12.000 Bunschoters lieten zich testen bij grootschalige coronaproef

PROVINCIE UTRECHT - Hij is "zeker niet ontevreden", zegt de Bunschotense burgemeester Melis van de Groep op de laatste dag van het grootschalige corona-onderzoek in zijn gemeente. In de zes weken die de proef duurde, lieten zo'n 12.000 mensen zich testen op het virus.
Bunschoten deed mee aan een pilot waarbij de inwoners werden omgeroepen zich massaal te laten testen. Zo wil de GGD meer inzicht krijgen in bijvoorbeeld de verspreiding van het virus. Bunschoten werd uitgekozen omdat de gemeente eind vorig jaar een enorme piek kende in het aantal coronabesmettingen.
Verslaggever Jordi de Jong vertelt over het grootschalige onderzoek in Bunschoten.

Analyse

De zes weken zijn volgens burgemeester Van de Groep "voorbij gevlogen". Wat de pilot heeft opgeleverd aan kennis, moet nog blijken. De komende tijd worden de resultaten uit Bunschoten geanalyseerd en vergeleken met andere plaatsen waar een vergelijkbare proef gedaan werd, zoals in Dronten en Rotterdam.
Ook de GGD is tevreden met de testbereidheid in Bunschoten. Op een inwoneraantal van ruim 20.000 mensen is 12.000 testen niet verkeerd. Al waarschuwt de GGD wel dat die cijfers nu nog niet zoveel zeggen. "Er zijn natuurlijk ook mensen die meerdere keren zijn komen testen, dus we moeten dat even uitsplitsen en zorgvuldig onze analyse doen om echt een percentage te kunnen geven. Maar we hebben in ieder geval een hoop testen gedaan en daar zijn we blij mee", zegt Olga Visser van de GGD.
De komende tijd gaat de gezondheidsdienst zich buigen over de informatie die de proef heeft opgeleverd. "We kijken naar verschillende zaken om zo goed mogelijk bij te kunnen dragen aan de landelijke beleidsvraag die voor ligt", zegt Visser. "We kijken naar testbereidheid, welke mensen zijn er gekomen, bereiken we andere mensen dan als we een reguliere teststraat hebben en komen er misschien meer mensen zonder klachten naar de teststraat, en helpt ons dat ook daadwerkelijk om meer zicht te hebben op het virus en dus ook beter de verspreiding in te kunnen dammen."

Testbereidheid

Ook is gekeken naar hoe mensen zo goed mogelijk betrokken kunnen worden bij het testen. Zo werden er in Bunschoten twee verschillende brieven gestuurd naar inwoners. De ene helft kreeg een 'normale' brief van de GGD met de oproep om zich te laten testen. De andere helft kreeg een brief waar gedragswetenschappers aan meewerkten. De vraag is of mensen die de tweede brief ontvingen, sneller geneigd waren zich te laten testen.
De GGD hoopt begin april meer te kunnen zeggen over de resultaten van de proef in Bunschoten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.