Molukkers 70 jaar in Nederland: 'Jongeren voelen zich soms nog steeds geïsoleerd'

Molukkers herdenken proclamatie in kleine kring
Molukkers herdenken proclamatie in kleine kring © ANP
WOERDEN/VIJFHEERENLANDEN - "De pijn zit er nog, daarom komt het steeds weer boven." Nanneke Wigard legt uit waarom het voor de Molukse gemeenschap belangrijk is dat er erkenning komt voor het leed dat hen 70 jaar geleden is aangedaan. "Het leven in de barakkenkampen was vernederend."
De burgemeesters van Woerden en Vijfheerenlanden doen in een brief een oproep aan de Nederlandse regering om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland. Victor Molkenboer (Woerden) en Sjors Fröhlich (Vijfheerenlanden) doen dat samen met de burgemeesters van negen andere gemeenten met grote Molukse gemeenschappen.

Vaker geprobeerd

"Dit is wel vaker geprobeerd", legt Wigard uit. "Vijf jaar geleden bij de herdenking van 65 jaar nog." De Utrechtse heeft 25 jaar bij het Moluks Museum gewerkt in Utrecht. Volgens Wigard is het niet zo dat er helemaal geen erkenning is geweest. "De inspanningen van de eerste generatie Molukkers in Nederland hebben ervoor gezorgd dat er een penning ter erkenning kwam.
Toch snapt Wigard dat erkenning belangrijk kan zijn voor Molukse gemeenschap. De eerste generatie is grotendeels overleden, maar hun nakomelingen zijn opgegroeid in de barakkenkampen. "Molukkers zijn al 70 jaar in Nederland, maar omdat lang gedacht werd dat ze terug zouden gaan, is niet direct gestart met hun integratie."

Erkenning van slechte behandeling

"De mensen werden ontslagen uit het leger, terwijl ze voor Nederland hadden gediend. Ze mochten niet werken en kregen zakgeld." Allemaal met het idee dat ze weer terug naar Indonesië zouden gaan, naar een eigen stuk land.
"Het gaat om erkenning van de slechte behandeling en slechte opvang destijds", zegt burgemeester Victor Molkenboer van de gemeente Woerden. "Dat is nooit echt erkend en dan is het moeilijk om naar de toekomst te kijken. Het gaat wel steeds beter met de Molukse gemeenschap. Maar jongeren in Molukse gemeenten voelen zich soms nog geïsoleerd." Een slechte zaak, aldus Molkenboer.

Oproep aan nieuw kabinet

De burgemeesters doen een oproep aan het nieuwe kabinet waarin ze vragen om meer geld voor jeugd en jongerenwerk en een blijvende investering in de Molukse cultuur. "Ook in het basisonderwijs bijvoorbeeld", noemt Molkenboer. "Zelfs gemeenten waarin veel Molukkers wonen, weten kinderen niet veel van die geschiedenis."
Of het kans van slagen heeft, kan de burgemeester moeilijk zeggen. "Tien jaar geleden hebben we het ook geprobeerd. Misschien kan het nieuwe kabinet dit meenemen in de formatie. Dit zou echt aandacht moeten krijgen bij Binnenlandse Zaken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.