Hoe een Italiaans broodje zorgde voor een Utrechts online concertplatform

© RTV Utrecht
UTRECHT - HKU-student Bart Slot wil met Local Heroes Live tijdens de lockdown een platform bieden aan Utrechtse kroegen met livemuziek. De kroegen en de bands heeft hij al, nu alleen nog wat geld.
Slot kauwde op een broodje Carlo toen hij even verderop het Janskerkhof cafe Hofman zag. Op een bord leest hij: elke donderdag livemuziek. Hij kijkt naar binnen en ziet stoelen op tafels, lichten uit en geen levende ziel te bekennen. Slot: "Dat is natuurlijk kut. Ik dacht: is er niet iets te doen met al die poppodia die nu leeg staan?"
De student Interaction Design organiseerde al eens een interactief festival in het onlangs afgebrande Filmcafé, en een introductiefestival voor nieuwe studenten. Met het lege café Hofman en corona in zijn achterhoofd bedacht hij Local Heroes Live. Een online programma met livemuziek in een lege kroeg waar normaal gesproken livemuziek is.

't Oude Pothuys

Een van die kroegen is 't Oude Pothuys, hét livemuziekcafé van Utrecht. Elke dag zijn er wel jamsessies en optredens. Bedrijfsleider Alex Niessen: "Met de lockdown begonnen we met schoonmaken en klussen." Maar als alle muurtjes zijn gewist en alle tafels een nieuwe laklaag hebben gaat het café doen waar het goed in is: livemuziek een podium bieden.
Het café investeerde zelf al in videoapparatuur, nieuwe belichting en andere spullen om een livestream te kunnen opzetten. "Iedere keer grote uitgaven", zegt Niessen. Maar het zijn ook investeringen voor de toekomst: als 't Oude Pothuys post-corona weer gewoon vol staat kunnen concertregistraties ook opgenomen worden. Waarom dan toch in zee gaan met Local Heroes Live. Niessen: "Omdat het leuk is."
Bart Slot (links) en Alex Niessen op het podium van 't Oude Pothuys.
Bart Slot (links) en Alex Niessen op het podium van 't Oude Pothuys. © RTV Utrecht
En zo is het: met Local Heroes Live wil Bart Slot een ongedwongen vrijdagmiddagborrel creeëren. "Een livestream die je ook lekker op de achtergrond aan kan zetten." Muziek, afgewisseld met interviews met de kroegbazen en artiesten over muziek en de Utrechtse horeca.

Geld

Café's als Stathe, Hofman, Tilt! en Klein Berlijn doen mee en Slot heeft Utrechtse bandjes weten te strikken voor vier editites. Volgende stap: geld. "Ik heb subsidie aangevraagd", zegt Slot. Hij verwacht zo'n 20.000 euro nodig te hebben om alle op te zetten. Via culturele fondsen en met hulp van de gemeente hoopt hij aan dat geld te komen.
"We zorgen dat je het voor relatief weinig geld kan regelen", zegt Slot. Hij is vol vertrouwen, als het niet via deze weg kan dat zoekt hij naar andere sponsors of probeert hij het via crowdfunding. Met zekerheid: "30 april is de eerste editie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.