Ondernemers bezorgd over sloop parkeergarage in centrum van Utrecht

De parkeergarage aan de Springweg
De parkeergarage aan de Springweg © RTV Utrecht
UTRECHT - Ondernemers van de Utrechtse binnenstad zijn bang dat ze klanten verliezen als winkelend publiek niet meer in de parkeergarage op de Springweg mag parkeren. De gemeenteraad is verdeeld over de functie van de garage: GroenLinks wil woningen bouwen en D66 wil parkeerruimte voor bewoners realiseren. Het is nog niet duidelijk wat er komt maar het is wel duidelijk dat winkelend publiek een andere parkeerplek moet zoeken.
Ondernemers bezorgd over sloop parkeergarage Springweg
"Veel van onze vaste klanten parkeren daar want het geeft hen de mogelijkheid om de gekochte producten in de auto te leggen voordat ze verder winkelen", zegt de eigenaar van Oil & Vinegar en bestuurslid van de ondernemersvereniging Hans Berkhuijsen. Zijn winkel is vlakbij de parkeergarage en hij ziet veel klanten die daar parkeren in bij zijn winkel impulsaankopen doen, hij is bang dat hij die inkomsten in de toekomst mist.

Zware apparaten

Sebastiaan van Pommeren verkoopt vlakbij de Springweg koffie- en keukenapparatuur. Zware koffiemachines tillen klanten nu makkelijk naar hun auto in de parkeergarage. Het is voor hem een groot nadeel als dat straks niet meer kan. Berkhuijsen en van Pommeren zijn allebei bestuurslid van de ondernemersvereniging. Ze geven aan dat veel ondernemers deze zorgen delen. "Voor iedereen is het weggaan van deze parkeergarage vervelend. Op termijn ziet men daar wel omzetverlies door", zegt Berkhuijsen.
Susanne Schilderman, raadslid bij D66, wil dat de parkeergarage beschikbaar wordt gesteld voor bewoners zodat geparkeerde auto's van de grachten af kunnen. Over een afname van winkelend publiek maakt ze zich geen zorgen. "Onder Hoog Catharijne zijn bijvoorbeeld veel garages waar je kan parkeren, zeker als je even op bezoek komt in Utrecht of komt winkelen."
Als de plannen doorgaan wordt de parkeergarage in 2028 gesloopt. Het onderwerp wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.