RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeente Utrecht doet geen onderzoek naar ontsporing tram na botsing

UTRECHT - De gemeente Utrecht doet geen onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk met de tram, eerder deze week bij stadion Galgenwaard in Utrecht. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Lot van Hooijdonk op vragen uit de gemeenteraad. De politie doet dat wel en de gemeente wacht met een oordeel tot dat onderzoek binnen is.

Raadslid Susanne Schilderman (D66) stelde namens nagenoeg de hele raad een serie vragen aan de wethouder, waaronder: "Op welke wijze wordt ervoor gezorgd dat een dergelijk ongeluk in de toekomst voorkomen kan worden?" Ook wilde ze weten wat de oorzaak van het ongeluk is.

Van Hooijdonk had daar geen antwoord op. Wel gaf zij aan geschokt te zijn. "Het was even schrikken en dit zien we liever niet." Volgens de wethouder doet de politie nog onderzoek. Die kijken daarbij ook naar de systemen van de tram en of de verkeerslichten goed hebben gefunctioneerd.

Inrichting van weg
Van Hooijdonk: "Wat we weten is dat er een botsing is geweest tussen een bestelbus en de tram. Die is daarbij uit de rails gedrukt." Volgens haar kijkt de politie ook naar de inrichting van de weg. De kruising is apart, omdat auto's en trams eerst een stuk gelijk oprijden, en dan elkaar kruisen. Ze gaf aan dat ze de raad verder zal informeren als de politie het onderzoek heeft afgerond.

Of er daarna iets moet gebeuren om de veiligheid te vergroten, weet de wethouder nog niet. Eerst wil ze 'grip krijgen' op de oorzaak van het ongeluk. Daarna wil Van Hooijdonk pas kijken naar eventuele maatregelen om de veiligheid te vergroten.

De wethouder gaf verder aan dat trams op die kruising niet harder dan 40 km/u mogen rijden, maar dat er geen begrenzer op de tramstellen zit voor die snelheid. Volgens Van Hooijdonk is dat ook niet nodig, omdat er na de kruising een bocht is waar de bestuurders van de tram sowieso zachtjes doorheen moeten. Vanwege die lage snelheid kent de kruising ook geen spoorbomen. Die zijn er wel bij de Koningslaan, maar daar rijdt de tram 70 km/u.

Raadslid Bert van Steeg (CDA) gaf aan dat sportverenigingen eerder al hun zorgen over het kruispunt hebben geuit. Van Hooijdonk zei daar niet bekend mee te zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -