Grote terrassen Stichtse Vecht keren terug | AstraZeneca-vaccinaties hervat | Opschoondag mikt op 'corona-afval'

© Michael Gaida, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Van vaccinaties met AstraZeneca die weer gaan beginnen tot grotere terrassen in Stichtse Vecht en een opruimactie van 'corona-afval' in de natuur: in Corona Vandaag verzamelen wij al het coronanieuws voor jou in één handig artikel.
Eerst het aantal nieuwe besmettingen, want daar gaat het niet goed mee. Het aantal nieuwe coronagevallen in de provincie Utrecht blijft namelijk toenemen, en dat gaat snel.
Vandaag meldt het RIVM 603 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur. Dat zijn er flink wat meer dan er gemiddeld bijkwamen de afgelopen zeven dagen. Oftewel: elke dag worden er meer nieuwe gevallen gemeld dan de dag ervoor. Gemiddeld kwamen er de afgelopen week 430 nieuwe gevallen per dag bij.
Er werden tussen donderdag en vrijdag vijf mensen in het ziekenhuis opgenomen met corona. Sterfgevallen door de ziekte werden er voor de tweede dag op rij niet gemeld. De meeste nieuwe gevallen kwamen, naast Utrecht (108) en Amersfoort (65), binnen uit Veenendaal (47), Nieuwegein (40), Woerden (39) en Vijfheerenlanden (39).
In heel Nederland werden in één etmaal 7425 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 8 januari. Er wordt wel meer getest maar het percentage positieve testen blijft ongeveer gelijk. Zo ligt het aantal positieve uitslagen bij de GGD al de gehele maand maart rond de 7 à 8 procent. Kortom: het lukt niet om het virus de kop in te drukken.
Het reproductiegetal wordt twee keer in de week berekend, omdat hiervoor een boel gegevens moeten worden verwerkt, is nu het getal voor 4 maart gepubliceerd. Toen stond het getal volgens het RIVM op 1,13. Dat betekent dat honderd besmette mensen 113 anderen aansteken en het aantal nieuwe gevallen dus blijft groeien.

Grotere terrassen mogelijk in Stichtse Vecht (als de boel weer open kan)

Horeca-eigenaren in Stichtse Vecht mogen ook dit jaar hun terrassen uitbreiden. De gemeente keurt dit goed om de ondernemers, als ze weer open mogen, een beetje tegemoet te komen na de zware coronatijd.
Cafés en restaurant kunnen, net als vorig jaar, een vergunning aanvragen voor een groter terras als de verkeersveiligheid niet in het geding komt en voetgangers er gewoon langs kunnen. Ook moeten ze toestemming vragen aan hun directe buren als het terras daar voor de deur komt te staan.
We hebben er immers allemaal belang bij dat we levendige dorpscentra hebben en houden.
Maarten van Dijk, wethouder Stichtse Vecht
Wethouder economie Maarten van Dijk: "We vinden het van belang om horecaondernemers te steunen en staan daarom ook in 2021 toe dat zij hun terrassen uitbreiden om een nog verdere omzetdaling te voorkomen en hen door deze moeilijke periode heen te helpen. Daarom zal het college de gemeenteraad ook voorstellen om de precariobelasting in 2021 op nul euro vast te stellen. We hebben er immers allemaal belang bij dat we levendige dorpscentra hebben en houden."

GGD prikt woensdag weer met AstraZeneca

Volgende week woensdag begint de GGD in Utrecht weer met het prikken met het AstraZeneca-vaccin. Het vaccineren daarmee was tijdelijk gestopt na enkele gevallen van een bijzondere vorm van trombose. Vanaf morgen mogen 43.000 zorgmedewerkers die werden afgebeld contact opnemen met de vaccinatielijn voor een afspraak.
De vaccinaties werden gestopt na enkele gevallen van trombose bij mensen die net een prik hadden gehad. Inmiddels is geconcludeerd dat deze vorm van trombose zo weinig voorkomt (enkele gevallen op miljoenen vaccinaties) dat het verstandiger is om door te gaan met vaccineren. Gebeurt dit niet dan is het waarschijnlijk dat er meer mensen ziek worden of overlijden aan de gevolgen van het coronavirus dan aan de bijzondere vorm van trombose.
Er is geen bewijs voor een verband tussen de zeven gevallen van zeldzame complicaties en het vaccin, maar het is wel mogelijk dat dat er is. Dat moet verder onderzocht worden.
Emer Cooke, directeur Europees Geneesmiddelenbureau
Het vaccin wordt definitief niet in verband gebracht met een algemene verhoging op de kans op trombose. Wel is er dus een mogelijk verband met zeldzame gevallen van een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Dat kwam vooral voor bij vrouwen jonger dan 55 jaar. Volgens het Europees Geneesmiddelbureau (EMA) moet er nog goed worden gekeken naar die connectie. "Er is geen bewijs voor een verband tussen de zeven gevallen van zeldzame complicaties en het vaccin, maar het is wel mogelijk dat dat er is. Dat moet verder onderzocht worden", zegt EMA-directeur Emer Cooke.

Vrijwilligers gaan op opschoondag 'corona-afval' te lijf

Vrijwilligers gaan morgen op de landelijke opschoondag het afval in de natuur te lijf. Er ligt meer rommel in de natuur omdat er vanwege de coronacrisis veel recreanten op uit trekken en die laten nog wel eens wat liggen. De landelijke opschoondag is volgens de vrijwilligers die eraan meedoen dan ook nog belangrijker dan anders.
De foto gaat door onder de tekst.
Vrijwilligers actief op de opschoondag vorig jaar
Vrijwilligers actief op de opschoondag vorig jaar © Caspar Huurdeman
Door heel het land trekken vrijwilligers er op uit. Ook in deze provincie gebeurt dat. Zo lopen tientallen vrijwilligers morgen langs de oevers van de Lek bij Lopik. Doel is om duizend stukken plastic en ander zwerfvuil weg te halen in de uiterwaarden van de rivier. In groepen nemen ze het hele stroomgebied van de Lek in de provincie Utrecht onder handen.
In totaal willen de vrijwilligers achttien kilometer natuurgebied onder handen nemen. In het voorjaar ligt er vaak meer afval op de rivieroevers als het hoogwater van de winter zich aan het terugtrekken is en meegevoerd zwerfvuil achterblijft. Daar komt het extra afval van 'corona-wandelaars' nog bij.

Restaurant Baarn failliet

De totale inboedel van het bekende restaurant Greenfields in Baarn is sinds vanochtend te koop via een digitale veiling. De aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis en het 'uitblijven van enig perspectief' heeft de eigenaren van restaurant Greenfields in Baarn naar eigen zeggen genoodzaakt om het faillissement aan te vragen voor hun bedrijf.
Het restaurant tegenover Kasteel Groeneveld in Baarn maakte begin januari al bekend dat het einde in zicht was. Het restaurant zit in een historisch pand waar al sinds de zeventiende eeuw een horecagelegenheid in zit. Op de veiling is de totale inboedel, van espressomachine tot tafelkleed te koop.

Digitaal sterrenkijken bij sterrenwacht

Belangstellenden kunnen vanavond digitaal naar de sterren kijken. De Sterrenkijk-dagen gaan vanavond van start. Normaal gesproken zijn bezoekers dan welkom bij de Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht, maar vanwege corona is het gebouw natuurlijk gesloten.
Via de website geeft de sterrenwacht nu tips om zelf met een telescoop of verrekijker naar de sterren te kijken. Ook kunnen mensen via livestreams meekijken met allerlei telescopen die beelden streamen voor belangstellenden. De Sterrenkijk-dagen duren nog het hele weekeinde.

Bach on tour met piano op wieltjes vanwege corona

Komend weekeinde trekt een piano op wieltjes door Utrecht. In verband met de verjaardag van de componist Johan Sebastian Bach worden door de hele stad heen pianostukken van Bach in de buitenlucht gespeeld.
Ook Malgosia Fiebig, de stadsbeiaardier van Utrecht, speelt op het klokkenspel van de Domtoren melodieën van Bach.
Online kunnen belangstellenden meer te weten komen over het leven van de componist en er wordt een opmerkelijk onderzoek uitgevoerd dat een antwoord moet geven op de vraag of geitjes ook van Bach houden. Ook dat is online te volgen via de site van happy Bachdag.

'Aanslag op mensen zonder maskers'

Een 24-jarige man uit Utrecht die dreigde een aanslag te plegen tijdens de klimaatmars, afgelopen zondag in Utrecht, is diezelfde ochtend aangehouden. En hij zit nog steeds vast, meldt het Openbaar Ministerie.
Afgelopen zaterdag kwam bij de politie een melding binnen dat de man op zondagmiddag op het Jaarbeursplein mensen wilde neerschieten. Hij had het gemunt op mensen die geen masker droegen.
Enkele uren voor de start van de klimaatmars wist de politie de verdachte op te sporen. Hij wordt verdacht van bedreiging en belaging, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar zijn psychische toestand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.