM naar de overtreding van de coronaregels. Ze voegde eraan toe dat ook de uitspraken van Baudet bekeken worden. Dijksma: "Ook de uitingen die zijn gedaan is het Openbaar Ministerie aan het toetsen, of daar een strafbaar feit is gedaan."

De vragen van de SP gingen een stuk verder dan alleen het optreden van de FvD-voorman. De afgelopen dagen waren er twee demonstraties op het Jaarbeursplein. Op zondag werd er eentje georganiseerd door klimaatactivisten en die werd bijgewoond door een aantal linkse partijen.

Waterkanon
Een dag later hield Thierry Baudet er een verkiezingsbijeenkomst, met zijn karavaan van Forum voor Democratie. Het viel de SP en de Partij voor de Dieren op dat de beide bijeenkomsten op verschillende manieren door de gemeente werd benaderd. Burgemeester Sharon Dijksma, wierp die kritiek verre van zich: "Het is niet zo dat wij de ene demonstratie met meer coulance behandelen dan anderen. Aan beide demonstraties zijn dezelfde eisen gesteld."

Het is niet zo dat wij de ene demonstratie met meer coulance behandelen dan anderen. Aan beide demonstraties zijn dezelfde eisen gesteld"
Sharon Dijksma - burgemeester Utrecht

Daar is Floris Boudens (SP) het niet mee eens. Volgens hem waren de verschillen opvallend. "Op zondag was de aanwezigheid van de politie overdadig en dreigend. Er zou zelfs een waterkanon aanwezig zijn. De betogers hielden zich aan de coronaregels: anderhalve meter afstand en zij droegen mondkapjes."

Het viel de SP'er op dat de dag erna de sfeer heel anders was. "Bij deze demonstratie werden nauwelijks mondkapjes gedragen. Ook met de anderhalvemeter-regel werd speelser omgegaan. Baudet schudde bovendien vele handen," zo zei de SP-er. "De aanwezige politie leek zich om dit alles nauwelijks te bekommeren. Pas op het allerlaatst greep de politie in, toen zij niet om een hossende en zingende menigte heen kon."

Boudens vroeg om extra ruimte voor demonstraties. Maar daar kan volgens Dijksma geen sprake van zijn. Volgens regels van de GGD is de maximale grootte van een demonstratie 200 personen. Ze gaf een groot compliment aan de demonstranten van zondag, die hebben zich volgens haar netjes aan de voorwaarden gehouden. Wel zijn er mensen weggestuurd omdat het te druk werd op het plein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -