Mega-liquidatieproces Marengo bijna van start: deze verdachten staan voor de rechter

© Nieuwsuur
PROVINCIE UTRECHT - De inhoudelijke behandeling van het omvangrijke liquidatieproces Marengo begint maandag, na een maand uitstel door de coronacrisis. De rechtszaak tegen zeventien verdachten, die voornamelijk uit de regio Utrecht komen, zal tot diep in 2022 duren is momenteel de voorzichtige planning.
Een belangrijke rol in dit megaproces is weggelegd voor kroongetuige Nabil B., die zelf ook verdachte is. Zijn verklaringen vormen samen met ontsleutelde berichten uit zogenoemde PGP-telefoons, waarmee criminelen communiceren, het belangrijkste bewijsmateriaal.

Lange reeks moorden en moordpogingen

Marengo draait vooral om een groot aantal moorden en moordpogingen, en de voorbereiding daarvan. De verdachten worden ook beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie en van wapenbezit. De vermeende leider en opdrachtgever, Ridouan T. uit Vianen, is voor het Openbaar Ministerie de belangrijkste verdachte. Dit zijn de moorden en moordpogingen op de tenlastelegging in chronologische volgorde.
Ronald Bakker (59) werd op 9 september 2015 voor zijn woning in Huizen in zijn auto doodgeschoten. Hij was medewerker van de spyshop in Nieuwegein, die in beeld kwam na de vondst van een groot wapenarsenaal, ook in Nieuwegein. Verdachten in deze 26Koper-zaak werden voor voorbereiding van moorden en drugshandel tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Ridouan T. bleef toen buiten schot, maar wordt er nu van verdacht dat hij opdracht gaf voor de liquidatie van Bakker en voor een aanslag met een bazooka op de spyshop.

Een aanslag met een kind op de achterbank

Dan de moord op Samir Erraghib (37) op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib werd onder vuur genomen terwijl zijn 7-jarige dochtertje bij hem in de auto zat. Het kind overleefde de aanslag. Erraghib zou in het milieu over Ridouan T. hebben gesproken en werd door de groep van T. als 'een rat' gezien. De twee mannen die de moord moesten uitvoeren zijn onlangs in hoger beroep tot 22 jaar cel veroordeeld.
Liquidatie Samir Erraghib IJsselstein
Liquidatie Samir Erraghib IJsselstein © Koen Laureij
Dan is er de moord op Abderrahim 'Appie' Belhadj (29) op 9 mei 2016 in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer werd naar een flat gelokt en daar doodgeschoten. Belhadj zou twee blokken cocaïne van de organisatie van Ridouan T. hebben gestolen.
Ook Ranko Scekic (45) werd op 22 juni 2016 in Utrecht vermoord. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn woning in de wijk Overvecht, toen hij werd doodgeschoten. Dat gebeurde kort voordat hij in het 26Koper-onderzoek bij de politie zou gaan getuigen. Kroongetuige Nabil B. was betrokken bij deze liquidatie. "Hahaha, die waterhoofd leeft niet meer", schreef Ridouan T. volgens het OM in PGP-berichten over de moord.

Misluke liquidaties

In 2016 zou de organisatie rond Ridouan T. ook liquidaties hebben voorbereid die mislukten. Op 11 oktober werd Abdelkarim A. in Utrecht benaderd door een man met een automatisch wapen, maar wist te ontkomen. A. kon of wilde een oude schuld aan Ridouan T. niet betalen. Op 5 december wist Khalid B. in Rotterdam aan een aanslag te ontkomen. B. zou bij de groep van Erraghib hebben gehoord en zijn dood hebben willen wreken.
Ook oud-crimineel en misdaadblogger Martin Kok (49) zou door de groep van Ridouan T. zijn vermoord. Kok werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Enkele uren daarvoor mislukte in Amsterdam een poging om hem door het hoofd te schieten. Eerder was ook al een poging ondernomen hem te doden met een bom onder zijn auto. Kok schreef op zijn website geregeld over verhalen die over Ridouan T. in de onderwereld rondgingen.
Vergismoord op Hakim Changachi Overvecht
Vergismoord op Hakim Changachi Overvecht © Michiel van Beers

De kroongetuige en de vergismoord

Dan is er de moord op Hakim Changachi (31) op 12 januari 2017. Changachi werd bij zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. Het bleek een vergissing. Het beoogde doelwit was drugshandelaar Khalid H., die in dezelfde flat woonde. De vergismoord zette Nabil B. ertoe aan om kroongetuige te worden. Hij was betrokken bij de moord en was een bekende van het slachtoffer. De uitvoerders van de liquidatie zijn tegen hun veroordeling tot 26 jaar gevangenisstraf in hoger beroep gegaan.
Ook het voorbereiden van de liquidatie van Khalid H., in januari 2017, daags na de vergismoord op Changachi, komt in dit proces aan bod. Het doelwit had in de gaten dat hij werd gevolgd en geobserveerd en belde de politie. Zijn beoogde moordenaars werden na een wilde achtervolging door de politie aangehouden en zijn inmiddels veroordeeld. H. stond op de dodenlijst omdat hij over Ridouan T. had geroddeld, zegt het OM.

Het topje van de ijsberg

De moorden en moordpogingen die worden behandeld tijdens het Marengo-proces zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Er zijn aanwijzingen dat Ridouan T. achter veel meer moorden zit, zoals die op de broer van de kroongetuige en die op zijn advocaat Derk Wiersum. Ook is T. volgens het OM de opdrachtgever van veel moorden die door de criminele motorbende Caloh Wagoh zijn uitgevoerd. Daarover loopt ook nog een mega-proces.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.