Burgemeesters Woerden en Vijfheerenlanden willen erkenning voor Moluks leed

© ANP
WOERDEN/VIJFHEERENLANDEN - De burgemeesters van Woerden en Vijfheerenlanden doen in een brief een oproep aan de Nederlandse regering om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland. Victor Molkenboer (Woerden) en Sjors Fröhlich (Vijfheerenlanden) doen dat samen met de burgemeesters van negen andere gemeenten met grote Molukse gemeenschappen.
De Molukkers vochten na de Tweede Wereldoorlog voor Nederland tegen de Indonesiërs die onafhankelijk wilden worden. De Indonesiërs wonnen, maar lieten de vierduizend Molukse soldaten niet teruggaan naar de Molukse eilanden, want die wilden zich afscheiden van Indonesië.
Op dertien schepen werden de Molukse soldaten uiteindelijk met hun families naar Nederland vervoerd. Daar moesten ze wonen in oude concentratiekampen die waren omgebouwd tot woonoorden. Zowel Nederland als de Molukkers gingen ervan uit dat de Molukkers op korte termijn terug naar huis konden maar dat is nooit succesvol gebeurd.
De aankomst van de eerste schepen is nu 70 jaar geleden. In de brief schrijven de elf burgemeesters dat het het nieuwe kabinet zou sieren "te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds in Nederland onwaardig is geweest".
"De erkenning van deze situatie heden is van groot belang, omdat de onvrede die wij als burgemeester hierover nog steeds aantreffen ertoe leidt dat velen binnen de Molukse gemeenschap ook nu nog moeilijk naar de toekomst kunnen kijken", vervolgen de burgemeesters. "Zeker bij de jongste generaties zal een dergelijk gebaar veel pijn weghalen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.