Raad wil snel meer ruimte voor woonwagenbewoners in Utrecht

UTRECHT - Een meerderheid van de Utrechtse raad wil dat er meer ruimte komt voor woonwagenbewoners in de stad. Die wens bestaat al een paar jaar. De raad is ontstemd dat het zo lang duurt voor die extra plaatsen zijn gerealiseerd. Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) wijt de vertraging aan de pandemie en de wisseling van burgemeester.
Utrecht kent een lange wachtlijst als het gaat om woonwagenbewoners, zo'n 130 woningzoekenden staan ingeschreven, van wie ongeveer 80 uit de stad zelf. De wens van de gemeenteraad is dat er wat aan die wachtlijst gedaan wordt.
Onder aanvoering van Anne-Marijke Podt (D66) kreeg de wethouder veel kritiek te verduren. Die kritiek spitst zich toe op twee punten: het gebrek aan daadkracht en de veiligheidscheck die de wethouder laat uitvoeren bij zijn zoektocht naar extra ruimte.

Bestaande kampjes

De wethouder erkende dat het allemaal lang duurt, maar hij gaf de schuld aan de coronacrisis. Ook het feit dat de stad de afgelopen twee jaar, drie burgemeesters heeft gehad speelt een rol, aldus Diepeveen. Hij gaf aan dat hij in oktober van dit jaar met een concreet voorstel komt. Daarbij denkt hij niet aan nieuwe standplaatsen voor woonwagens, maar wel aan het uitbreiden van bestaande kampjes.
Niet alle partijen staan te springen om uitbreiding van het aantal standplaatsen. De VVD verzet zich ertegen. Die partij vraagt zich af of de plaatsen wel nodig zijn. Een deel van de andere partijen vindt wel dat er meer plaatsen moeten komen, maar die vinden dat ook randgemeentes hun steentje mogen bijdragen.

De Huppeldijk

Utrecht kent een lange geschiedenis met woonwagenkampen. Rond de jaren '70 en '80 waren er meerdere grote kampen in de stad, onder andere aan de Huppeldijk en de Floridadreef. Op die kampen stonden vele tientallen woonwagens. De handhaving was er moeilijk, en er was een tijd dat ambtenaren en politieagenten deze kampen niet durfden te bezoeken. Bij de Huppeldijk was er een tijdje een permanente politiepost bij de ingang van het kamp. Het bleek dat op de kampen veel wetten werden overtreden.
Om een einde aan de situatie te maken besloot de gemeente grote kampen niet meer toe te staan. De bewoners werden verspreid over de stad in kampjes van maximaal vier woonwagens. Daarmee zou de beheersbaarheid toenemen. De wethouder en de raad willen nu van dat aantal af, en het weer mogelijk maken dat kampen uit meer dan vier wagens bestaan.
De wethouder gaf aan dat bij zijn zoektocht naar extra standplaatsen de afdeling veiligheid van de gemeente meekijkt. Dat was tegen het zere been van D66-er Podt. Zij vindt dat onnodig stigmatiserend, bij andere woonprojecten kijkt die afdeling doorgaans ook niet mee. Wethouder Diepeveen zei dat het begrip veiligheid niet binnen zijn portefeuille valt, hij had dan ook geen bevredigend antwoord op de kritiek uit de raad op dit onderwerp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.