Tegenstanders verbreding A27 zien nieuwe kansen na verkiezingswinst D66

© Bas Teunissen
UTRECHT - Actiegroep Vrienden van Amelisweerd ziet in de verkiezingsoverwinning van D66 mogelijkheden om de verbreding van de A27 bij Utrecht weer op de politieke agenda te krijgen. Jos Kloppenborg van de actiegroep heeft goede hoop dat de snelweg onderdeel wordt van de formatieonderhandelingen.
"Voor ons is het niet prettig dat de VVD groter is geworden, maar het is natuurlijk wel fijn dat D66 meer zetels heeft. Want Sigrid Kaag heeft zich duidelijk geprofileerd op dit onderwerp", zegt Kloppenborg. Eerder deze week sprak de D66-lijsttrekker zich naar aanleiding van een verkiezingsdebat uit tegen de verbreding.
"Ik neem dus aan dat zij het onderwerp zal inbrengen in de formatie. Het gaat tenslotte om 1,5 miljard euro en er moeten nu eenmaal belangrijke keuzes worden gemaakt. Er is geen nut of noodzaak voor de verbreding", vindt Kloppenborg van Vrienden van Amelisweerd.
Hij wil er de komende weken samen met Kerngroep Ring Utrecht voor zorgen dat het onderwerp besproken wordt in Den Haag. "Allereerst bieden we de petitie tegen de verbreding aan: die gaat inmiddels richting de 120.000 handtekeningen. We zullen ons verder richten tot de onderhandelaars. We gaan ons schriftelijk melden, maar we hebben ook ingangen in Den Haag. Er zijn ook signalen dat CDA'ers af willen van de verbreding", zegt Kloppenborg.
Of de plannen ook daadwerkelijk de prullenbak in zouden kunnen gaan, is nog maar de vraag. Formeel heeft de politiek zich al uitgesproken over de snelweg en is bij monde van minister Cora van Nieuwenhuizen besloten dat de A27 samen met de A12 en A28 wordt aangepakt. Er loopt op dit moment alleen nog een juridisch proces: de Raad van State moet zich nog uitspreken over de plannen.
Naast de uitgesproken tegenstanders, is er ook een grote groep voorstanders van de verbreding van de A27. Onder meer de transportsector ziet de snelweg juist graag snel aangepakt worden. Zo liet Transport en Logistiek Nederland (TLN) eerder al weten niets te zien in een nieuwe discussie over de snelweg. "Het wederom uitstellen van de verbreding van de A27 is een slecht idee. Utrecht is de draaischijf van Nederland en de goede doorstroming op de ring is cruciaal voor het beroepsgoederenvervoer én de Nederlandse economie", zei de ondernemersorganisatie eerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.